Lifestyle

Hardlopen met Evy – de eerste 20 lessen

Ik ben ondertussen toe aan les 24 van Hardlopen Met Evy maar ik wil graag met jullie delen hoe mijn eerste 20 lessen zijn verlopen. En vooral wat mijn ervaring is met de app en het trainingsprogramma.

Op 18 januari 2015 had ik mijn eerste les in de agenda staan. Ik had van te voren de gratis app gedownload via de app store. Via de app een paar euro betaald om het loopschema ‘je eerste 5 km 10 wkn‘ aan te kunnen schaffen. Tot nu toe is de app stabiel en heb ik nog geen rare of storende ervaringen ermee gehad.

Ik weet dat er ook nog een (misschien ietwat verouderde) mp3 versie beschikbaar is van dit hardloop schema, deze vind je hier.

Hardlopen met Evy – Les opbouw

De lessen zijn telkens opgebouwd in groepjes van 3 lessen, gebaseerd op 3x per week trainen, met daarin hetzelfde loop/wandelschema. Het schema begint met méér wandelen dan lopen en bouwt zich gedurende de weken steeds verder op.

Voorbeeld: Lessen 1 tot en met 3 zijn als volgt opgebouwd.

 • 1 minuut lopen
 • 1 minuut wandelen
 • 2 minuten lopen
 • 2 minuten wandelen
 • 2 minuten lopen
 • 2 minuten wandelen
 • 2 minuten lopen
 • 2 minuten wandelen
 • 2 minuten lopen
 • 2 minuten wandelen
 • 1 minuut lopen
 • 1 minuut wandelen

Ik had al eens eerder hardlooppogingen gedaan. Ik ben in 2013 ook begonnen, toen met de eerder genoemde mp3’s van Evy. Echter (net zoals in 2014) liep ik op zulke verkeerde schoenen, dat ik mezelf telkens in de blessures liep. Ik rookte in 2013 ook nog behoorlijk, maar toch, die eerste paar lessen van Evy, waren toen best goed te doen.

Ondertussen ben ik al geruime tijd gestopt met roken en heb ik recentelijk een paar echt goede Hardloopschoenen aangeschaft (wat een verademing zeg! Dat niet meer roken trouwens ook). Dit jaar dus poging drie om die 5K eindelijk eens aan één stuk te lopen. En ik heb nu eindelijk het gevoel dat het WEL gaat lukken!

De lessen

De lessen tot en met les 15 waren makkelijk te doen. Het programma bouwt zich geleidelijk en mooi op. Je voelt als het ware je conditie met elke les beter worden.

De lessen waar ik écht als een berg tegenop zag waren les 16, 17 en 18 (week 6). De eerste lessen waarin de looptijden ineens stevig omhoog gaan met twee keer 7 minuten aan een stuk. Maar verrassend genoeg liep ik deze bij wijze van spreken ‘met twee vingers in de neus”.

Lessen 19, 20 en 21 waren ook pittig. Ook hier weer die berg! 8 min, 10 min, 8 min. Maar met de gedachten in mijn achterhoofd van die vorige berg die ik met gemak overwon, werd ook dit een een hele mooie overwinning op mezelf. Het ging me makkelijker af dan gedacht.

Hardlopen Met Evy – Wat ik ervan vind

Nu het stukje waar iedereen op te zit wachten: Wat vind ik van deze training tot nu toe?
Mijn gevoel bij de trainingen van Evy zijn zeer goed. Iedereen met een beetje doorzettingsvermogen zou het uiteindelijk moeten lukken. Het is bij mij ook een zoektocht geweest. Ik bedoel, ik heb gerookt als een ketter, ik heb redelijk slechte knieën dat een huisarts me als puber al een atletiek carrière heeft afgeraden, heb giga platvoeten en draag daarvoor steunzolen en mijn conditie was echt ver beneden acceptabel peil.

De eerste keer les 1 (2013) hing ik zowat kokhalzend in de bosjes! Ik ben blijven doorzetten en heb gezocht naar manieren waardoor het mij wel ging lukken. Die manieren zijn dus onder andere het juiste paar schoenen, weten wanneer ik mijn rust moet nemen om blessures te voorkomen en extra oefeningen om spieren aan te sterken.

De hardlooptrainingen in de Hardlopen met Evy app zijn zodanig opgebouwd dat er voor een volgende stap natuurlijk hard gewerkt moet worden, maar het geen onmogelijke opgave is.
Je begint met kleine pasjes, maar je gaat met steeds grotere stappen vooruit. Op een zodanige manier dat het een positieve boost in je zelfvertrouwen geeft 😉

Ik hoop dat de volgende “running” update is dat ik een volledig 5K aan een stuk kan lopen! 😉

Lukt het hardlopen niet helemaal zoals je wil? Ga je met tegenzin naar buiten om je rondje te doen? Kimberley heeft 5 tips om hardlopen leuker te maken voor je. Misschien lukt het dan wel!

Hardlopen met Evy
Pin voor later

Ik ben Saskia en woon in het mooie Maastricht met mijn man René en de twee katten Aeon en Lola. Op dit blog vind je een vrolijke mix over over alles waar ik als veertig plusser, blij en gelukkig van word.

14 Comments

 • Sandra

  Leuk om te lezen en herkenbaar! Helaas ben ik heel erg blessuregevoelig en was ik al na twaalf lessen gevloerd (knie) terwijl ik goede een aangepaste schoenen heb. Daarna ging het een half jaar goed en nu shin splints… Baal als een stekker! Hopelijk op tijd fit voor de 10 in april! Maar die 5K gaat je lukken, succes!

 • Morgaine

  Applaus! Ik ben geen jogster , meer van het wandelen, wel met stevige pas, en ik blijf het nog even bij fysio therapie doen, en fietsen natuurlijk. Zwemmen. Dat stoppen met roken, ja uhm… 😉

 • jackie

  wat fijn dat je hier een blog over hebt geschreven..
  ik hield vroeger echt van hardlopen…
  Nu zou ik ook zo graag weer willen, maar moet eerst zorgen dat de spieren in mijn rug okay zijn…
  Maar dan wil ik echt echt naar buiten met evy

 • Nesrin

  Ik heb de app maar snapte er niks van. Ik vond het heel vervelend dat ik niet kon shuffelen in mijn playlist.
  Je moet dus wel die punten/lessen kopen? Handig artikel dit. Kom op die 5k moet lukken!!

  Ik duik zo de app weer in.

  • Saskia

   Shufflen in je playlist moet kunnen. Tenminste, als de nummers op je telefoon staan. Ik heb dat ook een tijdje gedaan, genn problemen mee. Puntje is wel dat je dat telkens overnieuw moet aanklikken dat ‘ie shuffelt.
   Laatste paar trainingen zet ik mijn Spotify playlist op shuffle.

 • Xaviera

  Heel fijn om te lezen dat het zo goed gaat met hardlopen! Ik vind hardlopen erg fijn maar toen ik het een paar keer deed merkte ik dat het veel extra pijn gaf en de herstelperiode duurde heel erg lang. Door de Fibromyalgie en het overgewicht wat ik heb denk ik dat het een te grote belasting is voor mijn lichaam… Maar als ik dit zo lees krijg ik wel weer gelijk de hardloopkriebels! Ik neem aan dat ik met Evy ook gewoon de eerste paar lessen een aantal keren opnieuw kan doen om het extra langzaam op te bouwen?

  • Saskia

   Zeker kun je bepaalde lessen vaker herhalen. Zou ik zeker doen als dat beter voelt. Ik heb me dat ook voorgenomen, of langer rust als mijn knieën ‘nee’ zeggen 😉

 • Deisy

  Wat fijn om te lezen dat je zoveel hebt gehad aan hardlopen met Evy! Ik weet dan ook zeker dat je die 5km in een keer gewoon gaat redden door: je hebt nu al zoveel doorzettingsvermogen laten zien, dat kan alleen nog maar meer worden! X

 • Mieke

  Echt super goed bezig!
  Ik vond opbouwen met Evy ook fijn. En het opbouwen van het hardlopen is nou eenmaal niet het leukste, dus extra goed bezig!
  Ik weet nog dat ik die 8 – 10 – 8 les ook echt super zwaar vond trouwens. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.