We kochten dus in augustus 2015 een caravan van ongeveer 35 jaar oud van een heel lief bejaard echtpaar dat altijd met veel zorg de boel onderhouden heeft. Technisch is de caravan voor een heel groot deel in orde er moet alleen het nodige gemoderniseerd worden. Zoals hieronder ook te zien is op de foto die ik maakte bij de eerste bezichtiging.

Caravan Opknappen, een Fotoverslag

De houten aanbouw van onze opknap caravan, waar de keuken zich bevind, en het houten terras moeten vervangen worden (lees; volledig plat en heropbouwen), maar dat staat voor de toekomst op de agenda.

Ik kreeg al regelmatig de vraag om de boel eens te laten zien. Nu had ik afgelopen weekend foto’s gemaakt met als bedoeling een soort van digitale rondleiding te geven in ons knusse huisje. Maar bij thuiskomst bleek dat ik een instelling op mijn apparaat verkeerd had staan en de foto’s het publiceren helaas niet waardig zijn.

In plaats daarvan doe ik het anders. In dit blog laat ik zien wat we allemaal gedaan hebben om onze opknap caravan naar onze zin te maken. Maar ook van een zodanige update te voorzien zodat we er nog een behoorlijk aantal jaren mee vooruit kunnen. Onderstaand is een foto-overzicht van Augustus 2015 tot halverwege Mei 2016. Ook na Mei 2016 zijn er nog dingen verder aangepakt, maar die volgen in een volgend verslag.

Fotoverslag

Het foto-overzicht (je kunt de foto’s klikken voor groter):

 • de oude staat van de slaapkamer met de twee eenpersoonsbedden. En de geweldige leuke (ahum) groende gordijntjes die door de hele caravan hangen.
 • de bedden stuk voor stuk afbreken.
 • bed links
 • en bed rechts plus nachtkastje. Ik kan zeggen, ’t ging er alleen uit met behoorlijk wat geweld. Alles zat geplakt, geniet én genageld.
 • ook het plakbehang gaat van de wandjes af. Dat hangt hier en daar behoorlijk los en is niet bepaald van deze tijd.
 • we slapen ondertussen op een tot bed omgetoverde zithoek. Slaapt prima hoor.

De badkamer

Ook de badkamer moet eraan geloven. Ook daar gaat het geweldig mooie plak-behang van de wanden af.

Verder op de slaapkamer

Als al het plakbehang op de slaapkamer is verwijderd onthult zich een oude lekkage. Alles is gelukkig droog maar is dus niet overschilderbaar. We besluiten de wanden opnieuw te bekleden met dunne platen triplex. Heerlijk dat onvoorziene werk. We voorzien de triplexplaten aan de voor én aan de achterkant van een goede laag universele grondverf van Flexa.

We hebben gekozen voor deze grondverf vanwege de volgende eigenschappen: Flexa grondverf universeel is een speciale hechtlaag voor “moeilijke” ondergronden binnen en buiten op basis van acrylaatdispersie. En te gebruiken op diverse ondergronden zoals harde kunststoffen, aluminium, koper, zink, 2 componentenlagen.

 • platen grondverven
 • en nog meer platen grondverven
 • de platen met een laag grondverf zitten tegen de wand. En, staat niet op de foto, achter de platen zit ook nog een extra laag isolatiefolie.
 • de zijwanden die er goed uitzien, worden goed geschuurd, geplamuurd en ook voorzien van dezelfde laag grondverf.
 • je ziet het gewoon opknappen en frisser worden.

Vloertje leggen

De wanden zijn klaar na de grondverf en een laag lak. De vloer van de caravan is aan de beurt. Van de oude vloer worden de losse delen zoveel als mogelijk weggehaald. Dan volgt een laag primer.

We hebben gekozen voor een zelfklevende PVC vloerplanken met een licht maar toch warm-ogend houtmotief. Zovéél beter dan het drukke hokjes patroon!

De oude vloer in de zithoek (waar we dus tijdelijk sliepen) en de vloer rondom het keukenzitje worden meteen meegenomen. Zo trots op mijn vent, het is echt superstrak gelegd.

Het nieuwe bed gaat er ook gelijk in. Ik kan je één ding beloven, een bed van 1.80×2.00 m opbouwen op een oppervlakte van 1.93×2.35 m vergt heel wat kunst en vliegwerk. Maar het is uiteindelijk wel gelukt.

De zithoek is ook klaar, de grote tafel die er eerst stond gebruiken we niet meer. In plaats daarvan gekozen voor een Lack-tafeltje van Ikea. De grote tafel doet nu mooi dienst als tuintafel. Verder zijn door de gehele caravan de glas- en overgordijntjes vervangen door eenvoudige verduisterende grijze rolgordijnen.

Het keukenzitje is ook klaar. Inclusief een schapenvacht op de vloer voor warme voetjes tijdens het ontbijt.

Led-verlichting

Onder het bed bevestigen we nog led-verlichting (met variabele kleur) van Ikea wat alles net even wat extra sfeer geeft.

Al met al, een hele klus die we in onze spaarzame weekenden samen hebben gefikst. In de tussentijd (afgelopen jaar) zijn er nog meer kleine klusjes gedaan die de boel net even wat extra opleuken. Maar voor nu zijn we even klaar! Met de binnenboel dan, de buitenboel (aanbouw en terras) volgen in een later stadium.

Ook leuk om te lezen Toffe ideeën om je caravan te pimpen