Natuurlijk heb ik de kerstmarkt van Maastricht, mijn eigen mooie stad, al meerdere keren bezocht. Maar een échte Duitse kerstmarkt bezoeken was er nog nooit van gekomen. Tot gisteren. Na twee keer uitstellen, stond dan eindelijk Kerstmarkt Aken op de kalender. We vertrekken redelijk vroeg vanuit Maastricht, hopende zo de grote drukte voor te zijn. En binnen een half uurtje staan we in het mooie centrum van Aken.

Kerstmarkt Aken – Oudste kerstmarkt van Duitsland

Kerstmarkt Aken staat bekend als een van de oudste in Duitsland, met een geschiedenis die teruggaat tot 1823. Dit geeft de markt een rijke traditie en erfgoed. De kerstmarkt van Aken is tevens een UNESCO-werelderfgoed.

Per jaar komen er maar liefst 1,5 miljoen bezoekers naar kerstmarkt Aken. De meeste bezoekers komen uit Duitsland, maar de kerstmarkt is ook populair onder Nederlanders, Belgen en Fransen.

Kerstmarkt Aken

Wanneer begint de kerstmarkt van Aken?

Ongeveer vier weken voor Kerstmis veranderen de pleinen en steegjes rondom de dom van Aken en het stadhuis in een kerstdorp.

Waar is de kerstmarkt Aken?

De Kerstmarkt van Aken vindt plaats rondom de Markt, Katschhof en de Münsterplatz rondom de Dom van Aken. De oude stad van Aken, rondom het stadhuis is prachtig versierd! In buurt van de van Karel de Grootte kerk zijn er veel marktkraampjes te vinden.

De kerstmarkt van Aken is verdeeld in 26 verschillende pleinen, elk met zijn eigen unieke charme.

Wat zijn de Openingstijden van de kerstmarkt Aken

De kerstmarkt van Aken is geopend van 24 november tot 23 december 2023 (wijzigingen voorbehouden). De markt is open van 11.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

Nog een leuk feitje over de kestmarkt Aken: De kerstmarkt van Aken heeft een eigen kerstlied, dat “O du fröhliche, o du selige” heet. Dit lied wordt elk jaar op de markt gezongen.

kerstmarkt rondom de Dom van aken
kerstmarkt Aken

Al wandelend over de kerstmarkt van Aken valt me meteen de het gevarieerde aanbod op. Van glühwein naar zeep en van suikerzoet zoals de Akense printen naar kruidige curryworst. Aachener Printen zijn een soort Lebkuchen afkomstig uit de stad Aken in Duitsland. Enigszins vergelijkbaar met peperkoek, werden ze oorspronkelijk gezoet met honing, maar worden ze nu over het algemeen gezoet met een siroop gemaakt van suikerbieten

Het is niet alleen een feestje voor je neus. De mooi versierde stalletjes zijn al even afwisselend. Naast de vele eetkraampjes ook diverse andere mooie stalletjes met sieraden, kerstballen en kerstdecoratie, essentiële oliën, mutsen & sjaals, houtwerk, lederwerk, zeepjes. Ook is er veel mooi handwerk in het aanbod te vinden.

kerstmarkt Aken - Eten
Draaimolen kerstmarkt Aken

Het regende, wat misschien het geluk was voor deze laatste zondag voor kerst, want het was minder druk dan verwacht. Maar toch was het bij sommige stalletjes goed druk en wachten op je beurt.

Al met al toch zo’n drie uurtjes rondgewandeld en vooral ook rondgekeken. Bij het ene stalletje wat langer blijven hangen dan het andere. Van de overvloed aan snoepgoed ben ik afgebleven. Wel heb ik een mooie nieuwe hanger gekocht en wat fijne essentiële oliën om mijn verzameling aan te vullen.

kerstmarkt Aken
kerstmarkt Aken
kerstmarkt Aken
Nougat

Is de kerstmarkt van Aken het bezoeken waard?

Als je op zoek bent naar een authentieke Duitse kerstervaring, dan is de kerstmarkt van Aken de perfecte bestemming voor jou. De kerstmarkt die het bezoeken meer dan waard is. Volgend jaar ga ik hem zeker weer in mijn agenda opnemen.

Ben je van plan de leuke en gezellige Duitse kerstmarkt te bezoeken? Meer informatie, zoals data, openingstijden van de Kerstmarkt van Aken, mogelijkheden tot parkeren rondom Aken en Park & Ride opties vind je hier.

Oliën voor in de geurbrander
Snoepgoed op de Kerstmarkt Aken

Meer kerstmarkten

De Duitse steden Trier en Frankfurt am Main verlenen zich prima voor een korte stedentrip en zullen ook zeker heerlijke traditionele kerstmarkten hebben om te bezoeken.

Wat is jouw favoriete kerstmarkt?