Voor mijn blogposts of binnen Canva, wat ik gebruik voor het maken van mijn blog-headers en pins, probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van mijn eigen foto’s. Helaas lukt dat niet altijd. En omdat een blogpost mét foto’s er altijd net even wat beter uitziet maak ik, op het moment dat ik zelf geen geschikt fotomateriaal heb, graag gebruik van stockfoto’s. Rechtenvrije en gratis stockfoto’s om precies te zijn.

Daarnaast is het gebruik van afbeeldingen binnen je blogpost, mits er een goede alt-attribuut is gebruikt, alleen maar goed voor je vindbaarheid binnen Google.

Wat je absoluut niet moet doen!

Wat veel mensen doen, iets waar ik me vroeger uit pure onwetendheid ook schuldig aangemaakt heb, is foto’s en afbeeldingen gebruiken die je kunt vinden met behulp van de Google zoekmachine voor afbeeldingen. Doe dit niet!! De foto’s die je vindt met de zoekmachine kunnen auteursrecht hebben. Je loopt hierdoor grote kans om een boete te ontvangen.

Wat is een Stockfoto?

Een stockfoto is letterlijk een “foto op voorraad”. Een stockfoto is een foto of afbeelding die je mag gebruiken tegen een bepaalde vergoeding. Dit is wel zo eerlijk omdat zo ook de fotograaf of vormgever een beloning krijgt voor het werk. Een stockfoto wordt vaak verkocht via een beeldbank. De bekendste beeldbanken zijn Shutterstock, Getty Images en Adobe Stock.

gratis stockfoto's | free stock photos - mijn favoriete websites
gratis stockfoto’s – mijn favoriete websites | free stock photos

Gratis en rechtenvrije stockfoto’s

Gelukkig bestaan er ook beeldbanken met rechtenvrije en gratis stockfoto’s, of ook wel free stock photos, om te mogen gebruiken. Ik heb de volgende websites in mijn favorieten staan. En ik deel ze graag met je.

Uiteraard bestaan nog er ontzettend veel andere websites waar je gratis en rechtenvrije stockfoto’s vandaan kunt halen. Maar met met bovenstaand lijstje heb ik persoonlijk voldoende materiaal voorhanden om mijn blogs te vullen.

Één klein nadeel van het gebruikt van die gratis en rechtenvrije stockfoto’s is dat je dezelfde foto op meerdere sites tegen kunt komen. 🙂

Maak jij wel eens gebruik van gratis stockfoto’s?