Nog niet zo lang geleden attendeerde mijn facebook herinneringen mij erop dat wij ons bed alweer 6 jaar hebben. Na vijftien jaar waterbed, stapten wij toen over naar een boxspring met matras topper. Wordt het niet langzaam tijd voor een nieuw bed? Hoe lang gaat een bed met matras eigenlijk mee? En moet je dan je hele matras vervangen? Of is het ook voldoende om alleen de matras topper te vervangen? Vragen die bij mij op dat moment naar boven kwamen. Ik ben op onderzoek gegaan.

Wat blijkt, het is verstandig je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Maar de levensduur van een goed matras is ook afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn het type matras, vocht, het gewicht van de slaper en het onderhoud.

Soorten bedden

Bedden zijn onder te verdelen in de volgende soorten: conventionele bedden, boxspring bedden en waterbedden. Het kiezen van een bed is erg persoonlijk. Het zal dus voor iedereen anders zijn in welk bed je uiteindelijk het lekkerste slaapt en het beste ligt. Wij hebben jarenlang heerlijk geslapen op ons waterbed. Lekker warm in de winter en in de zomer zelfs heerlijk koel. Maar een waterbed vergt best wel wat onderhoudt. En als je lekkages begint te krijgen is de liefde meestal over. Zo ook bij ons. En na wat bezoekjes aan enkele beddenspeciaalzaken besloten wij te gaan voor een boxspring met matras topper.

boxspring met matras topper

Een boxspring is een combinatie van een matras en een bedbodem. De bedbodem is een gestoffeerde box met veren of latten die over de hele breedte veerkracht geeft. Er liggen dus als het ware twee matrassen op elkaar. Een matras topper zorgt voor meer souplesse in de toplaag, en dus voor extra comfort. Meestal wordt er op een boxspring een pocketmatras gebruikt maar er kunnen ook latex of koudschuim matrassen op gebruikt worden.

Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een dun matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen. Ook hoef je niet gelijk je matras te vervangen als je matras niet meer zo lekker ligt als voorheen. De levensduur van je matras is vaak nog met een paar jaar te verlengen door er een nieuw topdekmatras 160×200 op te leggen. Nog een extra voordeel van een matras topper vind ik het gemak waarmee je het bed opmaakt en het matras keert. Een normaal matras draaien is toch al snel een klus voor twee, vooral als het een tweepersoonsmatras betreft.

Ook leuk om te lezen: Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

matras vervangen

Matras topper vervangen dus…

Dit wetende hoeven we onze matras dus nog niet gelijk te vervangen. We kunnen beter kiezen om de matras topper als eerste te vervangen. En dan misschien kiezen voor extra kwaliteit top matras!

Maar, vertel eens, welk soort bed zou jij kiezen als je bed aan vervanging toe zou zijn?

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.