De Poolse stad Krakau is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Maar dat de stad Krakau zelf zo ontzettend mooi en veelzijdig zou zijn, dat hadden we niet verwacht. Wij hebben er meerdere dagen doorgebracht zonder ons een minuut te vervelen. Ik zet je met veel plezier dan ook de bezienswaardigheden in Krakau op een rij. Deze dingen moet je beslist doen tijdens jouw citytrip naar Krakau.

Krakau

Krakau wordt wel de parel in de Poolse kroon genoemd. De fraaie historische stad ligt in het zuiden van Polen, aan de oever van de rivier Wisla, de koningin van de Poolse rivieren. De binnenstad van Krakau, ooit de hoofdstad van het land, staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Jaarlijks ontvangt de stad talloze bezoekers vanuit de gehele wereld.

Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het “Florence van Polen” genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als een van de weinige steden in Polen bovendien ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door.

De bezienswaardigheden in Krakau

Oskar Schindlers Emaillefabriek

Onze eerste ochtend in Krakau besluiten we een bezoek te brengen aan Oskar Schindlers Emaillefabriek. Een museum over Krakau gedurende de bezettingstijd door de nazi’s tussen 1939 en 1945. Het museum is vernoemd naar Oskar Schindler, die de eigenaar was van de fabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schindler werd beroemd om zijn inzet voor de joodse bevolking van Krakau. Zijn verhaal is in 1993 verfilmd als Schindler’s List, een film van Steven Spielberg.

Oskar Schindlers Emaillefabriek

Slechts een klein deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en zijn lijst waarop de namen stonden van de mensen van wij hij het leven kon redden. Zo kun je zijn oude kantoor bekijken, volledig ingericht met meubels uit de tijd dat Schindler er zelf nog werkte. Het grootste deel van het museum laat je kennis maken met de stad Krakau onder nazi-bezetting.

Rondrit per golfkar door joodse wijken Podgórze en Kazimierz

Als we de Emaillefabriek na een indrukwekkend bezoek verlaten staan buiten een aantal golfkarretjes klaar voor een stadstoer. Na een mooie prijsafspraak besluiten we te gaan voor een rondleiding door de twee joodse wijken Podgórze en Kazimierz.

Vanaf het Schindler museum bezoeken we eerst de wijk Podgórze. Deze wijk ligt net over de rivier en is vooral bekend door zijn voormalige Joodse getto. De gids geeft in goed verstaanbaar Engels uitleg over alles waar we langs rijden en soms nog meer. Ook hebben we op veel plekken even tijd om uit te stappen en foto’s te maken.

Overblijfsel van de ghetto muur

Het getto van Krakau werd volledig omringd door een hoge muur om te voorkomen dat mensen ongezien naar buiten glipten. Een deel van die muur staat nog overeind in Ulica Lwówska, waar het nu voorzien is van een gedenkteken. Een ander stuk is te vinden in een speeltuintje, achter een gebouw in de straat Boleslaw Limanowskiego.

een van de bezienswaardigheden in Krakau
een van de bezienswaardigheden in Krakau: Overblijfsel van de ghetto muur

Het Heldenplein

Het Plac Bohaterow Getta, ‘plein van helden van het getto’, was vroeger het middelpunt van het getto. Het monument van lege stoelen, verspreid over het plein, staat symbool voor de leegte die achterbleef na de definitieve ontruiming in maart 1943.

Heldenplein In Krakau
Heldenplein

Joodse wijk Kazimierz is de volgende wijk die we inrijden. Dit is de voormalige Joodse wijk van Krakau. Vol cafés, kerken en synagogen. Ook hier krijgen we de nodige uitleg over de rijke geschiedenis en bijzondere plekjes van de stad.

We hebben ons uiteindelijk in de oude binnen stad laten afzetten om daar Krakau te voet verder te verkennen.

Oude centrum – Grote markt en Lakenhal

Rynek Glówny of Grote Markt geldt als het mooiste plein van Polen en is met 200 bij 200 meter een van Europa’s grootste. Rondom het plein vind je een enorme keus aan restaurants en (ook tijdens de koudere dagen) terrassen. In het midden van het plein staat de lakenhal van Krakau, Sukiennice, een van de bezienswaardigheden in Krakau.

In de hoogtijdagen (15de eeuw) was het een centrum voor internationale handel. Er werden specerijen, zijde, leder en was uit het Oosten verkocht en de exportproducten textiel, lood en zout uit de Wieliczka-zoutmijn. Tegenwoordig worden er in en rond de lakenhal vooral souvenirs, sieraden en ambachtelijke producten verkocht. Op de verdieping zijn musea gevestigd.

Rynek Glówny of Grote Markt met zicht op de lakenhal
Rynek Glówny of Grote Markt met zicht op de lakenhal
Mariakerk op de grote markt
Mariakerk op de grote markt / Rynek Glówny
Lakenhal op Mariakerk op de grote markt / Rynek Glówny.
Een (in)kijkje in de Lakenhal de grote markt / Rynek Glówny. Hierin bevinden zich tal van souvenirshops. Leuk om eens doorheen te wandelen.

Rondrit per paardenkoets

Vanaf de grote markt vertrekken de rondritten per paardenkoets. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende rondritten die je langs de verschillende bezienswaardigheden in Krakau brengen. Leuk om eens te doen, maar er hangt een aardig prijskaartje aan vast. Wij kozen voor een retourtje Wawel kasteel en zagen op deze manier een deel van de stad wat we nog niet gezien hadden.

Het Kasteel zelf hebben we niet bezocht. Soms moet je helaas keuzes maken..

Het Koninklijke Kasteel van Wawel in het Poolse Krakau
Het Koninklijke Kasteel van Wawel in het Poolse Krakau

Shop Till You Drop

Shop till you drop in winkelcentrum Galeria Krakowska, aan de rand van het centrum. Je krijgt er met gemak een middag om. De prijzen zijn westers, helaas. In tegenstelling tot het oude centrum vind je hier wél de grote(re) winkelketens, verdeeld over drie etages. En omdat de tramhalte pal voor de uitgang ligt ook prima bereikbaar met het openbaar vervoer.

Neem de tram tijdens je citytrip Krakau

Een ritje met de tram is een onwijs leuke, makkelijke en tevens super goedkope manier om je te verplaatsen binnen het centrum van Krakau. Voor 3,40 poolse zloty (= € 0,80) koop je bij de tramhaltes een 20-minuten kaartje waarmee je makkelijk van de ene kant naar de andere kant van de stad kunt reizen.

Concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz

Een bezoek aan concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau mag absoluut niet ontbreken tijdens je citytrip Krakau. Hoe ik deze dag beleeft heb lees je in deze blog. Indrukwekkend is zacht uitgedrukt.

Auschwitz-Birkenau
Toegangspoort naar Auschwitz-Birkenau

Ons verblijf

Tijdens onze Citytrip naar Krakau verbleven wij in het Qubus Hotel Krakau, gelegen in de Poolse wijk Podgórze. Een meer dan prima hotel nét buiten het drukke centrum, met uitzicht op de rivier Wisla. En ook niet geheel onbelangrijk een erg uitgebreid ontbijtbuffet. Verder ligt er een kleine supermarkt op loopafstand, iets wat wij persoonlijk altijd wel fijn vinden. Al is het maar voor wat flesjes drinken en wat te snoepen op de kamer na een lange dag Krakau verkennen.

Andere citytrips

Op zoek naar andere citytrip bestemmingen?
Misschien kan ik je met onderstaande blogs op ideeën brengen:

bronnen: 1

Heb jij al eens een citytrip naar Krakau gemaakt? En anders hoop ik je met deze blogpost wat inspiratie te hebben gegeven voor je volgende citytrip.