In oktober 2022 heb ik een kort bezoek aan het Belgische Brugge gebracht. En Brugge is winkelen, terrasjes, chocolade shopjes, mooie gebouwen en de grachtjes. Precies waar ik van hou! Brugge is een stad naar mijn hart. Een mooie historische stad waar ik graag nog eens uitgebreider terugkom.

Sint-Salvatorskathedraal -  Brugge
Sint-Salvatorskathedraal
Terrasjes in de Belgische stad Brugge
Het indrukwekkende Belfort, een middeleeuwse klokkentoren. Je kunt de 366 treden beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.
Het indrukwekkende Belfort, een middeleeuwse klokkentoren. Je kunt de 366 treden beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Brugge, het Venetië van het Noorden

Brugge, ook wel bekend als het “Venetië van het Noorden”, is een prachtige stad in België en de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw en staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en charmante kanalen.

Brugge was in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum en lid van het Hanzeverbond, een samenwerkingsverband van handelssteden in Noord-Europa. De stad bloeide op door de handel in textiel, specerijen en luxegoederen. Veel van de historische gebouwen en structuren die je vandaag de dag in Brugge ziet, dateren uit deze periode.

Het Provinciaal Hof op de Grote Markt van Brugge.
Het Provinciaal Hof op de Grote Markt van Brugge.

De stad heeft een uniek en goed bewaard gebleven middeleeuws stadsbeeld, met geplaveide straten, pittoreske grachten en prachtige gebouwen. De grachten voegen een extra charme toe aan de stad en hebben bijgedragen aan de bijnaam “Venetië van het Noorden”. Een ontspannen boottocht door de kanalen is een populaire activiteit voor toeristen.

Een stad waar het altijd druk is. Dat is ook goed te merken tijdens het maken van foto’s. Iets wat ik maar al te graag deed in deze mooie stad. Zelden dat je geen (langslopende) mensen mee fotografeert. Maar goed, het zal mede daardoor een goede indruk geven van deze mooie stad.

Brugge, culinair genieten

De Belgische keuken staat bekend om zijn chocolade, bier en wafels, en Brugge is de perfecte plek om hiervan te genieten. De stad heeft talloze chocolatiers, biercafés en gezellige restaurants waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten.

Etalages vol met chocolade in de Belgische stad Brugge
Etalages vol met chocolade in de Belgische stad Brugge
Venetië van het Noorden
Gruuthusemuseum
Ingang Gruuthusemuseum

een stad naar mijn hart

Is Brugge de moeite van een citytrip waard? JA! Zoals al eerder aangegeven, Brugge is een stad naar mijn bourgondische hart. Maar ook iedereen die ik vraag of deze stad het bezoeker waard is, zegt “DOEN!”. Het is er wel een zeer toeristisch. En het is er altijd druk. Dat is iets waar je wel van moet houden. Hou je van shoppen, dan zit je in Brugge ook zeer zeker goed. Elke grote winkelketen heeft er wel een filiaal.

Andere stedentrips die ik aanraad zijn: