Creatief Filmen – Tips en inspiratie

Zoals al eerder aangegeven ben ik de laatste tijd meer ‘into’ filmen (volg je mijn youtube channel al?). Maar ik moet zeker ook nog heel veel leren! Ik had al snel door dat alleen je camera aanzetten niet voldoende is. Tegenwoordig word er echt werk gemaakt van een gaaf filmpje. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar waardevolle tips en inspiratie om creatief te filmen. Zodat een volgend motor filmpje of een andere toekomstige (reis)video er net even beter uit komt te zien!

Vastzetten Motormount

Filmen vanaf je motor. Dat is iets wat wij al vaker gedaan hebben. Met een stabiele motormount op bijvoorbeeld je stuur laat je op een super leuke manier veel van je omgeving zien. Vooral voor de motor zijn er een heleboel manieren om de diverse apparaten stevig en veilig te monteren. Zo zijn er opties om je smartphone, diverse merken actioncams en zelfs een volledige fotocamera te monteren.

De eerste les die ik leerde, als je filmt met je smartphone, wat tegenwoordig heel goed kan, hou dan je smartphone horizontaal Op deze manier kun je je film later veel netter verwerken met bijvoorbeeld i-movie. En met een juiste mount zoals deze X-Grip® voor Smartphones hoeft dat ook op de motor geen probleem meer te zijn.

Echter vergeet niet, een gemiddelde mobiele telefoon zal bij filmen op een motor waarschijnlijk de snelheid en trillingen niet aankunnen. Maar dat is een kwestie van proberen, of uiteindelijk toch kiezen voor een echte action cam.

Creatief filmen – Tips en Inspiratie

Maar zoals gezegd, een camera aanzetten alleen is niet voldoende. Wil je een leuke film in elkaar knutselen, dan moet je er echt meer werk van maken. Ik heb dan ook de volgende waardevolle tips voor je uitgezocht.

Verhaallijn

Bedenk een verhaallijn. Een goede film, hoe kort ook, heeft een begin en midden en een eind. Probeer zelf een verhaal te maken in gedachte en het zo over te brengen in je film.

Maak af en toe gebruik van een verrassend camerastandpunt. Dus ‘Think outside the box’. Film eens vanaf de grond of houd de camera wat hoger.

Timelapse

Of leg de camera op een bankje op een plein en maak een timelapse. Een timelapse is een scène met een versnelde weergave van de werkelijkheid. Dit in je reis of motor filmpje verwerken zorgt voor meer speelsheid en afwisseling.

Ook het gebruik van een drone zorgt voor verrassende effecten. Onderstaande filmpje van Marcella, een van mijn favoriete travel-bloggers, laat de voorbeelden timelapse en drone, goed zien. Ik ga in elk geval sparen voor een drone, zo tof!

Korte Boeiende filmpjes

Mensen klikken snel weg, dus maak je films niet te lang. Houdt het op 2 à 3 minuten per film. Je maakt dan ook eerder 10 korte films met een duidelijk onderwerp dan een langdradige film van een half uur of langer waar alles inzit.

Korte Shots

Hoe lang mag een shot zijn? Voor een snelle en flitsende video mag dat héél kort zijn. Dan zijn beelden van 1 tot 2 seconde heel normaal. Meestal duurt een shot 2 tot 4 seconde. Voor een rustige montage in een langere film zijn de shots ook langer: dan is 4 tot 8 seconde uitstekend.

2 Seconden Extra

Houd 2 seconden extra montagetijd aan bij je opnames. Ofwel laat aan het begin van je opname de camera al 2 seconden lopen en na de opname nog 2 seconden doorlopen. Voor een shot van 8 seconden, film je er dus eigenlijk 12. Zo houd je correctieruimte bij het monteren van je beelden. 

Monteer in de resolutie waarin de video afgeleverd moet worden. Bijvoorbeeld HD of 4K. Maar tegenwoordig kan dat ook zijn een vierkant formaat of 5:4 voor social media.

Ik hoop dat ik met mijn tips op leuke ideeën heb gebracht. Ik ga ze in elk geval zoveel mogelijk toepassen in een volgende video. Heb jij al een youtube kanaal? Laat dan vooral je link achter in de comments, ik kom graag eens kijken!

bron

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.

Deze blogpost bevat zgn. affiliate links. Als je koopt via deze links ontvang ik een klein bedrag. Jij betaalt zelf niets extra’s! Door te klikken en te kopen via deze links kan mijn blog blijven bestaan.

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!

9 Comments

 1. Henk

  Voor filmen/ het bewerken ben ik te ongeduldig, ik hou het bij foto’s

  Reply
 2. Geke

  Ik krijg er veel zin om dit uit te proberen. Bedankt voor de tips!

  Reply
 3. Nicole Orriëns

  Tsjonge dat klinkt heel professioneel. Daar komt nog best veel bij kijken zeg. Ik houd het dan toch maar gewoon bij bloggen.

  Reply
 4. Lianne - geendierenindekeuken.nl

  Het lijkt me een hele kunst inderdaad, dat heb ik ook ondervonden toen ik net met fotografie begon. Zelf ben ik meer van de foto’s 🙂

  Reply
 5. Jouvence.nl

  Leuke tips geef je! Voor nu houd ik het bij fotograferen, maar ik zou wel willen beginnen met filmen.

  Reply
 6. Manon

  Hele andere tak weer van het bloggen! Leuk dat je er zo mee bezig bent 🙂 ik zie het mezelf alleen nooit doen, haha.

  Reply
 7. Marcelina de Boer - Walma

  Wat een handige tips zeg! Ik heb een action cam en film ook zo nu en dan. Ik heb hier zeker wat aan 🙂

  Reply
 8. Prya

  Goeie tips! Time-lapse ga ik een keer proberen.

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Mauritius, Tropisch genieten

Mauritius, Tropisch genieten

Dan zit je op een zonnige maar koude februari dag op een terrasje in Maastricht en besluit je dat je volgende trip naar een tropisch eiland met wuivende palmen en witte standen zal zijn. Een keer wat anders dan het favoriete Oostenrijk. En na een aantal google-sessies...

Uit eten in Maastricht

Uit eten in Maastricht

Wil je uit eten in Maastricht? Dan zit je in Maastricht goed. De stad telt maar liefst 529 cafés en restaurants. Keus te over dus en bijna overal is het heerlijk eten. Maar welke plekken zijn nu de hotspots? Waar gaat de Maastrichtenaar zelf eten? Ik heb een aantal...

Mijn ervaring bij het Bed, Bites & Business hotel Rotterdam

Mijn ervaring bij het Bed, Bites & Business hotel Rotterdam

Begin februari, na behoorlijk wat geschuif met data vanwege vervelende lock downs vertrekken we eindelijk richting Rotterdam voor een overnachting bij Boutique Hotel Rotterdam ofwel Bed, Bites & Business hotel Rotterdam. Rotterdam is voor ons best een eindje...