Google Analytics, ik heb het gekoppeld maar ik werd er eerlijk gezegd een beetje kriebelig van. Er zijn zoveel soorten statistieken te bekijken dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Wáár moet je in godsnaam kijken! Waar vind ik mijn unieke bezoekers. En waar zie ik hoe men op mijn blog terecht komt. En wat zijn mijn meest gelezen pagina’s. Ik heb het uitgezocht en geef je in deze blog een google analytics uitleg.
Google Analytics
Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.
Google Analytics Unieke bezoekers
Het aantal unieke bezoekers is een van de belangrijkere statistieken wat Google Analytics je kan geven. Getallen die belangrijk zijn bij eventuele samenwerkingen, want daar vraagt men vaak naar. Google Analytics noemt het aantal unieke bezoekers gebruikers. Ze staan op je Google Analytics homepage (zie onderstaande afbeelding).
En je vind het ook, meer uitgebreid, via de linker zijbalk: Doelgroep – Overzicht.
Waar komen mijn bezoekers vandaan?
Met andere woorden, hoe komt men op je website. Is dit via een zoekmachines of juist via de social media kanalen en via welk kanaal dan. Je vind dit via de linker zijbalk: Acquisitie – overzicht.
Daar zie je verschillende termen staan:
- Organic Search. Dit zijn bezoekers via zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google.
- Referral. bezoekers die via links op andere websites bij jou terecht zijn gekomen.
- Direct. Dit zijn bezoekers die de URL van je website direct intypen in de adresbalk van hun browser.
- Email. Dit zijn bezoekers via een e-marketingcampagne, zoals je bijvoorbeeld nieuwsbrief.
- Paid Search. Bezoekers via betaalde advertenties.
- Social zijn bezoekers via platformen zoals Facebook, Pinterest en Twitter.
Iets lager op dezelfde pagina zie je de cijfers verder uitgewerkt. In mijn geval komt het grootste deel van mijn bezoekers via social kanalen. Via dit overzicht kun je ook per kanaal doorklikken voor meer details.
Als ik op bovenstaande afbeelding zou doorklikken op ‘Social’ dan kom ik op het volgende overzicht uit. Daar zie je heel mooi dat mijn bezoekers vooral via Pinterest komen. Facebook heeft een mooie tweede plaats.
Welke pagina’s scoren goed
Wat zijn je meest gelezen pagina’s? Binnen Google Analytics vind je dit op de volgende manier. In de linker zijbalk: Gedrag – Sitecontent – Alle pagina’s. Daarna kun je rechtsboven de periode aanpassen, mocht je dat willen.
In bovenstaande afbeelding zie je dat niet mijn homepage, maar de blog een kastje per dag ontzettend goed scoort. Plaats twee is een / en dat is mijn homepage.
Twee belangrijke kolommen zijn ‘Gem. tijd op pagina’ en bouncepercentage. Zeker als je een website hebt met blogs, dan wil je dat deze gelezen worden. Een hoge(re) tijd op je pagina is een goed teken. Het bouncepercentage is het aantal bezoekers in procenten dat je website bezoekt, maar niet verder klikt op je website en weer terug gaat naar de vorige website bijv. Google.
Meest waardevolle statistieken
Uiteraard zijn er nog veel meer statistieken naar boven te halen, bijvoorbeeld welke pin bij Pinterest het best scoort over een bepaalde periode, ook erg leuk om uit te zoeken. Maar bovenstaande statistieken zijn voor mij persoonlijk het meest waardevol.
Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn google analytics uitleg. Laat het vooral even weten in de reacties.
Handig artikel. Ik snap er nooit wat van en verdiep me eigenlijk nooit in de cijfertjes van mijn blog.
Duidelijk artikel! In het begin snapte ik er geen bal van, maar al doende leert men en het gaat me nu redelijk goed af.
Wat goed dat je hier zo’n mooi, duidelijk maar vooral ook een overzichtelijk artikel over hebt geschreven. In het begin zag ik ook door de bomen het bos niet meer en als ze de site een update hebben gegeven is het ook altijd weer even zoeken hihi 🙂 Maar verder gaat het redelijk en ben ik al aardig wegwijs!
Goed artikel, het is nu duidelijk voor me, maar dat komt ook omdat ik er nu al langer mee werk, maar wat een gezoek was het in het begin zeg. Ik repin je Pin even, dit wil ik graag bewaren op mijn blog, mocht ik weer eens iets kwijt zijn als ik iets opzoek.
Wat een handig en duidelijk artikel! Inmiddels weet ik wel redelijk hoe Google Analytics werkt, maar in het begin was het echt abra cadabra! Wat had ik deze blogpost toen graag erbij gehad.
Super handig dit! Ik ben echt een ramp met GA. Nu begrijp ik het wel iets beter 🙂
Heel handig, zo’n kleine opfriscursus. Ik moet me er eens meer in gaan verdiepen.
Duidelijk artikel,maakt meteen heel veel duidelijk zeg!
Inmiddels snap ik Google Analytics beter, maar het is een typisch Google-product: als het niet om de zoekmachine gaat, is er geen touw aan vast te knopen.
Ik kijk vaak bij de Real Time Analytics, kijken wat er langskomt… 😛
Ik werk er ook al een tijdje mee, maar duurde wel even eer ik het helemaal door had hoe het werkte 🙂
Ik zou me hier echt veel meer in moeten verdiepen, duidelijk artikel! Bedankt