Home » Doen! Een Cursus Schminken

Doen! Een Cursus Schminken

Cursus Schminken

In de voorbereidingen op de “Vastelaovend” van 2018 volgde ik een cursus Schminken. Ik had een cursus schminken al langer op mijn wensen lijstje staan, maar op een of andere manier kwam het er niet van. Of ik vond het aanbod gewoon veel te duur of ik kreeg het niet geregeld wat vrije tijd betreft.
Waarom ik lessen wilde volgen is eigenlijk heel simpel. Ik speel in een sambaband en met Carnaval word alles uit de kast getrokken om zo kleurrijk mogelijk voor de dag te komen en daarmee show te stelen. En behalve een mooi, liefst zelfgemaakt, pakje hoort daar ook de nodige make-up en/of schmink bij. Ik had in het verleden al heel veel inspiratie foto’s bekeken en diverse YouTube tutorials gevolgd. Maar de techniek om het écht goed te doen die ontbrak gewoon.

Cursus Schminken | De  basis

De cursus schminken begint met een goede uitleg over de verschillende soorten schmink: waterschmink en vetschmink.

 • Waterschmink is schmink op waterbasis en daardoor gemakkelijk af te wassen met lauw water en zeep. Waterschmink heeft veel kleurkracht en is verkrijgbaar in heel veel verschillende en vaak felle kleuren. En daardoor zeer geschikt voor de Carnaval. Kortom, gemakkelijk te verwerken en eenvoudig te verwijderen.
 • Vetschmink is daarentegen geschikt voor theatergrime en karakters maken. Vetschmink heeft minder kleurkracht en is daardoor niet zo geschikt voor facepainting.

We gaan deze cursus werken waterschmink en hoe deze te gebruiken. Er wordt niet alleen veel aandacht besteed aan het “vullen” van je kwasten, wat een essentieel onderdeel is van goed schminken. Maar ook ook het gebruik van de verschillende soorten kwasten, sponsjes en het gebruik van water. We leren tevens verschillende kleuren blenden en ook hoe kleuren op elkaar reageren. Verder gaan we in op de diverse technieken om druppels en krullen te maken. Vrijwel alle basis technieken komen aan bod. En deze basis technieken worden elk begin van de volgende les weer opnieuw kort uitgelegd en geoefend. Dit alles met veel geduld en passie uitgelegd door onze cursusleidster Kitty.

 1. Een tafel vol met materiaal om te gebruiken.
 2. Blenden van kleuren en ook het zetten van krullen en druppels.
 3. Blenden van kleuren
 4. Lijnen en druppels
 5. Spinnenweb maar ook bloemen.

Oefenen!

Nadat we deze basis een beetje onder de knie hebben gaan we oefenen op onze eigen gezichten. We maken tijdens de vier lessen verschillende gezichten. Een fantasie clown, een tijger en een Sugarskull.

 • 1: fantasie clown: nog wat zoekende hoe het wit goed te verdelen en te blenden met het paars. En persoonlijk vind ik ook de kleur en vorm van de lippen iets minder goed gekozen van mezelf.
 • 2, 3 en 4: De Tijger vond ik persoonlijk het leukst om te maken. En redelijk goed gelukt ook. Ook hier merk ik dat ik het meeste moeite heb met blenden van kleuren
 • 5 en 6: Sugarskul.

Waarom doen?

Nuttig is deze cursus Schminken die ik heb gevolgd zeker. De vier avonden zijn namelijk omgevlogen. En elke avond kwam ik weer thuis met nieuwe kennis en daarnaast een bak inspiratie en nieuwe ideeën. Wel is gebleken dat je moet blijven oefenen. Ik had zelf erg veel problemen met het blenden van kleuren. En vooral niet overal tegelijk te willen beginnen. Daar word ik alleen beter is als ik blijf oefenen.

Voor iedereen die, net al ik, ook beter wil worden in het schminken voor carnaval zou ik een soortgelijke cursus schminken zeker aanraden. Maar het kan zeker ook leuk zijn voor tijdens een kinderfeestje.

Inspiratie op Pinterest

Mocht ik je geïnspireerd hebben en daarom nu zelf aan de slag willen gaan? Kijk eens op Pinterest en Youtube, daar zijn echt ruim voldoende voorbeelden en inspiratie te vinden.

11 Comments

 1. 15 januari 2018 / 8:18

  Wst leuk dat mijn schminklessen goed bevallen zijn en dan ook nog eens goed voor blogmateriaal Saskia! Dankje!

 2. 15 januari 2018 / 10:03

  Leuk! Ik wilde je vragen bij wie je de cursus had gevolgd, maar ik zie het al 🙂 Veel plezier ermee!

 3. 15 januari 2018 / 12:29

  Hier geen carnaval, maar wat is dit onwijs gaaf zeg! Echt super dat je hier een cursus voor gevolgd hebt! En wat zie het er goed uit!

 4. 15 januari 2018 / 12:47

  Leuk! Ik heb zelf ook veel geschminkt voor een bedrijf en nu nog op familie feestjes. Heerlijk om te doen! Vooral de leeuwen en tijgers

 5. lauraboogers
  15 januari 2018 / 12:50

  Wauw, te gekke creaties:)

 6. 15 januari 2018 / 13:49

  haha geweldig!! Wanneer iemand echt goed geschminkt is, zijn het net kunstwerkjes om te zien. Kan mij voorstellen dat de avonden voorbij zijn gevlogen.

 7. 16 januari 2018 / 11:26

  Leuk! Vroeger heb ik weleens een schmink kinderfeestje gegeven en bezocht. Erg leuk om te doen 🙂

 8. 17 januari 2018 / 9:11

  Wow, schminken maar dan professioneel. Prachtig!

  Jaro,
  tipify.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.