Een kastje per dag. Elke dag één kast opruimen! Opruimen volgens een heel eenvoudig en goed te doen plan. Zorgt deze manier van opruimen en ontspullen voor een opgeruimd huis en meer rust in het hoofd? Ik neem de proef op de som!

Ik hou van een opgeruimd huis. Alles heeft zo zijn vaste plek en je vind bij ons nauwelijks tierelantijntjes en andere poespas. Ons interieur is vooral gekozen om rust uit te stralen, een plek om na een dag werken lekker te kunnen ontspannen. Althans, dat proberen we. Toch, zo langzaamaan beginnen de kasten en lades uit te puilen en een behoorlijk rommeltje te worden.

Een opgeruimd huis helpt

Tijd voor een grote opruiming dus. Een opgeruimd huis zorgt bij mij immers voor innerlijke rust. Misschien in enige mate HSP? Want onlangs kwam ik een artikel tegen wat best op mij van toepassing is, en waarin de voordelen van een opgeruimd huis naar voren komen.

Een opgeruimd huis helpt:

  • Om je huis groter te laten lijken
  • Om je huis makkelijker schoon te maken
  • Om je spullen gemakkelijk terug te vinden
  • Je makkelijker keuzes te maken (bijvoorbeeld qua kleding; je hoeft ’s ochtends niet meer te dubben uit 15 jasjes die je aan wil trekken, maar uit 5)
  • Tijd besparen! Doordat je minder tijd besteedt aan opruimen, schoonmaken en spullen terugvinden, kan je meer tijd aan leuke dingen, zoals je gezin besteden.
  • Om je hoofd ook opgeruimd te krijgen. Denk maar aan je vakantiehuisje; vaak is dat al leeg. Zo’n leegte helpt meestal om te ontspannen. Je creëert ruimte voor nieuwe energie en ideeën!

Goed! Opruimen dus, maar waar begin ik? Een hele week vrij nemen gaat niet lukken, daarvoor heb ik de vrije dagen niet meer. En écht zin om een week lang op te ruimen en schoon te maken heb ik ook niet.

Een kastje per dag

Jaren geleden was ik al eens de term “een kastje per dag” tegen gekomen. Een kastje per dag is een manier om je huis opgeruimd te krijgen. En hoewel elke dag echt niet gaat lukken, ben ik wel volgens dit principe begonnen. Elke wekelijkse poetsbeurt één kastje, lade of iets anders meenemen en dan ook echt opruimen. Durven weggooien! En dan meteen ook even een natte lap erdoor.

Zaterdag (gisteren) maakte ik de start. En dit is het resultaat van de eerste kast en enkele keuken-lades.

Kastje 1. Er staat niet veel in en ook de lades zijn niet propvol. Maar het zijn wel lades waarin alles wat ff snel opgeruimd moet worden gedumpt wordt. Afstandsbedieningen zijn richting tv-kast gegaan. Kaarten gekregen voor de verjaardag(en) bij het oud papier, overige spulletjes richting de plek waar ze eigenlijk horen of de prullenbak. Het resultaat; volledig lege lades. Jeuj!

Een kastje per dag - NA
Een kastje per dag – NA

Die bekende la in de keuken

Ik denk dat ‘ie wel in elk huishouden is te vinden, die keukenla waar naast de paracetamol en reserve sleutels eigenlijk alleen maar troep in ligt. Ook deze heb ik als volgende onder handen genomen, de dag na bovenstaande kast. Het was even een hele kluif om door alle bonnen/garantie bewijzen te gaan. Maar na de uitdunning zijn ze uiteindelijk daar naar toe gegaan waar ze horen, in een nette map in de boekenkast. En ook in deze lade eens kritisch gekeken naar wat nu echt belangrijk is.

En meteen ook de onderliggende keukenlades ook meegenomen.

Resultaat: Keukenlade 1, voor en na de opruimbeurt.

Resultaat: Keukenlade 2, voor en na de opruimbeurt.

Resultaat: Keukenlade 3, voor en na het opruimen.

Een kastje per dag – helemaal in de flow van het opruimen

Helemaal in de flow van het opruimen. Een week later nam ik me voor te beginnen aan de kast op de kastenkamer. Een kast met ondergoed, sokken, sportkleding, sieraden en allerlei andere zooi. Hij zit propvol en ook de bovenkant staat ondertussen vol met dingen die gewoon netjes in een kast of lade horen.

gesleep met spullen

Ik merk vooral dat bij de start van deze werkwijze je erg aan het slepen bent met spulletjes. Zo ben ik erachter gekomen dat ik overal wel plastic zakjes heb liggen. Ook kom ik op verschillende plekken pakjes papieren zakdoekjes, haar-elastiekjes, naai-spulletjes en bonnetjes tegen. Voor deze dingen heb ik opbergplekken, maar dat zijn wel plekken die ik nog onder handen moet nemen. Op de ene plek opruimen, zorgt voor nu nog even voor extra rommel op andere plekken.

Goed, terug naar de kast. Ik heb even zitten denken hoe ik het beste kan laten zien hoe heerlijk deze werkwijze opruimt. Uiteindelijk heb ik besloten het per lade te laten zien, middels een voor en na foto. Ik word gewoon weer blij bij het zien het resultaat.

Zoals je op onderstaande foto’s kunt zien heel veel rommeltjes. Bonnetjes, proefmonstertjes, maskertjes, bijna-op parfumflessen, lege doosjes en reisspulletjes.
Proefmonstertjes allemaal netjes in één toiletmapje, die komen altijd nog wel eens van pas. Gezichtsmaskers bij elkaar, ik wist niet dat ik er nog zoveel had liggen. Parfum proefjes heb ik allemaal weggegooid.

Verder eens kritisch gekeken wat ik nou écht nog nodig heb, ik bedoel, oordoppen van een headsetje wat al lang in de prullenmand ligt, die hoef ik echt niet te bewaren. Ook qua sieraden eens goed opgeruimd, sowieso alles wat ook maar een beetje kapot was en geen enkele waarde heeft, weggegooid.

Deze aanpak ruimt écht lekker op. Ik heb gewoon ruimte over in mijn lades en kost me al met al redelijk weinig tijd.
Hieronder nog wat resultaten.

Conclusie: elke dag een kastje of lade opruimen, werkt. Het kost je vrijwel geen tijd en het resulteert in een opgeruimd huis. Ken jij deze opruim methode al?

Op zoek naar meer opruimblogs?


Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links.
Als jij iets koopt op de website waarnaar ik linkte, ontvang ik een kleine commissie.
Jij betaalt niets extra’s, gewoon dezelfde prijs die je gewoonlijk zou betalen.
Hierdoor kan mijn blog wel blijven bestaan.