In Februari 2023 verbleven wij een weekje op het eiland Sal in Kaapverdië. Lekker even de carnaval ontvluchten en gelijk wat zonnestralen meepikken. De excursie Ansichtkaarten van Sal hadden wij vooraf al geboekt via TUI.nl. En eerlijk, ik kan je deze excursie écht aanraden. In een super leuke dag zie je vrijwel alle hoogtepunten van het Kaapverdische eiland Sal. Je gaat op pad met een Nederlands sprekende lokale gids met een meer dan uitstekende kennis van het eiland Sal.

Je bezoekt de kusten van Kite Beach en Murdeira Bay. Het viserdorp Palmeira en het ‘blauwe oog’ in de lagune van Buracona. Tijdens deze tour rij je ook langs de sloppenwijken en zie je een fata morgana. Je brengt een bezoek aan de hoofdstad Aspergos voor een lunch en en een korte wandeling. Je gaat drijven in de zoutmeren van Pedra Lume, Kaapverdië’s eigen Dode Zee. En tot slot breng je nog een bezoekje aan de Viveiro, debotanische tuinen van Sal. De dag wordt afgesloten met een cocktail aan het strand.

Kitebeach

Het eiland Sal ligt in de Atlantische oceaan ter hoogte van Dakar en heeft een constante wind, wat de omstandigheden voor kiten en surfen ideaal maakt. De eerste stop van onze tour is kitebeach. Kitebeach is de bekendste spot in Kaapverdië om te kitesurfen. De wind blaast onshore en het is een plek voor zowel beginners als gevorderden kitesurfers

Ansichtkaarten van Sal Kaapverdie - Kitebeach

Murdeira Bay

De tweede stop is bij murdeira bay. Bij deze ruige kusten heb je mooi zich op de Lionshead, de leeuwenkop.

Kaapverdie Murdeira Bay
Kaapverdie Murdeira Bay
Kaapverdie Murdeira Bay
Ansichtkaarten van Sal Kaapverdië - murdeira bay - uitzicht op lions head
Kaapverdie Murdeira Bay. Uitzicht op lions head

Palmeira

De volgende stop tijdens de Ansichtkaarten van Sal tour is het dorpje Palmeira. Palmeira is een haven en vissersdorp in het westelijke deel van Sal. Het dorp ligt in het minder toeristische deel van het eiland waardoor je er nog het echte Kaapverdië kunt ontdekken.

Sal Kaapverdie Palmeira
Ansichtkaarten van Sal Kaapverdië - Streetart in Palmeira
Ansichtkaarten van Sal Kaapverdië – Streetart in Palmeira
Palmeira - Sal - Kaapverdië
Haven van Palmeira
Ansichtkaarten van Sal Kaapverdië – De haven van Palmeira
Ansichtkaarten van Sal Kaapverdië - Palmeira souvenirshop

het Blauwe Oog, Buracona

Buracona ligt aan de noordwestkust van het Kaapverdische eiland Sal. Het is beter bekend als het Blauwe Oog. Of wel Buracona – Blue Eye Cave.

Het blauwe oog is een grote opening in een grot en als het zonlicht op de juiste plek valt, kun je het prachtige “blauwe oog” zien. Door een natuurlijke tunnel komt er zeewater in de grot. Het Blauwe Oog is het blauwe water dat oplicht door de zon. Duikers kunnen door de ondergrondse tunnel de zee in zwemmen. De beste tijd om het Blauwe Oog te bewonderen is tussen 11.00 en 13.00 uur en bij voorkeur in de zomerperiode. De zon staat dan op de beste plek om het Blauwe Oog te bekijken.

Wij waren er in februari, maar ook dan is het gaaf om te zien getuige mijn foto’s. Niet alleen het Blauwe oog is erg mooi, de hele kustlijn is daar een waar lust voor het oog.

Buracona
Ansichtkaarten van Sal – Buracona
Buracona - The Blue Eye Cave.
Buracona – The Blue Eye Cave.
Buracona – het blauwe oog

Fata morgana

De kortste weg van Buracona naar Pedra de Luma is via Espargos door de woestijn. Op een gegeven moment kun je tussen Buracona en Pedra de Luma een fata morgana zien! Dit gebied heet Terra Boa. Ideaal fotomoment voor alle langsrijdende toeristen 🙂

Terra Boa - fata morgana

Lunch in espargos

Espargos is de officiële hoofdstad van het eiland Sal. De plaats is te vinden midden op het eiland iets ten noorden van het vliegveld van Sal. De naam Espargos dankt de stad aan de wilde asperges die in de omgeving van de stad groeien. Ondanks dat de stad het middelpunt van het eiland vormt en alle wegen op het eiland naar Espargos leiden is er in het stadje niet heel veel te beleven. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk op het centrale plein.

Na de lunch in een lokaal restaurantje, maken we een korte wandeling door de stad onder begeleiding van onze gids. Waarna we de ansichtkaarten van Sal excursie verder afmaken.

Zoutmeer van Pedra Lume – Kaapverdië’s eigen Dode Zee

van 1804 tot 1984 werd er in Pedra de Lume, in een krater van een oude vulkaan wordt zeewater omgezet in zout. Dit werd gedaan door het creëren van Salinas, Portugees voor zoutpannen. Deze zoutpannen werden gemaakt met verschillende dieptes. Hoe ondieper de zoutpan, hoe sneller het water verdampt.

De Salinas van Pedra de Lume is tegenwoordig een toeristische attractie. Je kunt er drijven in één van de zoutpannen. Door de hoge concentratie van zout in het water blijf je zonder moeite drijven aan het oppervlak.

Ik vond het een aparte gewaarwording dat drijven in het medicinale zoutwater. Je gaat namelijk niet kopje onder. Wat ik overigens ook niet aanraad met die hoge concentratie zout. De mineralen en het zoutwater hebben een heilzame werking. De behandeling werkt zeer ontspannend en reinigt de huid intensief. Het activeert ook de doorbloeding en geeft een fris uiterlijk. Tip: laat na je dobbersessie je huid drogen door de wind, niet droogvegen met een handdoek, en je hebt ’s avonds een heerlijke natuurlijke zoutscrub wanneer je onder de douche staat.

Pedra de Lume - Zoutmeer van Sal Kaapverdië
Pedra de Lume – Zoutmeer van Sal Kaapverdië

Viveiro, Botanische tuinen

Viveiro, Botanical Garden & Zoo di Terra toont meer dan 100 soorten decoratieve eilandplanten. De botanische tuinen zorgt ook voor huisvesting van diverse (opvang) dieren zoals ezels, geiten, pauwen en eenden. Na alle andere stopplekken is dit echt even een oase van rust.

Botanische tuinen - Viveiro
Botanische tuinen - Viveiro

Cocktail aan het strand

De Ansichtkaarten van Sal tour sluiten we af met een lekkere cocktail aan het strand. Daarna worden we met de bus weer netjes voor het hotel afgezet. Ik heb een meer dan leuke dag gehad. Veel gezien, leuke dingen gedaan. Mocht je ook dit eiland bezoeken kan ik je deze excursie dan ook ten zeerste aanraden.

’s Avonds, onder de douche is het nog even nagenieten van de dag. Ik voel het zout dat op mijn huid zit en dit zorgt tijdens het wassen voor een heerlijke natuurlijke scrub.

Wat je nog meer kunt doen op Sal lees je in de blog Wat te doen op Sal, Kaapverdië. Een andere tropisch bestemming die ik je kan aanraden is Mauritius!