Een Kastje Per Dag
HuishoudTips

Een Kastje Per Dag

Een kastje per dag. Zorgt deze manier van opruimen en “ontspullen” voor een opgeruimd huis en rust in het hoofd? Ik neem de proef op de som!

Ik hou van een opgeruimd huis. Alles heeft zo zijn vaste plek en je vind bij ons nauwelijks tierelantijntjes en andere poespas. Ons interieur is vooral gekozen om rust uit te stralen, een plek om na een dag werken lekker te kunnen ontspannen. Althans, dat proberen we. Toch, zo langzaamaan beginnen de kasten en lades uit te puilen en een behoorlijk rommeltje te worden.

Een opgeruimd huis helpt

Tijd voor een grote opruiming. Een opgeruimd huis zorgt bij mij immers voor innerlijke rust. Misschien in enige mate HSP? Want onlangs kwam ik een artikel tegen wat best op mij van toepassing is, en waarin de voordelen van een opgeruimd huis naar voren komen.

Een opgeruimd huis helpt:

  • Om je huis groter te laten lijken
  • Om je huis makkelijker schoon te maken
  • Om je spullen gemakkelijk terug te vinden
  • Je makkelijker keuzes te maken (bijvoorbeeld qua kleding; je hoeft ’s ochtends niet meer te dubben uit 15 jasjes die je aan wil trekken, maar uit 5)
  • Tijd besparen! Doordat je minder tijd besteedt aan opruimen, schoonmaken en spullen terugvinden, kan je meer tijd aan leuke dingen, zoals je gezin besteden.
  • Om je hoofd ook opgeruimd te krijgen. Denk maar aan je vakantiehuisje; vaak is dat al leeg. Zo’n leegte helpt meestal om te ontspannen. Je creëert ruimte voor nieuwe energie en ideeën!

Goed! Opruimen dus, maar waar begin ik? Een hele week vrij nemen gaat niet lukken, daarvoor heb ik de vrije dagen niet meer. En écht zin om een week lang op te ruimen en schoon te maken heb ik ook niet.

Een kastje per dag

Jaren geleden was ik al eens de term “een kastje per dag” tegen gekomen. Een kastje per dag is een manier om je huis opgeruimd te krijgen. En hoewel elke dag echt niet gaat lukken, ben ik wel volgens dit principe begonnen. Elke wekelijkse poetsbeurt één kastje, lade of iets anders meenemen en dan ook echt opruimen. Durven weggooien! En dan meteen ook even een natte lap erdoor.

Misschien vind je dit ook interessant: Ontspullen: 4 tips voor meer rust en ruimte in huis

Zaterdag (gisteren) maakte ik de start. En dit is het resultaat van de eerste kast en twee keuken-lades.

Kastje 1. Er staat niet veel in en ook de lades zijn niet propvol. Maar het zijn wel lades waarin alles wat ff snel opgeruimd moet worden gedumpt wordt. Afstandsbedieningen zijn richting tv-kast gegaan. Kaarten gekregen voor de verjaardag(en) bij het oud papier, overige spulletjes richting de plek waar ze eigenlijk horen of de prullenbak. Het resultaat; volledig lege lades. Jeuj!

Verder heb ik nog twee keukenlades onder handen genomen. Keukenlade 1 en 2, voor en na de opruimbeurt.

Mocht ik dit vol blijven houden, zal ik de voortgang, voordelen en ervaringen blijven posten.

Een kastje per dag. Zorgt deze manier van opruimen en "ontspullen" voor een opgeruimd huis en rust in het hoofd? Ik neem de proef op de som!

Lees ook: Een kastje per dag deel 2

Ik ben Saskia en woon in het mooie Maastricht met mijn man René en de twee katten Aeon en Lola. Op dit blog vind je een vrolijke mix over over alles waar ik als veertig plusser, blij en gelukkig van word.

14 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.