Home » Een Kastje Per Dag

Een Kastje Per Dag

Een Kastje Per Dag

Een kastje per dag. Zorgt deze manier van opruimen en “ontspullen” voor een opgeruimd huis en rust in het hoofd? Ik neem de proef op de som!

Ik hou van een opgeruimd huis. Alles heeft zo zijn vaste plek en je vind bij ons nauwelijks tierelantijntjes en andere poespas. Ons interieur is vooral gekozen om rust uit te stralen, een plek om na een dag werken lekker te kunnen ontspannen. Althans, dat proberen we. Toch, zo langzaamaan beginnen de kasten en lades uit te puilen en een behoorlijk rommeltje te worden.

Een opgeruimd huis helpt

Tijd voor een grote opruiming. Een opgeruimd huis zorgt bij mij immers voor innerlijke rust. Misschien in enige mate HSP? Want onlangs kwam ik een artikel tegen wat best op mij van toepassing is, en waarin de voordelen van een opgeruimd huis naar voren komen.

Een opgeruimd huis helpt:

 • Om je huis groter te laten lijken
 • Om je huis makkelijker schoon te maken
 • Om je spullen gemakkelijk terug te vinden
 • Je makkelijker keuzes te maken (bijvoorbeeld qua kleding; je hoeft ’s ochtends niet meer te dubben uit 15 jasjes die je aan wil trekken, maar uit 5)
 • Tijd besparen! Doordat je minder tijd besteedt aan opruimen, schoonmaken en spullen terugvinden, kan je meer tijd aan leuke dingen, zoals je gezin besteden.
 • Om je hoofd ook opgeruimd te krijgen. Denk maar aan je vakantiehuisje; vaak is dat al leeg. Zo’n leegte helpt meestal om te ontspannen. Je creëert ruimte voor nieuwe energie en ideeën!

Goed! Opruimen dus, maar waar begin ik? Een hele week vrij nemen gaat niet lukken, daarvoor heb ik de vrije dagen niet meer. En écht zin om een week lang op te ruimen en schoon te maken heb ik ook niet.

Een kastje per dag

Jaren geleden was ik al eens de term “een kastje per dag” tegen gekomen. Een kastje per dag is een manier om je huis opgeruimd te krijgen. En hoewel elke dag echt niet gaat lukken, ben ik wel volgens dit principe begonnen. Elke wekelijkse poetsbeurt één kastje, lade of iets anders meenemen en dan ook echt opruimen. Durven weggooien! En dan meteen ook even een natte lap erdoor.

Misschien vind je dit ook interessant: Ontspullen: 4 tips voor meer rust en ruimte in huis

Zaterdag (gisteren) maakte ik de start. En dit is het resultaat van de eerste kast en twee keuken-lades.

Kastje 1. Er staat niet veel in en ook de lades zijn niet propvol. Maar het zijn wel lades waarin alles wat ff snel opgeruimd moet worden gedumpt wordt. Afstandsbedieningen zijn richting tv-kast gegaan. Kaarten gekregen voor de verjaardag(en) bij het oud papier, overige spulletjes richting de plek waar ze eigenlijk horen of de prullenbak. Het resultaat; volledig lege lades. Jeuj!

Verder heb ik nog twee keukenlades onder handen genomen. Keukenlade 1 en 2, voor en na de opruimbeurt.

Mocht ik dit vol blijven houden, zal ik de voortgang, voordelen en ervaringen blijven posten.

Bewaren voor later? Pin het!

Een kastje per dag. Zorgt deze manier van opruimen en "ontspullen" voor een opgeruimd huis en rust in het hoofd? Ik neem de proef op de som!

Lees ook: Een kastje per dag deel 2

14 Comments

 1. Loena
  9 september 2018 / 15:25

  Opruimblogs vind ik helemaal het einde… Beetje rare tik van me. Heerlijk om jouw laatjes te zien! Hier is er weinig dat ik nog wil wegdoen na mijn verhuizing afgelopen winter, maar heerlijk idee moest je al langere tijd op dezelfde plaats wonen 🙂

  • 22 september 2018 / 10:56

   Wij wonen hier al 20 jaar en , hoewel er al eedere opruimronden zijn geweest, zit de kasten en lades weer lekker propvol. Morgen een nieuwe deel in de serie!

 2. 9 september 2018 / 16:45

  Leuk idee. Ik kijk al even op tegen het opruimen van de kasten. Misschien dit principe eens toepassen.

 3. Naomi
  9 september 2018 / 18:07

  Wat leuk zo opruimblog moet na de vakantie ook eens beginnen met opruimen van kastjes

 4. Julie
  9 september 2018 / 18:13

  Wat een geweldig idee! Er zijn hier zoveel plaatsjes in huis die ik eens nodig moet door rommelen maar ik heb nooit tijd… ‘een kastje per dag/per keer’ zou echt nuttig zijn! 🙂

 5. 9 september 2018 / 22:09

  Goed bezig! Het is lastig om te beginnen, maar als het eenmaal is gebeurd, geeft het een goed gevoel.

 6. Sofie
  9 september 2018 / 22:12

  Ik kan alleen maar dromen van een opgeruimd huis! Das hier dweilen met de kraan open!

 7. 10 september 2018 / 7:51

  Een kastje per dag werkt volgens mij heel goed. Want het is goed te doen. Een kastje per dag is wel op te brengen. En zo krijg je lang maar zeker je huis op orde : )

 8. 10 september 2018 / 8:15

  ik heb dat principe ook jaren gevolgd en het werkt als een zonnetje. In weken dat ik het heel druk had, nam ik dan een laatje, dat is minder werk , maar dan blijf je wel in de flow!

 9. 10 september 2018 / 19:32

  Goed bezig. Ikzelf heb mijn kastjes redelijk netjes. Mijn moeder daarentegen echt niet. Dus als ik weer eens bij mijn moeder ben kan ik ook regelmatig de vuilniszakken vullen met rotzooi.

 10. 10 september 2018 / 20:36

  Goed bezig hoor! Ik heb afgelopen weekend toevallig een rommella in de keuken opgeruimd, waar we ook altijd van alles in gooien en waar ik mij opeens helemaal aan zat te ergeren.

 11. 13 september 2018 / 9:23

  Dit is echt een heel goed idee inderdaad! Mijn kasten zitten allemaal zo propvol dat ik er eerder een plank per dag van zou maken en idd niet elke dag. Maar het is niet verkeerd hier eens aan te beginnen 🙂 Thanks voor de inspiratie!

 12. 16 september 2018 / 10:34

  Leuk om te lezen en zien. En toevallig, aangezien ik ook bezig ben op deze manier. 1 ding per keer uitzoeken… Kastjes, lades, zolder spullen, dressoirs, kledingkast.. Telkens even iets om het zo eindelijk wat op te ruimen. Vooral nu met de verbouwde schuur en ruimte op zolder is het erg fijn.

  Fijne Zondag Sas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.