Meteen naar de inhoud
Carnavals Tag
Home » Carnavals Tag

Carnavals Tag

Carnaval, of Vastelaovend zoals we dat in Maastricht noemen, over een week in het weer zover. Officieel drie dagen lang, maar voor de meesten, mij inbegrepen, begint het al eerder.
Via blogsbyingrid vond ik deze carnavals tag. Het leek me leuk deze in de aanloop naar de vastelaovend dan ook in te vullen.

Carnavals tag

Vier je carnaval?

Ik heb jaren carnaval gevierd. De volle drie soms wel vier of meer dagen. Tot enkele jaren terug, toen was de lol er in eens vanaf. Ik heb toen een hele doos met carnavals kleding weggegeven. Zo erg had ik er even genoeg van. Sinds eind 2016 speel ik in een sambaband en daar hoort het straatcarnaval in Maastricht gewoon bij. Het is anders dan ik gewend was, maar zó geweldig. Ik wil het voor geen goud meer missen. Ik elk dorp of stad wordt carnaval net even anders gevierd, maar mijn voorkeur gaat naar de manier in de stad Maastricht.

Wat had je als kind aan met carnaval?

Vanalles wat. Hier in Maastricht is het de traditie je pakje zelf te maken. En vaak is dat een mix van vanalles wat. Je kijkt soms je ogen uit wat men in elkaar fabriceerd. Veel foto’s heb ik niet van tijdens vroegere carnavals, maar onderstaande heb ik vanmorgen nog uit mijn kinder foto-album gehaald.

Wat is je leukste carnavalsoutfit?

Het pakje van dit jaar, gebaseerd op mijn pak van vorig jaar. Laten we het houden op de 2.0 versie. Ik heb helaas geen goede duidelijk foto, maar om de sfeer aan te geven hierbij een mooie foto van de gehele band.

Carnavals Tag - ComGazzz
SambaBand ComGazzz

Ben je lid van een carnavalsvereniging?

Nope, en ook niet zoveel trek in ook. Ik vier carnaval het liefst op mijn eigen manier.

Zou je een keer prins(es) carnaval willen zijn?

Absoluut niet. De hele verplichting erom heen lijkt me erg vermoeiend.

Wat is je favoriete carnavalsnummer?

Alle nummers zijn gewoon even fout! Ik moet stiekem wel toegeven dat we een ‘vastelaovend’ playlist hebben op spotify. En ik heb een carnavals zender via de Sonos die ik regelmatig opzet. Heerlijk om tijdens het poetsen en strijken, in de aanloop naar de vastelaovend in de stemming te komen. Ik ben daarin ook best wel chauvinistisch en kies voornamelijk voor de Maastrichtse liedjes. Één enkele keuze voor een liedje is dus moeilijk. Dan maar een lekkere ‘Mestreechse Vastelaovend’ playlist.

En hoe ga je dit jaar verkleed?

Zoals ik al eerder aangaf, in Maastricht in het meer een gewoonte om je pak zelf te maken. Voor mij is dat een lange, naar klokvorm uitlopende jas in de kleuren van de samba-band. Met vooral veel glitter en opsmuk. Daarbij een hoed met veel veren, bloemen en lampjes.

foto in kop: Jean-Pierre Geusens.

En jij, vier jij Cranaval. En hoe? Of begrijp je er helemaal niks van 🙂

Tags:

4 reacties op “Carnavals Tag”

 1. Haha, ik heb er helemaal niks mee, en ik woon nog wel in een carnavalsregio :’) Ik ben hier pas later komen wonen, dus ben er ook helemaal niet mee opgegroeid. Vroeger ging ik wel eens ‘carnaval vieren’, maar dat was 1 avond in de plaatselijke kroeg, nog niet eens de helft van de mensen was verkleed en het was vooral een excuus voor een feestje met bier 😛 Toen ik hier ben komen wonen heb ik 1x carnaval gevierd met een vriendin in Limburg, toen was ik Pippi Langkous. Was hartstikke gezellig, maar ik hoef niet ieder jaar.

 2. Ik verbaas me altijd over het feit dat als nieuws media elk jaar hun Carnavals itempje uitzenden, dat men niet verder zuidelijk gaat dan De Bosch of heeeeeeeeel misschien eens Eindhoven.
  Ja inderdaad, daar viert men ook carnaval, maar niet zoals in Limburg. Echt het is een heel ander iets, als daar eens bericht van zou worden gedaan!

  Wat mij (persoonlijk) ook heel vaak opvalt is dat mensen boven de rivieren zeggen, ik heb niets met Carnaval, ik snap het niet, en het is een excuus feestje om je vol te laten lopen met liters bier.
  Vervolgens zie je die mensen wel masaal tickets kopen naar de Toppers, of verkleed zijn bij het darten. Koningsdag in Amsterdam vieren, met hun Oranje kroontjes op en oranje pakjes aan, met een glas bier door de straten van Amsterdam rennend.
  Hoezo je snapt het niet?

  Carnaval in Limburg is met 4 man verkleed gaan als beveiliging, van hout of iets dergelijks een slagboom maken, en iedereen tegenhouden. De slagboom gaat pas open als je een liedje zingt of een dansje doet. Of met een groep de stad in gaan verkleed als discogangers en samen een heel fout dansje instuderen, om dat daar ten tonele te brengen. Carnaval is een feest om even te ontsnappen uit de gespannen wereld waarin we leven tegenwoordig. Even gek te doen.
  Tja daar hoort een biertje bij en ook een vette hamburger, waar de zooi uitdruipt waar je bij staat.
  Nog 3 dagen en dan is het zover. Tja en sommigen zijn vandaag al begonnen.

  Wat maakt het uit!
  Vier het zoals je zelf wilt, maar heb gewoon zoveel mogelijk plezier tijdens het vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.