Veel mensen kiezen standaard voor een hotel als ze hun vakantie boeken. Zelf laat ik ook altijd het huren van een caravan de revue passeren als ik de zomervakantie aan het uitzoeken ben. En als ik de voordelen van kamperen op een rijtje zet, helpt het jou misschien eens de keuze te maken voor een camping in plaats van een hotel.

De luxe van een hotel of de vrijheid van kamperen?

Een hotel heeft een stukje luxe. Een fijn bed om in te slapen, een mooie badkamer met een lekkere douche of soms een bad om eens languit in te relaxen. Het ontbijt wordt voor je klaargemaakt met vaak een enorme keuze aan veel lekkere dingen. Maar aan de andere kant, op je hotelkamer heb je niet meer dan een tv om naar te kijken. Verder ben je gebonden aan tijden qua ontbijt en indien geboekt, ook het diner.

Nu hebben wij de luxe om een vaste caravan te hebben op een heerlijk rustige camping in Duitsland. We vluchten hier regelmatig een weekendje naartoe om aan de hectiek van alledag te ontsnappen. Maar ook voor een langere vakantie willen wij wel eens kiezen voor het huren van een stacaravan. Kamperen en vooral in een wat luxere caravan, heeft zoveel meer voordelen dan een hotelkamer.

De voordelen van kamperen

De inrichting en voorzieningen van te huren caravans zijn tegenwoordig prima. Een goed bed, een douche en een wc, het is gewoon aanwezig. Geen gedoe meer met douchemuntjes en gewandel met pleerollen. Ook de inrichting van de keuken is vrijwel compleet. Bijna dezelfde luxe als een hotelkamer, maar dan inclusief de volgende voordelen:

 • Je bevindt je vrijwel de hele dag in de heerlijke buitenlucht.
 • Je kunt de hele dag rondlopen op je flip flops en in je korte broek.
 • Geen zin om iets te ondernemen? Lekker met een boek op je eigen terras kruipen en even helemaal niks doen. Me-time noemen ze dat!
 • Je maakt op een camping sneller contact met mensen.
 • Als de camping-regels het toestaan: ’s avonds de vuurkorf aan. Een lekker drankje erbij en een beetje suf turen naar het brandende vuur. Of de mooie sterrenhemel. Ik weet uit ervaring dat dit enorm rustgevend kan zijn!
 • Nog een van de vele voordelen van kamperen: je hebt je eigen auto bij je. Een uitstapje naar een leuke stad of bezienswaardigheid is zo gemaakt.

Kiezen wat en waar je eet

En ook wat eten betreft heeft kamperen zo zijn voordelen! Geen lopende buffetten die elke dag hetzelfde zijn maar:

 • ’s Morgens vers gebakken broodjes halen bij de campingwinkel. En in alle rust ontbijten aan je eigen ontbijttafel. Óf buiten in het zonnetje op het terras bij je caravan.
 • Voor het avondeten heb je de keuze, je kunt (luxe) gaan uiteten of je maakt zelf een makkelijke camping maaltijd klaar.
 • Of je hebt het geluk dat er een barbecue bij je caravan aanwezig is. Iets lekkers voor op de bbq is zo geregeld.
 • Want, niks is zo leuk om je boodschappen te doen bij de plaatselijke supermarkt. Of misschien zelfs de wekelijkse vers-markt.
 • en daarna dus een ijskast gevuld met lekkere dingen binnen handbereik.

Vakantie op een camping. Ik raad het je aan! Waar je naartoe gaat is geheel je eigen keuze. Je kunt kiezen voor één vaste verblijfplaats voor een of twee weken. Of je kunt meerdere campings aandoen op verschillende plaatsen in verschillende landen.

Met een gezin zou ik kiezen voor bijvoorbeeld Camping Union Lido. Deze camping is nabij Venetië gelegen en één van de meest complete campings van Europa. Deze camping ligt direct aan een uitgestrekt zandstrand en beschikt over twee grote aquaparken: Aqua Park Mare en Aqua Park Laguna. Tevens beschikt de camping over maar liefst 8 restaurants, vele winkels, leuke terrassen en een prachtig Wellnesscentrum met uitzicht op zee. Voor ieder wat wils dus.

Of wat dacht je van Camping Domaine du Verdon in Frankrijk. Deze camping bezochten we in 2008. Tijdens onze vakantie naar Gorges du verdon.

Voordelen van Kamperen - Gorges du Verdon, Frankrijk
Camping Domaine du Verdon – Gorges du Verdon, Frankrijk

Maar je zou ook kunnen kiezen voor het rustigere maar super mooie Schwarzwald in Duitsland. Het Schwarzwald leent zich uitstekend voor wandelen, fietsen en ook motorrijden. En kies dan bijvoorbeeld voor een heerlijke camping vlakbij pretpark Europa-park. Wij bezochten deze camping in 2009 voor een gave motorvakantie.

Voordelen van Kamperen - Schwarzwald
Onze caravan in het mooie Schwarzwald

Genoeg keuze dus, en kamperen geeft je een zoveel meer vrijheid. En is tegenwoordig nét zo luxe als verblijven in een hotel. Daarnaast, campings liggen op vaak op hele mooie plekken zodat je volop kunt genieten van de omgeving en de frisse buitenlucht.

Als je de voordelen van kamperen zo leest, zou jij dan de volgende keer kiezen voor een kampeer vakantie?