Een smart home zorgt voor meer gemak, comfort, veiligheid en ook energiebesparing. Dus, maak je huis slim met deze handige tips.

Een smart home of een slim huis, ik ben er fan van. Maar wat is een slim huis of smart home eigenlijk? Een slim huis is een huis waar apparaten met elkaar verbonden zijn en automatisch taken kunnen uitvoeren. Je kunt deze apparaten op afstand bedienen met je smartphone of tablet, of zelfs met je stem.

De voordelen van een slim huis of smart home

Gemak: Je kunt alles met één druk op de knop of een stem commando bedienen.
Comfort: Je huis past zich automatisch aan jouw behoeften aan.
Veiligheid: Je kunt je huis beter beveiligen tegen inbraak en brand.
Energiebesparing: Je kunt energie besparen door apparaten automatisch uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.

Stel je het volgende voor:

  • Je komt thuis na een lange werkdag en de verlichting gaat automatisch aan.
  • Je thermostaat weet wanneer je thuis bent en verwarmt je huis dan automatisch.
  • Vanachter je bureau de robot stofzuiger starten zodat de woonkamer gestofzuigd wordt terwijl jij je werkt doet.
  • Je slimme deurbel laat je zien wie er voor de deur staat, zelfs als je niet thuis bent.

Toen ik nog op kantoor werkte had ik ingesteld dat één uur voor thuiskomst, de thermostaat aanging. En zodra ik binnen een bepaalde straal van mijn huis arriveerde ook de verlichting. Op deze manier kwam ik altijd thuis in een aangenaam (lees: niet donker) en warm huis thuis.

Tegenwoordig werk ik veel thuis. In de wintertijd, een half uur voor de wekker gaat, gaat geleidelijk de verlichting in de keuken aan. Zodat ik niet in het donker naar beneden hoeft te lopen. En deze verlichting schakelt automatisch een half uur na zonsopgang uit. En mijn hele bureau zit geschakeld achter een slimme stekker. Als mijn werkdag voorbij is, schakel ik alles uit via een slimme stekker uit zodat er geen onnodige lampjes (bijvoorbeeld van de monitor) blijven branden die zorgen voor sluipverbruik.

Maak je huis slim. Maar hoe begin je daarmee? Ik help je graag op weg met enkele eenvoudig tips.

slim huis maken – Enkele tips om te beginnen

Bepaal je doelen: Wat wil je bereiken met een slim huis? Wil je energie besparen, het comfort verhogen, de veiligheid verbeteren of het gewoon leuk maken? Zodra je weet wat je wilt, kun je beginnen met het kiezen van de juiste apparaten en technologieën die je huis slim maken.

Begin klein: Je hoeft niet meteen je hele huis te automatiseren. Begin met enkele slimme apparaten die je leven makkelijker kunnen maken.
Zelf zijn wij begonnen met enkele Philips Hue Lampen en een Toon Thermostaat. En vandaar uit hebben wij ons slimme huis steeds verder uitgebreid. Onze laatste aanschaf zijn slimme rook- en koolmonoxide melders.

Doe je onderzoek: Er zijn veel verschillende slimme apparaten op de markt. Lees recensies en vergelijk prijzen voordat je iets koopt. Alhoewel ik een enorme Apple fan ben, hebben wij voor ons huis uiteindelijk gekozen om alles met elkaar te laten communiceren via Google Home.

Maak gebruik van gratis diensten: Er zijn veel gratis apps en services die je kunt gebruiken om je slimme apparaten te bedienen.

Wees creatief: Er zijn veel verschillende manieren om je slimme apparaten te gebruiken. Wees creatief en vind manieren om ze te gebruiken om je leven te verbeteren.

Maak je huis slim – populaire slimme apparaten om mee te beginnen

Er zijn slimme apparaten in alle prijsklassen, dus er is met elk budget een slim huis te maken.

Slimme lampen: Je kunt deze op afstand bedienen met je smartphone of stem, en ze kunnen worden ingesteld om aan te gaan of uit te gaan volgens een schema of op basis van je aanwezigheid.

Slimme thermostaat: Hiermee kun je de temperatuur in je huis op afstand regelen, waardoor je energie bespaart en het comfort verhoogt.

Slimme stekker: Hiermee kun je elk apparaat dat erop is aangesloten op afstand in- of uitschakelen.

Slimme beveiligingscamera: Hiermee kun je je huis in de gaten houden als je weg bent, en ontvang je meldingen wanneer er iets verdachts wordt gedetecteerd.

Robotstofzuiger: Deze kan je huis schoonmaken terwijl je weg bent, wat je tijd bespaart en het gemak verhoogt.

Genoeg redenen en mogelijkheden dus om eens na te denken over een slim huis. Maak je huis slim stap voor stap en geniet van alle voordelen die het te bieden heeft!

Maak je huis slim met deze handige tips. Een smart home zorgt voor meer gemak, comfort, veiligheid en ook energiebesparing.

Heb jij al een slim huis? Of van plannen om een slim huis maken? Laat het weten in de reacties.


Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links.
Als jij iets koopt op de website waarnaar ik linkte, ontvang ik een kleine commissie.
Jij betaalt niets extra’s, gewoon dezelfde prijs die je gewoonlijk zou betalen.
Hierdoor kan mijn blog wel blijven bestaan.