16 Boeiende Muziekdocumentaires

Muziek Documentaires
Categorie: Lifestyle

December is de muziekmaand bij uitstek. Radio 10 zend momenteel zijn top 4000 uit. Voorgaande jaren had je nog Serious Request met het glazen huis, wat ook bomvol zat met lekkere muziek. En dan de enige echte Top 2000 van NPO Radio 2 die eerste kerstdag start. Deze week kun je stemmen, iets wat ik elk jaar trouw doe. In de aanloop tot de Top 2000 zend NPO 2 vaak ook veel muziek documentaires uit. Ik kijk er nu al vol spanning naar uit. Want laat ik nu dol zijn op muziekdocumentaires. Ik heb een paar van mijn favoriete muziekdocumentaires voor jou op een rij gezet. Muziekdocumentaires die zeer zeker de moeite van het kijken waard zijn. Met als kleine voorwaarde dat je van wel van een portie (stevige) rock houdt.

Muziekdocumentaires

This is Spinal Tap (1984)

Deze rockumentaire gaat niet over een bestaande band, de fictionele band Spinal Tap staat namelijk centraal. Het verhaal van de Britse heavy metal band lijkt realistisch met alle problemen waar ze tegenaan lopen. De band wordt gevolgd tijdens hun Amerikaanse tour en de nodige humor vormt een belangrijk onderdeel van het verhaal. De film heeft door de jaren heen een cult status verworven en dit werd nog eens versterkt door het werkelijke verhaal van de band Anvil (2008), dat veel gelijkenissen kent met dat van Spinal Tap.

Metallica: Some Kind of Monster (2004)

Van de vele Metallica films en muziekdocumentaires toont Some Kind of Monster vooral de voor- en tegenslagen tijdens de opnames voor hun album St. Anger. Samen met coach Phil Towle zien we de bandleden tijdens vele gesprekken en het uitwerken van onderlinge conflicten. De lange tijd die het kost om het album op te nemen zijn van invloed op de relaties en de band lijkt dan ook uiteen te groeien. Dat het album uiteindelijk veel kritiek te verwerken kreeg doet weinig af aan deze inzichtelijke documentaire over de opnamesessies ervan.

Metal: A Headbanger’s Journey (2005)

De eerste muziekdocumentaire van Sam Dunn & Scot McFadyen sloeg in als een bom binnen de muziekwereld. Dit kwam door de manier waarop de film is vastgelegd. We volgen namelijk de maker Sam, tevens groot heavy metal fan, tijdens zijn zoektocht naar het ontstaan en de ontwikkeling van de metal muziek. Er wordt op een overzichtelijke manier gekeken naar de verschillende subgenre’s die uit deze muziekstijl zijn ontstaan. Zo komen artiesten als Bruce Dickinson, Ronnie James Dio en Alice Cooper aan het woord. De verschillende aspecten uit de metal muziek worden door Sam belicht en hij reist dan ook af naar festivals in Duitsland, de black metal scene in Noorwegen en Engeland.

Global Metal (2007)

In Global Metal gaat heavy metal fan Sam Dunn verder waarmee de muziekdocumentaire Metal: A Headbanger’s Journey was geëindigd. Zijn zoektocht door de metal muziek gaat ditmaal over de gehele aardbol. Hij bezoekt per continent verschillende landen waarbij hij gesprekken voert met musici en fans. Dit levert een overzicht op van de meest uiteenlopende bands binnen het genre. Hij bezoekt grote festivals en ziet hierbij zijn helden zoals Iron Maiden voorbij komen. Het ontbreekt hierdoor misschien nog eens aan de plaatselijke metal muziek, maar deze blijkt in een aantal landen ook nauwelijks aanwezig. Echter leeft het genre overal ter wereld door in de grote groepen fans.

Anvil! The Story of Anvil (2008)

In 2008 verscheen de muziekdocumentaire die het verhaal van de Canadese heavy metal band Anvil verteld. De band die ondanks grote optredens in het verleden nooit een miljoenenverkoop wist te bereiken wordt gevolgd in hun levensverhaal. Confronterende en emotionele beelden laten zien hoe hard de bandleden moeten werken om succes te kunnen behalen en wat ze hiervoor moeten opgeven. De film is weggelegd voor iedere muziekliefhebber en niet alleen maar voor de heavy metal fans.

Iron Maiden: Flight 666 (2009)

Iron Maiden kent een wereldwijde populariteit, een gegeven dat we meerdere malen bevestigd krijgen in de totale massahysterie waar ze tijdens hun Somewhere Back in Time tour mee te maken krijgen. Met hun eigen Boeing 757, bestuurt door niemand minder dan frontman Bruce Dickinson, vliegen ze naar diverse bestemmingen wereldwijd. Sam Dunn & Scot McFadyen zijn als metal kenners verantwoordelijk voor de regie. De focus ligt op de fans van de band in de verschillende landen die ze bezoeken. Overal lijken deze fans tevoorschijn te schieten en de populariteit van de band is daarnaast enorm in Zuid-Amerika. De optredens zijn daarbij zowel technisch als qua geluid zeer goed. De band toont zijn humor tijdens de verschillende vliegtochten en persconferenties.

The Doors: When You’re Strange (2009)

In 2009 verscheen de muziekdocumentaire When You’re Strange over de succesvolle Amerikaanse rockband The Doors. Met samenwerking van de originele bandleden zien we de carrière van de band aan ons voorbij trekken. Natuurlijk staat de excentrieke persoonlijkheid van Jim Morrison centraal tot aan het einde van zijn leven aan toe. Beelden van legendarische optredens worden aangevuld met de toelichting van Johnny Depp. Een kleine anderhalf uur zit je aan de grond genageld om het werkelijke verhaal van The Doors in beelden en woorden te beleven.

Bon Jovi: When We Were Beautiful (2009)

Een ‘behind the scenes’ documentaire over de rockformatie Bon Jovi, tijdens hun ‘Lost Highway Tour uit 2008. Bon Jovi is de best verkopende rockband ter wereld. Na 27 jaar vult de band nog steeds met gemak de grootste stadions en hun ambitie en spelplezier is nog lang niet gedoofd. Frontman Jon Bon Jovi is de manager en onbetwiste leider. De band kijkt tijdens hun nieuwe tour openhartig terug op een kwart eeuw samen rocken in een documentaire over succes, leiderschap en volwassen worden. Ondanks de verkoop van meer dan 120 miljoen albums, krijgt de band nog steeds weinig erkenning van de pers. Dat zit Jon Bon Jovi behoorlijk dwars. Hij zoekt naar een compromis tussen zijn artistieke behoefte en de behoefte van het publiek. De andere bandleden laten Jon zijn gang gaan. Zij hebben zo meer tijd om een balletje golf te slaan en zich in kunst te verdiepen.

Lemmy (2010)

Lemmy is de frontman van de succesvolle heavy metal band Motörhead. In deze muziekdocumentaire wordt de excentrieke persoonlijkheid gevolgd in zijn hedendaagse bestaan. Er wordt daarnaast ook teruggekeken op zijn successen uit het verleden. Wat de documentaire sterk maakt is het kijkje in het leven van Lemmy wat we voorgeschoteld krijgen. Er komen vele bekende muzikanten langs die hun verhaal doen over hem. Zijn persoonlijke muzieksmaak, vrienden en eenvoudige levenswijze staan centraal in de film.

Pearl Jam Twenty (2011)

Twenty is een indrukwekkende twee uur durende muziekdocumentaire over de Amerikaanse grunge rock band Pearl Jam. Vanaf de break-up met Mother Love Bone tot aan hun stadionoptredens in 2010. Hun wereldwijde doorbraak zorgde voor meer aandacht voor de grunge scene uit Seattle. Je ziet de beelden uit het prille begin gemaakt met handcamera’s, waarna het succes zich langzaam uitbouwt. De sterke interviews zorgen voor een prettig geheel, dat afgewisseld wordt met live opnames. Hun gevecht tegen Ticketmaster, waar fans volgens hun door werden opgelicht, geeft inzicht in de manier waarop de fans door de band worden gewaardeerd. We volgen daarnaast ook frontman Eddie Vedder tijdens zijn succesvolle solo album voor de film Into the Wild en in zijn uit de hand lopende stage diving. De pure kracht zit hem in de persoonlijke ontwikkelingen die bandleden gedurende de 20 jaar doormaken.

Foo Fighters: Back and Forth (2011)

De band rond Nirvana’s drummer Dave Grohl verwierf in korte tijd veel populariteit. De muziekdocumentaire bestrijkt de afgelopen 16 jaar van de band en werkt toe naar de opnames van het studioalbum Wasting Light. De bandleden komen uitvoerig aan het woord en vertellen over de verschillende periodes die de band heeft doorgemaakt. Optredens in uitverkochte stadions wereldwijd komen veelvuldig voorbij, waarna er terug wordt gesprongen naar de opnames in de garage voor hun zevende studioalbum.

God Bless Ozzy Osbourne (2011)

In 2011 verscheen deze documentaire over het leven van Ozzy Osbourne. Vanaf het succesvolle begin met Black Sabbath en zijn opvallende vertoningen tot aan zijn vele verslavingen waarvan hij moest afkicken. Vanuit een eenvoudig gezin zien we hem in de muziekwereld terechtkomen. Zowel zijn solocarrière als de jaren met Black Sabbath komen voorbij. We zien hem inmiddels weer rondtoeren en blikken tussendoor terug op zijn loopbaan. Familieleden komen aan het woord om hun zegje te doen over het fascinerende leven van deze muzikant.

Queen: Days of Our Lives (2011)

Queen, één van de succesvolste bands wereldwijd, staat centraal in de muziekdocumentaire die opent met het beeld van een stadion dat gevuld is met duizenden fans. Je hoeft je geen moment te vervelen want je wordt gelijk in het verhaal gezogen. De resterende bandleden kijken terug op de carrière die langzaam van de grond kwam. Uiteindelijk brak de band dan wereldwijd door en werden ze één van de succesvolste bands aller tijden. Nadat er aids werd geconstateerd bij Freddie Mercury bleef hij doorgaan met muziek maken tot het bittere einde. Zijn levenskracht was onuitputtelijk en de documentaire Days of Our Lives geeft dit wonderschoon weer.

History of the Eagles (2013)

The Eagles behaalden in de jaren zeventig hit na hit met nummers als Hotel California, One of These Nights en New Kid in Town. Het wordt maar eens tijd om dit succes van begins af aan in beeld te brengen moet regisseur Alison Ellwood gedacht hebben. En dat is hem goed gelukt moeten we erkennen. In ruim drie uur zien we vele opnames van de band, aangevuld met de nodige gesprekken met de bandleden en andere betrokkenen. Een tour door het gehele oeuvre van de band, met alle voor- en tegenslagen die hieraan gekoppeld zitten.

Sound City: Real To Reel (2013)

Sound City vertelt het verhaal van de gelijknamige muziekstudio in Los Angeles. Dave Grohl, bekend van zijn werk in Nirvana en de Foo Fighters, nam de regie op zich. Tussen warenhuizen gevestigd zijn er in de studio bekende albums opgenomen van artiesten zoals Neil Young, Fleetwood Mac, Elton John, Nirvana en The Red Hot Chili Peppers. De studio kenmerkt zich door zijn unieke sound door de Neve console. De documentaire toont zowel het succes van de studio als de neerwaartse spiraal. Artiesten die in de studio een album hebben opgenomen komen aan het woord, waarbij er ook nummers voor het gelijknamige album opgenomen worden.

Amy (2015)

Het levensverhaal van de Engelse zangeres Amy Winehouse staat centraal in deze muziek documentaire van regisseur Asif Kapadia. Beginnend met een video van de 14-jarige Amy en lopend door het leven vol verslavingen, ontspoorde relaties en bovenal haar passie voor de muziek. Het zijn vooral de verhalen van familie en vrienden, haar muzikale invloeden en niet eerder uitgebrachte opnames die de documentaire tot een waardige twee uur maken. Dat er veel op de emoties wordt gespeeld en de relatie met haar vader niet volledig uitgediept is kan als een greep naar het commerciële succes worden beschouwd. Niettemin is Amy een aangrijpende, ontroerende en bovenal muzikale documentaire.

Voor deze post heb ik veel informatie gehaald van de website platendraaier.nl (de link werkt helaas ietnmeer).

Heb jij een of meerdere van bovenstaande gezien? Of heb je eventueel nog tips voor toffe muziek documentaires die ik zeer zeker nog eens moet kijken?

Geschreven door

Hi daar en welkom! Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee op ontdekkingstocht naar alle mooie plekjes op de wereld. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia.
Saskia Denkers - Reisblog / Travelblog
ReizenReizen

13 Reacties

  1. Balou

    Amy blijft bijzonder, heb deze docu ook op netflix voorbij zien komen!

    Antwoord
  2. Isa

    Spinal Tap is echt zo’n klassieker he! Maar de anderen kende ik nog niet echt.

    Antwoord
  3. Sherry

    Ik heb eerlijk gezegd geen een documentaire gezien. Die van Amy lijkt me bijzonder. Ik ga kijken.

    Antwoord
  4. Sherry

    Ik heb eerlijk gezegd geen een documentaire gezien. Die van Amy lijkt me bijzonder. Ik ga kijken.

    Antwoord
  5. Nicole Orriëns

    Nee ik heb er niet een gezien, maar die van Amy Winehouse wil ik graag eens zien. En die van Whitney Houston ook.

    Antwoord
  6. ingrid

    ik ken ze zeker niet allemaal waar ze lijken me allemaal mooi en interessant om te zien

    Antwoord
  7. Charlotte

    Mooi lijstje! Lachen dat je begint met Spinal Tap xD En vergeet The Pursuit Of Vikings niet, 25 jaar Amon Amarth 🙂

    Antwoord
  8. Debby | Barcelonamom.com

    Ik heb laatst de documentaires van Aviici gekeken en van Lady Gaga (beide op Netflix). Zijn ook interessant…..

    Antwoord
    • Saskia

      Dankjewel voor de tips. Aviici zal ik niet snel kijken, niet echt mijn ding, maar Lady Gaga trekt me dan weer wel. Niet zo zeer voor haar muziek, maar het lijkt me een apart persoontje

  9. Morgaine

    Days of our lives is het enige wat ik gezien heb, The Doors zou ik even moeten zien of ik die al ken, in elk geval, de rest is niet mijn ding, hahaha

    Op netflix staat Quincy en dat is mijn aanrader en The Eagles…. die twee, super!

    Staat er ook eentje van The Doors, maar die viel mij wat tegen.

    X

    Antwoord
  10. Naomi

    kende sommige nog niet ga ze zeker eens kijken

    Antwoord
  11. Jouvence.nl

    Ik heb de documentaire two foot five gezien van Lady Gaga, die vond ik ook erg interessant.

    Antwoord
  12. Britt - DailyDazzle.nl

    Ik heb geen van alle gezien maar ze lijken me stuk voor stuk allemaal super interessant om eens te kijken. Ik voeg ze toe aan mijn lijstje!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Apple fan in stijl

Apple fan in stijl

Ik ben een echte Apple fan. Ik heb een mooie toffe MacBook pro, een iPad, een iPhone en een Apple watch. Yes, de hele Apple familie is compleet. En er komt er bij mij ook niks anders in huis dan Apple. Het prettige van Apple en waarom ik zo'n fan ben; alles...

Cadeau voor haar? Zoek niet verder

Cadeau voor haar? Zoek niet verder

Zoek je een passend cadeau voor je vrouw, vriendin, moeder of een vrouwelijke collega. Voor de feestdagen, een verjaardag of zomaar? In deze blog heel veel cadeau inspiratie voor haar. Geschenken om met veel liefde te geven. Of voor op je eigen verlanglijstje. Ik zet...

Zilveren oorbellen met geboortesteen

Zilveren oorbellen met geboortesteen

Sieraden! Welke vrouw houdt daar nu niet van. En de meeste vrouwen hebben waarschijnlijk ook voor elke gelegenheid wel een setje juwelen in het juwelenkistje liggen. Zo ook ik. Maar ik moet ook bekennen dat ik niet snel 'prulletjes' van een paar euro zal kopen. Wat...