Google Analytics begrijpen in 10 minuten

Google Analytics begrijpen in 10 minuten

Google Analytics, ik heb het gekoppeld maar ik werd er eerlijk gezegd een beetje kriebelig van. Er zijn zoveel soorten statistieken te bekijken dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Wáár moet je in godsnaam kijken! Waar vind ik mijn unieke bezoekers. En waar zie ik hoe men op mijn blog terecht komt. En wat zijn mijn meest gelezen pagina’s. Ik heb het uitgezocht en geef je in deze blog een google analytics uitleg.

Google Analytics

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Google Analytics Unieke bezoekers

Het aantal unieke bezoekers is een van de belangrijkere statistieken wat Google Analytics je kan geven. Getallen die belangrijk zijn bij eventuele samenwerkingen, want daar vraagt men vaak naar. Google Analytics noemt het aantal unieke bezoekers gebruikers. Ze staan op je Google Analytics homepage (zie onderstaande afbeelding).

Google Analytics - Unieke bezoekers

En je vind het ook, meer uitgebreid, via de linker zijbalk: Doelgroep – Overzicht.

Google Analytics - Unieke bezoekers

Waar komen mijn bezoekers vandaan?

Met andere woorden, hoe komt men op je website. Is dit via een zoekmachines of juist via de social media kanalen en via welk kanaal dan. Je vind dit via de linker zijbalk: Acquisitieoverzicht.

Topkanalen

Daar zie je verschillende termen staan:

 • Organic Search. Dit zijn bezoekers via zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google.
 • Referral. bezoekers die via links op andere websites bij jou terecht zijn gekomen.
 • Direct. Dit zijn bezoekers die de URL van je website direct intypen in de adresbalk van hun browser.
 • Email. Dit zijn bezoekers via een e-marketingcampagne, zoals je bijvoorbeeld nieuwsbrief.
 • Paid Search.  Bezoekers via betaalde advertenties.
 • Social zijn bezoekers via platformen zoals Facebook, Pinterest en Twitter.

Iets lager op dezelfde pagina zie je de cijfers verder uitgewerkt. In mijn geval komt het grootste deel van mijn bezoekers via social kanalen. Via dit overzicht kun je ook per kanaal doorklikken voor meer details.

Google Analytics - Top kanalen

Als ik op bovenstaande afbeelding zou doorklikken op ‘Social’ dan kom ik op het volgende overzicht uit. Daar zie je heel mooi dat mijn bezoekers vooral via Pinterest komen. Facebook heeft een mooie tweede plaats.

Google Analytics - sociale netwerken

Welke pagina’s scoren goed

Wat zijn je meest gelezen pagina’s? Binnen Google Analytics vind je dit op de volgende manier. In de linker zijbalk: GedragSitecontentAlle pagina’s. Daarna kun je rechtsboven de periode aanpassen, mocht je dat willen.

Hoogst scorende pagina's.

In bovenstaande afbeelding zie je dat niet mijn homepage, maar de blog een kastje per dag ontzettend goed scoort. Plaats twee is een / en dat is mijn homepage.

Twee belangrijke kolommen zijn ‘Gem. tijd op pagina’ en bouncepercentage. Zeker als je een website hebt met blogs, dan wil je dat deze gelezen worden. Een hoge(re) tijd op je pagina is een goed teken. Het bouncepercentage is het aantal bezoekers in procenten dat je website bezoekt, maar niet verder klikt op je website en weer terug gaat naar de vorige website bijv. Google.

Meest waardevolle statistieken

Uiteraard zijn er nog veel meer statistieken naar boven te halen, bijvoorbeeld welke pin bij Pinterest het best scoort over een bepaalde periode, ook erg leuk om uit te zoeken. Maar bovenstaande statistieken zijn voor mij persoonlijk het meest waardevol.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn google analytics uitleg. Laat het vooral even weten in de reacties.

Google Analytics begrijpen in 10 minuten? Met deze stap voor stap uitleg krijg je de statistieken die voor jou en je blog van belang zijn.

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!

11 Comments

 1. Saskia

  Handig artikel. Ik snap er nooit wat van en verdiep me eigenlijk nooit in de cijfertjes van mijn blog.

  Reply
  • Krystle/Batboy

   Duidelijk artikel! In het begin snapte ik er geen bal van, maar al doende leert men en het gaat me nu redelijk goed af.

 2. Linda

  Wat goed dat je hier zo’n mooi, duidelijk maar vooral ook een overzichtelijk artikel over hebt geschreven. In het begin zag ik ook door de bomen het bos niet meer en als ze de site een update hebben gegeven is het ook altijd weer even zoeken hihi 🙂 Maar verder gaat het redelijk en ben ik al aardig wegwijs!

  Reply
 3. lodi

  Goed artikel, het is nu duidelijk voor me, maar dat komt ook omdat ik er nu al langer mee werk, maar wat een gezoek was het in het begin zeg. Ik repin je Pin even, dit wil ik graag bewaren op mijn blog, mocht ik weer eens iets kwijt zijn als ik iets opzoek.

  Reply
 4. Jouvence

  Wat een handig en duidelijk artikel! Inmiddels weet ik wel redelijk hoe Google Analytics werkt, maar in het begin was het echt abra cadabra! Wat had ik deze blogpost toen graag erbij gehad.

  Reply
 5. Marsha

  Super handig dit! Ik ben echt een ramp met GA. Nu begrijp ik het wel iets beter 🙂

  Reply
 6. Simone

  Heel handig, zo’n kleine opfriscursus. Ik moet me er eens meer in gaan verdiepen.

  Reply
 7. Jasmina

  Duidelijk artikel,maakt meteen heel veel duidelijk zeg!

  Reply
 8. Armande

  Inmiddels snap ik Google Analytics beter, maar het is een typisch Google-product: als het niet om de zoekmachine gaat, is er geen touw aan vast te knopen.
  Ik kijk vaak bij de Real Time Analytics, kijken wat er langskomt… 😛

  Reply
 9. Renata Feyen

  Ik werk er ook al een tijdje mee, maar duurde wel even eer ik het helemaal door had hoe het werkte 🙂

  Reply
 10. Mandy

  Ik zou me hier echt veel meer in moeten verdiepen, duidelijk artikel! Bedankt

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Linkinbio, die maak je gewoon lekker zelf!

Linkinbio, die maak je gewoon lekker zelf!

Heb jij ook een account bij een externe service om je linkinbio te beheren? Helemaal niet nodig! Ik leg je uit hoe je zelf een eigen linkinbio pagina maakt zodat je geen externe services meer nodig hebt. En het is echt super makkelijk. Wat is linkinbio? Linkinbio...

40+ blogpost ideeën

40+ blogpost ideeën

Een writersblock of blogdip, daar loopt elke blogger vroeg of laat wel tegenaan. Geen nood, ik heb meer dan 40 blogpost ideeën voor je! Opgedeeld in fijne categorieën. Handig voor als je even geen inspiratie hebt voor nieuwe blogs. Persoonlijk & Lifestyle 10...