Lief zijn voor jezelf, zó belangrijk is dat!

Lief zijn voor jezelf

Ik heb even getwijfeld of ik dit artikel over Lief zijn voor jezelf online zou zetten. Ik stel me in deze blogpost namelijk best kwetsbaar op en laat ik een stukje van mijn privé persoontje zien. En dat zijn dingen die ik normaal niet zo snel online zal plaatsen. Bang dat men ‘er iets van vind’. Maar aan de andere kant, het leven is niet alleen maar lol en plezier. Iedereen kan hobbels in de weg tegenkomen. Read and learn…

Signalen

En daar was dát signaal. Dat signaal dat ik even pas op de plaats moest maken. Ik bedoel, een nieuw team op het werk, dus heel veel nieuwe informatie wat op me afkomt. Twee cursussen, waarvan er één in eerste instantie niet op mijn planning stond en er even tussendoor gefietst kwam. Een examen wat dichterbij komt. Thuis alles op orde willen hebben, maar ondertussen op een of andere manier achter lopen met de was, strijk, boodschappen en poetsrondjes. Ja, ook met een 2-persoonshuishouden kan dat. Ik was op het moment van plaatsen van mijn vorige blog, heel toepasselijk genaamd; druk-druk-druk, onderweg naar huis van een cursus. Eenmaal thuis na de lange reis van drie uur, voelde ik me leeg en uitgeblust. Helemaal op! Ik lag dan ook vroeg in bed. En voelde me bij het opstaan nog altijd niet uitgerust. Ik moest de hele vrijdag nog! Leren voor mijn examen probeerde ik ook nog, maar op een of andere manier nam ik niks in me op. Ik staarde alleen maar doelloos in mijn studieboek.

Lief zijn voor jezelf, zó belangrijk is dat!

Gelukkig had ik de mogelijkheid die vrijdag een paar uurtjes verlof te nemen. Eenmaal thuis, bijna alleen maar geslapen. Meteen ook besloten dat alle ‘moetjes’ voor het weekend van de agenda worden geschrapt. Tijd om even mezelf op de eerste plaats te zetten. Uitslapen tot ik wakker zou worden. Uitgebreid en op het gemak ontbijten. Even wat extra tijd nemen voor dat ene spelletje of die douche, als ik daar zin in heb. Geen zin om te sporten, dan gaan we een keer niet!

Leuke dingen

We hebben voor dat weekend gelukkig leuke dingen op de agenda staan en de optie ontspanning word dan ook extra onderstreept. Ik probeer me niet druk te maken om dingen die ik misschien niet in mijn koffer stop. Wat we vergeten zijn, kan altijd nog gekocht worden. Voor de rest gaat de knop op ‘ontspannen’. Even nergens aan denken. Mijnhoofd moet duidelijk even leeg. Doelloos naar buiten staren, het landschap aan me voorbij glijdend, tijdens de treinreis naar Amsterdam. Genieten van het uiteten en van het shoppen en rondslenteren wat we doen. Ondertussen genieten van onze tijd samen. Dubbel genieten van het concert van Toto in de Ziggodome. Vervolgens een overnachting in een fijn en luxe hotel. Uitslapen en extra lang van het hotel ontbijtje smullen, tevens even geen punten tellen in het kader van Weight Watchers. Bewust geen studieboeken meegenomen, iets wat ik in eerste instantie wel van plan was.  De zondag avond, ondertussen weer thuis, nog extra relaxt afgesloten door niet te koken maar iets te bestellen. En vervolgens Sons of Anarchy kijken tot de ogen dichtvallen.
Het heeft uiteindelijk allemaal wél geholpen. Ik kwam heel anders uit het weekend dan dat ik erin ging!

Herkenning

Ik las laatst de blog van Rory, Als je jezelf even wat minder happy voelt … en wilde daar door middel van mijn verhaal even op inhaken. Ik lees de de laatste tijd zoveel over burn-outs en overspannenheid. Mensen die alleen maar door en door gaan. Geen tijd nemen om te ontspannen en alleen maar druk druk druk zijn. Dingen die ik helaas ook in mezelf herken. En hoewel ik genoeg tijd neem om te ontspannen door lekker te sporten en vaak gewoon leuke dingen te doen, kom ook ik mezelf toch weer af en toe tegen. Maar het zijn signalen die ik tegenwoordig sneller herken en gelukkig ook weet aan te pakken. Want bovenstaande zijn duidelijk de lessen die ik een hele tijd terug geleerd heb, toen ik tegen een burn-out aan zat.

Me-time

Ik heb dus geleerd om lief te zijn voor mezelf. Op welke manier je dit doet, dat moet een ieder voor zichzelf bepalen. De ene persoon leest graag. De andere gaat sporten. Iemand anders weer lekker wandelen of knutselen. Het gaat erom dat je gewoon even lief bent voor jezelf. Me-time dus. En als je dan even wat minder hebt opgelet, zoals bij mij dus het geval was, dat je dan even wat extra aandacht hieraan besteed. En niet tóch gewoon doorgaat op de foute manier. We leven in een maatschappij die gewoon erg veel van ons vraagt. Af en toe even extra tijd nemen om te ontspannen is echt geen overbodige luxe meer.

En jij? Hoe zorg jij voor je portie hoognodige extra ontspanning? Op welke manier ben jij lief voor jezelf?

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!

13 Comments

 1. Rory

  Wat lief dat je mij en mijn blogpost hebt genoemd. Ik vind dat je het heel mooi hebt omschreven. Ook hoe jij het zelf doet. Heel waar. Iedereen doet het op zijn manier. Dat niet-sporten was echt wel een dingetje voor mij (want het moest!) Niet tijdens de burn out overigens, toen kon ik letterlijk niets meer. Echt iets van de laatste paar jaren. De afgelopen dagen zijn heel hectisch geweest. Allemaal vervelende dingen gebeurd, die mij eigenlijk duidelijk moesten maken dat ik weer te ver ging. Het blijft moeilijk die pas op de plaats. Toch ben ik op mijn manier ook ‘lief’ voor mijzelf. Dingen die even niet lukken? Ik laat het gebeuren. Een tweede wijntje (ok een halfje dan) op een doordeweekse dag dat ik eigenlijk niet drink? Toe maar.

  Reply
 2. Consuela

  Sinds mijn burnout 3 jaar geleden heb ook ik geleerd om lief te zijn voor mezelf. Ik heb er Blossom mee opgericht en help nu andere mensen. Zelfliefde zaterdag op fb: de tips en inzichten over hoe je lief bent voor jezelf. Mijn methode: in de natuur mijn zintuigen amuseren, aarden/ademen, motorrijden (met goed weer dan), even naar de manege, mediteren, palo santo branden, uitgebreid douchen.
  Ga je een keer mee bosbadderen? ?x

  Reply
 3. Nicole Orriëns

  Ik ga dagelijks hardlopen, en dat doe ik toch wel echt om mezelf een dienst te bewijzen. Zelfs al heb ik vaak geen zin. Uiteindelijk voel ik me er toch beter door.

  Reply
 4. lodiblogtlodi

  Even aan je zelf denken is zo belangrijk. Te vaak lopen we ons zelf voorbij. Ik heb overdag de tijd, maar moet af en toe echt dan even gewoon rustig gaan zitten, laptop aan de kant en even genieten van niets doen.

  Reply
 5. stefaanvivant

  Ik ben lief voor mezelf en neem een uitgebreid bad om is heerlijk te ontspannen met maskertje inclusief! Hier kan ik zo van genieten!

  Reply
 6. Eva

  Wat een prachtige blogpost over iets waar veel te weinig wordt over nagedacht en aandacht aan bested.
  Super!

  xxx, Eva
  http://www.dark-rebel.com

  Reply
 7. marlieslentjes31

  Ik herken het heel erg. Ik heb uiteindelijk mijn lifestyle omgegooid om beter en liever voor mezelf te worden. Ik ontdekte dat die nieuwe lifestyle & tools heel fijn en belangrijk voor jezelf zijn maar ook voor anderen kunnen zijn, want zoveel mensen worstelen hiermee! Ik ben daarom gestart met het organiseren van retraites specifiek om mensen beter te leren ontspannen en tools te leren om met stress om te gaan.

  Reply
 8. Lynn

  Helemaal waar. Ik probeer ook liever te zijn voor mezelf.

  Reply
 9. Tania

  Ik kan je hier helemaal in volgen. Ik neem elke zo dag wat metime met een lang warm bad en netflix.

  Reply
 10. Marcella

  Goed om jezelf denken is heel belangrijk! Ik vind het fijn om te zwemmen, wandelen of fietsen of juist om een boek te lezen, film te kijken of met mijn lief op ontdekking te gaan. Ik vind opruimen trouwens vaak ook fijn, ruimte scheppen in mijn hoofd.

  Reply
 11. Een theelepel geluk.

  Ik werk hard, heel hard om volledig voor mezelf te kunnen gaan werken. Ik doe dit zo graag, dat dit mijn manier van lief voor mezelf zijn is.

  Reply
 12. susanvanzoetisgoed.nl

  Mooi artikel! Gezond egoïsme is wel noodzakelijk om blij het leven door te kunnen gaan. Momenteel ben ik lief voor mezelf als ik even een uurtje, anderhalf uurtje de stad in ga en een zonnebankje pak, borreltje drink… Heerlijk is dat! Wetende dat baby lekker veilig thuis is bij papa.

  Reply
 13. iliveformydreams.com

  Mooi artikel en puur omschreven. Ik neem bewust tijd voor mezelf, aangezien ik ook een aantal jaren geleden (op werk) erg diep ben gegaan. Dat wil ik niet meer, dus los ik het op deze manier op. Meer tijd voor mezelf, minder moetjes.

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Recept Pompoensoep

Recept Pompoensoep

Op zoek naar een makkelijk, snel klaar en gezond recept voor pompoensoep? Ik heb een fijn recept voor je! Pompoensoep is een meestal gebonden soep gemaakt van de puree van een pompoen. Het wordt gemaakt door het vlees van een pompoen te combineren met bouillon. Het...

Uit eten in Maastricht

Uit eten in Maastricht

Wil je uit eten in Maastricht? Dan zit je in Maastricht goed. De stad telt maar liefst 529 cafés en restaurants. Keus te over dus en bijna overal is het heerlijk eten. Maar welke plekken zijn nu de hotspots? Waar gaat de Maastrichtenaar zelf eten? Ik heb een aantal...

Apple fan in stijl

Apple fan in stijl

Ik ben een echte Apple fan. Ik heb een mooie toffe MacBook pro, een iPad, een iPhone en een Apple watch. Yes, de hele Apple familie is compleet. En er komt er bij mij ook niks anders in huis dan Apple. Het prettige van Apple en waarom ik zo'n fan ben; alles...