Creatief Filmen – Tips en inspiratie

Categorie: Motorrijden | Travel
Getagd: Samenwerking

Zoals al eerder aangegeven ben ik de laatste tijd meer ‘into’ filmen (volg je mijn youtube channel al?). Maar ik moet zeker ook nog heel veel leren! Ik had al snel door dat alleen je camera aanzetten niet voldoende is. Tegenwoordig word er echt werk gemaakt van een gaaf filmpje. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar waardevolle tips en inspiratie om creatief te filmen. Zodat een volgend motor filmpje of een andere toekomstige (reis)video er net even beter uit komt te zien!

Vastzetten Motormount

Filmen vanaf je motor. Dat is iets wat wij al vaker gedaan hebben. Met een stabiele motormount op bijvoorbeeld je stuur laat je op een super leuke manier veel van je omgeving zien. Vooral voor de motor zijn er een heleboel manieren om de diverse apparaten stevig en veilig te monteren. Zo zijn er opties om je smartphone, diverse merken actioncams en zelfs een volledige fotocamera te monteren.

De eerste les die ik leerde, als je filmt met je smartphone, wat tegenwoordig heel goed kan, hou dan je smartphone horizontaal Op deze manier kun je je film later veel netter verwerken met bijvoorbeeld i-movie. En met een juiste mount zoals deze X-Grip® voor Smartphones hoeft dat ook op de motor geen probleem meer te zijn.

Echter vergeet niet, een gemiddelde mobiele telefoon zal bij filmen op een motor waarschijnlijk de snelheid en trillingen niet aankunnen. Maar dat is een kwestie van proberen, of uiteindelijk toch kiezen voor een echte action cam.

Creatief filmen – Tips en Inspiratie

Maar zoals gezegd, een camera aanzetten alleen is niet voldoende. Wil je een leuke film in elkaar knutselen, dan moet je er echt meer werk van maken. Ik heb dan ook de volgende waardevolle tips voor je uitgezocht.

Verhaallijn

Bedenk een verhaallijn. Een goede film, hoe kort ook, heeft een begin en midden en een eind. Probeer zelf een verhaal te maken in gedachte en het zo over te brengen in je film.

Maak af en toe gebruik van een verrassend camerastandpunt. Dus ‘Think outside the box’. Film eens vanaf de grond of houd de camera wat hoger.

Timelapse

Of leg de camera op een bankje op een plein en maak een timelapse. Een timelapse is een scène met een versnelde weergave van de werkelijkheid. Dit in je reis of motor filmpje verwerken zorgt voor meer speelsheid en afwisseling.

Ook het gebruik van een drone zorgt voor verrassende effecten. Onderstaande filmpje van Marcella, een van mijn favoriete travel-bloggers, laat de voorbeelden timelapse en drone, goed zien. Ik ga in elk geval sparen voor een drone, zo tof!

Korte Boeiende filmpjes

Mensen klikken snel weg, dus maak je films niet te lang. Houdt het op 2 à 3 minuten per film. Je maakt dan ook eerder 10 korte films met een duidelijk onderwerp dan een langdradige film van een half uur of langer waar alles inzit.

Korte Shots

Hoe lang mag een shot zijn? Voor een snelle en flitsende video mag dat héél kort zijn. Dan zijn beelden van 1 tot 2 seconde heel normaal. Meestal duurt een shot 2 tot 4 seconde. Voor een rustige montage in een langere film zijn de shots ook langer: dan is 4 tot 8 seconde uitstekend.

2 Seconden Extra

Houd 2 seconden extra montagetijd aan bij je opnames. Ofwel laat aan het begin van je opname de camera al 2 seconden lopen en na de opname nog 2 seconden doorlopen. Voor een shot van 8 seconden, film je er dus eigenlijk 12. Zo houd je correctieruimte bij het monteren van je beelden. 

Monteer in de resolutie waarin de video afgeleverd moet worden. Bijvoorbeeld HD of 4K. Maar tegenwoordig kan dat ook zijn een vierkant formaat of 5:4 voor social media.

Ik hoop dat ik met mijn tips op leuke ideeën heb gebracht. Ik ga ze in elk geval zoveel mogelijk toepassen in een volgende video. Heb jij al een youtube kanaal? Laat dan vooral je link achter in de comments, ik kom graag eens kijken!

bron

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.


saskiadenkers.nl maakt gebruik van affiliate links.
Als jij iets koopt op de website waarnaar ik linkte, ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s, gewoon dezelfde prijs die je gewoonlijk zou betalen.
Hierdoor kan mijn blog wel blijven bestaan.


Geschreven door

Hi daar en welkom! Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee op ontdekkingstocht naar alle mooie plekjes op de wereld. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia.
ReizenReizen

9 Reacties

 1. Henk

  Voor filmen/ het bewerken ben ik te ongeduldig, ik hou het bij foto’s

  Antwoord
 2. Geke

  Ik krijg er veel zin om dit uit te proberen. Bedankt voor de tips!

  Antwoord
 3. Nicole Orriëns

  Tsjonge dat klinkt heel professioneel. Daar komt nog best veel bij kijken zeg. Ik houd het dan toch maar gewoon bij bloggen.

  Antwoord
 4. Lianne - geendierenindekeuken.nl

  Het lijkt me een hele kunst inderdaad, dat heb ik ook ondervonden toen ik net met fotografie begon. Zelf ben ik meer van de foto’s 🙂

  Antwoord
 5. Jouvence.nl

  Leuke tips geef je! Voor nu houd ik het bij fotograferen, maar ik zou wel willen beginnen met filmen.

  Antwoord
 6. Manon

  Hele andere tak weer van het bloggen! Leuk dat je er zo mee bezig bent 🙂 ik zie het mezelf alleen nooit doen, haha.

  Antwoord
 7. Marcelina de Boer - Walma

  Wat een handige tips zeg! Ik heb een action cam en film ook zo nu en dan. Ik heb hier zeker wat aan 🙂

  Antwoord
 8. Prya

  Goeie tips! Time-lapse ga ik een keer proberen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Rüdesheim am Rhein

Rüdesheim am Rhein

Betoverend Rüdesheim am Rhein: Ontdek de Drosselgasse, bewonder het Niederwalddenkmal en meer. Rüdesheim am Rhein in Duitsland. Dit charmante stadje, gelegen aan de oevers van de Rijn, staat bekend om zijn pittoreske straatjes, historische bezienswaardigheden en...

Handige en leuke reisapps voor op je telefoon

Handige en leuke reisapps voor op je telefoon

Er zijn ontzettend veel reisapps voor op je telefoon te vinden. Allemaal apps die jouw reis net even wat makkelijker maken. Maar ook gewoon leuke apps. Reisapps zijn handig omdat ze toegang geven tot nuttige informatie en hulpmiddelen die helpen je reis te plannen...

reisapotheek checklist

reisapotheek checklist

wat is een reisapotheek? Een reisapotheek is een kleine en compacte voorraad van je eigen medicijnen, zelfzorg medicijnen en eenvoudige EHBO-middelen. Altijd handig om dit bij je te hebben tijdens een vakantie zodat je niet direct bent aangewezen bent op een lokale...