Een Kastje Per Dag

Categorie: HuishoudTips

Een kastje per dag. Elke dag één kast opruimen! Opruimen volgens een heel eenvoudig en goed te doen plan. Zorgt deze manier van opruimen en ontspullen voor een opgeruimd huis en meer rust in het hoofd? Ik neem de proef op de som!

Ik hou van een opgeruimd huis. Alles heeft zo zijn vaste plek en je vind bij ons nauwelijks tierelantijntjes en andere poespas. Ons interieur is vooral gekozen om rust uit te stralen, een plek om na een dag werken lekker te kunnen ontspannen. Althans, dat proberen we. Toch, zo langzaamaan beginnen de kasten en lades uit te puilen en een behoorlijk rommeltje te worden.

Een opgeruimd huis helpt

Tijd voor een grote opruiming dus. Een opgeruimd huis zorgt bij mij immers voor innerlijke rust. Misschien in enige mate HSP? Want onlangs kwam ik een artikel tegen wat best op mij van toepassing is, en waarin de voordelen van een opgeruimd huis naar voren komen.

Een opgeruimd huis helpt:

 • Om je huis groter te laten lijken
 • Om je huis makkelijker schoon te maken
 • Om je spullen gemakkelijk terug te vinden
 • Je makkelijker keuzes te maken (bijvoorbeeld qua kleding; je hoeft ’s ochtends niet meer te dubben uit 15 jasjes die je aan wil trekken, maar uit 5)
 • Tijd besparen! Doordat je minder tijd besteedt aan opruimen, schoonmaken en spullen terugvinden, kan je meer tijd aan leuke dingen, zoals je gezin besteden.
 • Om je hoofd ook opgeruimd te krijgen. Denk maar aan je vakantiehuisje; vaak is dat al leeg. Zo’n leegte helpt meestal om te ontspannen. Je creëert ruimte voor nieuwe energie en ideeën!

Goed! Opruimen dus, maar waar begin ik? Een hele week vrij nemen gaat niet lukken, daarvoor heb ik de vrije dagen niet meer. En écht zin om een week lang op te ruimen en schoon te maken heb ik ook niet.

Een kastje per dag

Jaren geleden was ik al eens de term “een kastje per dag” tegen gekomen. Een kastje per dag is een manier om je huis opgeruimd te krijgen. En hoewel elke dag echt niet gaat lukken, ben ik wel volgens dit principe begonnen. Elke wekelijkse poetsbeurt één kastje, lade of iets anders meenemen en dan ook echt opruimen. Durven weggooien! En dan meteen ook even een natte lap erdoor.

Misschien vind je dit ook interessant: Ontspullen: 4 tips voor meer rust en ruimte in huis

Zaterdag (gisteren) maakte ik de start. En dit is het resultaat van de eerste kast en enkele keuken-lades.

Kastje 1. Er staat niet veel in en ook de lades zijn niet propvol. Maar het zijn wel lades waarin alles wat ff snel opgeruimd moet worden gedumpt wordt. Afstandsbedieningen zijn richting tv-kast gegaan. Kaarten gekregen voor de verjaardag(en) bij het oud papier, overige spulletjes richting de plek waar ze eigenlijk horen of de prullenbak. Het resultaat; volledig lege lades. Jeuj!

Een kastje per dag - NA
Een kastje per dag – NA

Die bekende la in de keuken

Ik denk dat ‘ie wel in elk huishouden is te vinden, die keukenla waar naast de paracetamol en reserve sleutels eigenlijk alleen maar troep in ligt. Ook deze heb ik als volgende onder handen genomen, de dag na bovenstaande kast. Het was even een hele kluif om door alle bonnen/garantie bewijzen te gaan. Maar na de uitdunning zijn ze uiteindelijk daar naar toe gegaan waar ze horen, in een nette map in de boekenkast. En ook in deze lade eens kritisch gekeken naar wat nu echt belangrijk is.

En meteen ook de onderliggende keukenlades ook meegenomen.

Resultaat: Keukenlade 1, voor en na de opruimbeurt.

Resultaat: Keukenlade 2, voor en na de opruimbeurt.

Resultaat: Keukenlade 3, voor en na het opruimen.

Een kastje per dag – helemaal in de flow van het opruimen

Helemaal in de flow van het opruimen. Een week later nam ik me voor te beginnen aan de kast op de kastenkamer. Een kast met ondergoed, sokken, sportkleding, sieraden en allerlei andere zooi. Hij zit propvol en ook de bovenkant staat ondertussen vol met dingen die gewoon netjes in een kast of lade horen.

gesleep met spullen

Ik merk vooral dat bij de start van deze werkwijze je erg aan het slepen bent met spulletjes. Zo ben ik erachter gekomen dat ik overal wel plastic zakjes heb liggen. Ook kom ik op verschillende plekken pakjes papieren zakdoekjes, haar-elastiekjes, naai-spulletjes en bonnetjes tegen. Voor deze dingen heb ik opbergplekken, maar dat zijn wel plekken die ik nog onder handen moet nemen. Op de ene plek opruimen, zorgt voor nu nog even voor extra rommel op andere plekken.

Goed, terug naar de kast. Ik heb even zitten denken hoe ik het beste kan laten zien hoe heerlijk deze werkwijze opruimt. Uiteindelijk heb ik besloten het per lade te laten zien, middels een voor en na foto. Ik word gewoon weer blij bij het zien het resultaat.

Zoals je op onderstaande foto’s kunt zien heel veel rommeltjes. Bonnetjes, proefmonstertjes, maskertjes, bijna-op parfumflessen, lege doosjes en reisspulletjes.
Proefmonstertjes allemaal netjes in één toiletmapje, die komen altijd nog wel eens van pas. Gezichtsmaskers bij elkaar, ik wist niet dat ik er nog zoveel had liggen. Parfum proefjes heb ik allemaal weggegooid.

Verder eens kritisch gekeken wat ik nou écht nog nodig heb, ik bedoel, oordoppen van een headsetje wat al lang in de prullenmand ligt, die hoef ik echt niet te bewaren. Ook qua sieraden eens goed opgeruimd, sowieso alles wat ook maar een beetje kapot was en geen enkele waarde heeft, weggegooid.

Deze aanpak ruimt écht lekker op. Ik heb gewoon ruimte over in mijn lades en kost me al met al redelijk weinig tijd.
Hieronder nog wat resultaten.

Conclusie: elke dag een kastje of lade opruimen, werkt. Het kost je vrijwel geen tijd en het resulteert in een opgeruimd huis. Ken jij deze opruim methode al?

Ook leuk om te lezen is deze huishoudtip voor de zwarte was.

Geschreven door

Hi daar en welkom! Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee op ontdekkingstocht naar alle mooie plekjes op de wereld. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia.
Saskia Denkers - Reisblog / Travelblog
ReizenReizen

14 Reacties

 1. Loena

  Opruimblogs vind ik helemaal het einde… Beetje rare tik van me. Heerlijk om jouw laatjes te zien! Hier is er weinig dat ik nog wil wegdoen na mijn verhuizing afgelopen winter, maar heerlijk idee moest je al langere tijd op dezelfde plaats wonen 🙂

  Antwoord
  • Saskia

   Wij wonen hier al 20 jaar en , hoewel er al eedere opruimronden zijn geweest, zit de kasten en lades weer lekker propvol. Morgen een nieuwe deel in de serie!

 2. Leslie

  Leuk idee. Ik kijk al even op tegen het opruimen van de kasten. Misschien dit principe eens toepassen.

  Antwoord
 3. Naomi

  Wat leuk zo opruimblog moet na de vakantie ook eens beginnen met opruimen van kastjes

  Antwoord
 4. Julie

  Wat een geweldig idee! Er zijn hier zoveel plaatsjes in huis die ik eens nodig moet door rommelen maar ik heb nooit tijd… ‘een kastje per dag/per keer’ zou echt nuttig zijn! 🙂

  Antwoord
 5. Balou

  Goed bezig! Het is lastig om te beginnen, maar als het eenmaal is gebeurd, geeft het een goed gevoel.

  Antwoord
 6. Sofie

  Ik kan alleen maar dromen van een opgeruimd huis! Das hier dweilen met de kraan open!

  Antwoord
 7. Nicole Orriëns

  Een kastje per dag werkt volgens mij heel goed. Want het is goed te doen. Een kastje per dag is wel op te brengen. En zo krijg je lang maar zeker je huis op orde : )

  Antwoord
 8. Felice Veenman

  ik heb dat principe ook jaren gevolgd en het werkt als een zonnetje. In weken dat ik het heel druk had, nam ik dan een laatje, dat is minder werk , maar dan blijf je wel in de flow!

  Antwoord
 9. Janet | thatonetime

  Goed bezig. Ikzelf heb mijn kastjes redelijk netjes. Mijn moeder daarentegen echt niet. Dus als ik weer eens bij mijn moeder ben kan ik ook regelmatig de vuilniszakken vullen met rotzooi.

  Antwoord
 10. Wanda

  Goed bezig hoor! Ik heb afgelopen weekend toevallig een rommella in de keuken opgeruimd, waar we ook altijd van alles in gooien en waar ik mij opeens helemaal aan zat te ergeren.

  Antwoord
 11. Danielle

  Dit is echt een heel goed idee inderdaad! Mijn kasten zitten allemaal zo propvol dat ik er eerder een plank per dag van zou maken en idd niet elke dag. Maar het is niet verkeerd hier eens aan te beginnen 🙂 Thanks voor de inspiratie!

  Antwoord
 12. Saskia

  Leuk om te lezen en zien. En toevallig, aangezien ik ook bezig ben op deze manier. 1 ding per keer uitzoeken… Kastjes, lades, zolder spullen, dressoirs, kledingkast.. Telkens even iets om het zo eindelijk wat op te ruimen. Vooral nu met de verbouwde schuur en ruimte op zolder is het erg fijn.

  Fijne Zondag Sas!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Huishoudtip: Nooit meer stinkende sportkleding!

Huishoudtip: Nooit meer stinkende sportkleding!

Voor iemand die regelmatig sport is het waarschijnlijk erg herkenbaar: stinkende sportkleding. Sportkleding, net schoon uit de kast, dat bij de minste beweging alweer ontzettende stinkt. Azijn zou de oplossing moeten zijn bij stinkende sportkleren. Het zou de...

Huishoudtip: De veelzijdigheid van Dasty

Huishoudtip: De veelzijdigheid van Dasty

De blogpost Azijn voor de zwarte was is een erg populaire post die veel wordt gevonden via de zoekmachines, hij staat al geruime tijd bovenaan mijn top blog posts. Het lijkt me leuk om daar eens op in te haken met een andere huishoudtip, te weten Dasty! Dasty is te...

Huishoudtip: Azijn voor de zwarte was

Huishoudtip: Azijn voor de zwarte was

Ik heb een hele slimme en budget huishoudtip: Azijn voor de zwarte was! Ik heb véél kleding die zwart van kleur is. In zwart voel ik me nu eenmaal het prettigst. Tot voor kort bracht die zwarte kleding wel een groot nadeel met zich mee. Ik had vaak van die vage witte...