Zoals al eerder aangegeven ben ik de laatste tijd meer ‘into’ filmen (volg je mijn youtube channel al?). Maar ik moet zeker ook nog heel veel leren! Ik had al snel door dat alleen je camera aanzetten niet voldoende is. Tegenwoordig word er echt werk gemaakt van een gaaf filmpje. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar waardevolle tips en inspiratie om creatief te filmen. Zodat een volgend motor filmpje of een andere toekomstige (reis)video er net even beter uit komt te zien!

Vastzetten Motormount

Filmen vanaf je motor. Dat is iets wat wij al vaker gedaan hebben. Met een stabiele motormount op bijvoorbeeld je stuur laat je op een super leuke manier veel van je omgeving zien. Vooral voor de motor zijn er een heleboel manieren om de diverse apparaten stevig en veilig te monteren. Zo zijn er opties om je smartphone, diverse merken actioncams en zelfs een volledige fotocamera te monteren.

De eerste les die ik leerde, als je filmt met je smartphone, wat tegenwoordig heel goed kan, hou dan je smartphone horizontaal Op deze manier kun je je film later veel netter verwerken met bijvoorbeeld i-movie. En met een juiste mount zoals deze X-Grip® voor Smartphones hoeft dat ook op de motor geen probleem meer te zijn.

Echter vergeet niet, een gemiddelde mobiele telefoon zal bij filmen op een motor waarschijnlijk de snelheid en trillingen niet aankunnen. Maar dat is een kwestie van proberen, of uiteindelijk toch kiezen voor een echte action cam.

Creatief filmen, zo ga je te werk.

Maar zoals gezegd, een camera aanzetten alleen is niet voldoende. Wil je een leuke film in elkaar knutselen, dan moet je er echt meer werk van maken. Ik heb dan ook de volgende waardevolle tips voor je uitgezocht.

Verhaallijn

Bedenk een verhaallijn. Een goede film, hoe kort ook, heeft een begin en midden en een eind. Probeer zelf een verhaal te maken in gedachte en het zo over te brengen in je film.

Wees ook creatief met filmen zelf. Maak af en toe gebruik van een verrassend camerastandpunt. Dus ‘Think outside the box’. Film eens vanaf de grond of houd de camera wat hoger.

Timelapse

Leg de camera op een bankje op een plein en maak een timelapse. Een timelapse is een scène met een versnelde weergave van de werkelijkheid. Dit in je reis of motor filmpje verwerken zorgt voor meer speelsheid en afwisseling.

Ook het gebruik van een drone zorgt voor verrassende effecten. Dit filmpje van Marcella, een van mijn favoriete travel-bloggers, laat de voorbeelden timelapse en drone, goed zien. Ik ga in elk geval sparen voor een drone, zo tof!

Korte Boeiende filmpjes

Mensen klikken snel weg, dus maak je films niet te lang. Houdt het op 2 à 3 minuten per film. Je maakt dan ook eerder 10 korte films met een duidelijk onderwerp dan een langdradige film van een half uur of langer waar alles inzit.

Korte Shots

Hoe lang mag een shot zijn? Voor een snelle en flitsende video mag dat héél kort zijn. Dan zijn beelden van 1 tot 2 seconde heel normaal. Meestal duurt een shot 2 tot 4 seconde. Voor een rustige montage in een langere film zijn de shots ook langer: dan is 4 tot 8 seconde uitstekend.

2 Seconden Extra

Houd 2 seconden extra montagetijd aan bij je opnames. Ofwel laat aan het begin van je opname de camera al 2 seconden lopen en na de opname nog 2 seconden doorlopen. Voor een shot van 8 seconden, film je er dus eigenlijk 12. Zo houd je correctieruimte bij het monteren van je beelden. 

Monteer in de resolutie waarin de video afgeleverd moet worden. Bijvoorbeeld HD of 4K. Maar tegenwoordig kan dat ook zijn een vierkant formaat of 5:4 voor social media.

Ik hoop dat ik met mijn tips over Creatief Filmen op wat leuke ideeën heb gebracht. En je ook wat nieuwe inspiratei heb gegeven.
Ik ga ze in elk geval zoveel mogelijk toepassen in een volgende video. Heb jij al een youtube kanaal? Laat dan vooral je link achter in de comments, ik kom graag eens kijken!

bron


Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.

Samenwerken met mij als blogger? Leuk! kijk hier voor de mogelijkheden.Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links.
Als jij iets koopt op de website waarnaar ik linkte, ontvang ik een kleine commissie.
Jij betaalt niets extra’s, gewoon dezelfde prijs die je gewoonlijk zou betalen.
Hierdoor kan mijn blog wel blijven bestaan.