gratis stockfoto’s – mijn favoriete websites

gratis stockfotos
Getagd:

Voor mijn blogs probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van mijn eigen foto’s. Helaas lukt dat niet altijd. En omdat een blogpost mét foto’s er altijd net even wat beter uitziet maak ik, op het moment dat ik zelf geen geschikt fotomateriaal heb, graag gebruik van stockfoto’s. Rechtenvrije en gratis stockfoto’s om precies te zijn.

Daarnaast is het gebruik van afbeeldingen binnen je blogpost, mits er een goede alt-attribuut is gebruikt, alleen maar goed voor je vindbaarheid binnen Google.

alt-attribuut?

Het alt-attribuut biedt een mogelijkheid om een omschrijving toe te voegen aan afbeeldingen. Deze alternatieve beschrijving is niet zichtbaar voor reguliere bezoekers maar wel voor bezoekers die geen afbeeldingen kunnen bekijken.

Wat je absoluut niet moet doen!

Wat veel mensen doen, iets waar ik me vroeger uit pure onwetendheid ook schuldig aangemaakt heb, is foto’s en afbeeldingen gebruiken die je kunt vinden met behulp van de Google zoekmachine voor afbeeldingen. Doe dit niet!
De foto’s die je vindt met de zoekmachine kunnen auteursrecht hebben. Je loopt hierdoor grote kans om een boete te ontvangen.

Wat is een Stockfoto?

Een stockfoto is letterlijk een foto op voorraad. Een stockfoto is een foto of afbeelding die je mag gebruiken tegen een bepaalde vergoeding. Dit is wel zo eerlijk omdat zo ook de fotograaf of vormgever een beloning krijgt voor het werk. Een stockfoto wordt vaak verkocht via een beeldbank. De bekendste beeldbanken zijn

gratis stockfoto's | free stock photos - mijn favoriete websites
gratis stockfoto’s | free stock photos – mijn favoriete websites

Gratis en rechtenvrije stockfoto’s

Gelukkig bestaan er ook beeldbanken met rechtenvrije en gratis stockfoto’s, of ook wel free stock photos, om te mogen gebruiken. Ik heb de volgende websites in mijn favorieten staan. En ik deel ze graag met je.

De beste gratis stockfoto’s vind je op:

Uiteraard bestaan nog er ontzettend veel andere websites waar je gratis en rechtenvrije stockfoto’s vandaan kunt halen. Maar met met bovenstaand lijstje heb ik persoonlijk voldoende materiaal voorhanden om mijn blogs te vullen.

Canva Pro

Maak je gebruik van Canva en heb je een pro abonnement, dan zou je in principe bovenstaande lijstje niet meer nodig hebben. Met Canva PRO heb je toegang tot meer dan een miljoen premium stockafbeeldingen, – video’s, audio en grafische elementen binnen de app! Handig toch?

Één klein nadeel van het gebruikt van die gratis en rechtenvrije stockfoto’s is dat je dezelfde foto op meerdere sites tegen kunt komen.

Maak jij wel eens gebruik van gratis stockfoto’s?

Geschreven door

Hi daar en welkom! Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee op ontdekkingstocht naar alle mooie plekjes op de wereld. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia.
ReizenReizen

16 Reacties

 1. Simone

  Ik maak gebruik van Shutterstock, super handig, want ik kan ook niet van alle onderwerpen zelf afbeeldingen maken.

  Antwoord
 2. lodi

  Ik maak wel gebruik van stockfoto’s van pixabay. net als jij maak ik ze het liefste zelf, maar ik heb niet altijd een mooie foto en dan is dit de ideale oplossing.

  Antwoord
 3. Nicole Orriëns

  Ja, heel vaak, want ik heb ze toch het liefst gratis : ) Pixabay gebruik ik heel vaak, en ook de foto’s via Canva.

  Antwoord
 4. Alexandra

  Ik doe eigenlijk hetzelfde. Zoveel mogelijk eigen foto’s en aanvullen met stockfoto’s. Stond er toch weer één tussen dieik niet ken. Thx.

  Antwoord
 5. rachel

  Ik maak er zelden gebruik van omdat ik eigen fotos toch meer persoonlijk vind. ik heb er wel een paar op de site staan maar nee eigen fotos blijven mijn voorkeur 😉

  Antwoord
 6. Amelie van Writings by Amelie

  Wat fijn dat je enkele sites deelt. Ik gebruik ook vaak mijn eigen foto’s, maar ik gebruik ook foto’s van Canva zelf!

  Antwoord
 7. girls-things

  Ik maak bijna altijd gebruik van mijn eigen foto’s, Vind ik leuker en scheelt inderdaad gedoe. Heel soms pak ik een stockfoto van pixabay of unsplash.

  Antwoord
 8. MC Kleuver

  Heel slecht, ik weet het, maar ik gebruik eigenlijk alleen maar stockfoto’s van Unsplash. Dat vind ik een fijne website en makkelijk in gebruik.

  Antwoord
 9. Dhini

  Ik gebruik niet zo vaak, toen wij van Shutterstock maar nu niet meer. Handig lijstjes. Dank je wel voor delen.

  Antwoord
 10. Cynthia

  Ik gebruik voor mijn eigen blog bij voorkeur zelgemaakte foto’s. Maar jouw overzichtje is wel handig voor als ik even geen passende foto’s heb gemaakt.

  Antwoord
 11. Sherry

  Unsplash en pixabay zijn echt sites waar ik dagelijks gebruik van maak. De andere ken ik niet echt, tenminste ik gebruik ze niet.

  Antwoord
 12. Krystle/Batboy

  Ik maak meestal gebruik van Pixabay, de anderen ken ik niet. Bedankt voor de tip daar heb ik zeker wat aan.

  Antwoord
 13. Wanda

  Een enkele keer maak ik gebruik van Pixabay, maar verder zijn het altijd mijn eigen foto’s die ik gebruik.

  Antwoord
 14. Jose

  Wat een leuk artikel, bedankt voor de tips!
  Zelf kwam ik niet verder dan Unsplash en Pexels. Ik kom dan ook vaak afbeeldingen tegen op andere websites die ik ook gebruik.
  Ik ga zeker een kijkje nemen bij de andere aanbieders!

  Antwoord
 15. Sjoerd

  Ik maak niet vaak gebruik van stockphoto’s meeste foto’s zijn eigen werk. Maar soms heb ik ook wel eens niets in mijn voorraad, dan word het RGBStock of Pexels. Ik ga zeker eens bij de door jouw aangerade websites kijken. Dank je

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

40+ blogpost ideeën

40+ blogpost ideeën

Een writersblock of blogdip, daar loopt elke blogger vroeg of laat wel tegenaan. Geen nood, ik heb meer dan 40 blogpost ideeën voor je die zorgen voor heel veel blog inspiratie. Opgedeeld in fijne categorieën. Handig voor als je even geen inspiratie hebt voor...

Verlanglijst van een Blogger

Verlanglijst van een Blogger

Het einde van het jaar nadert. Het wordt weer langzaam tijd voor verlanglijstjes! En ook dit jaar zal het menigeen de nodige hoofdbrekens opleveren om te bedenken wat te geven. Of wat zelf op je verlanglijstje te zetten. Ben je blogger of ken je er een? Dan heb ik het...