Je matras vervangen. Wanneer doe je dat?

Matras vervangen
Getagd: Samenwerking

Nog niet zo lang geleden attendeerde mijn facebook herinneringen mij erop dat wij ons bed alweer 6 jaar hebben. Na vijftien jaar waterbed, stapten wij toen over naar een boxspring met matras topper. Wordt het niet langzaam tijd voor een nieuw bed? Hoe lang gaat een bed met matras eigenlijk mee? En moet je dan je hele matras vervangen? Of is het ook voldoende om alleen de matras topper te vervangen? Vragen die bij mij op dat moment naar boven kwamen. Ik ben op onderzoek gegaan.

Wat blijkt, het is verstandig je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Maar de levensduur van een goed matras is ook afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn het type matras, vocht, het gewicht van de slaper en het onderhoud.

Soorten bedden

Bedden zijn onder te verdelen in de volgende soorten: conventionele bedden, boxspring bedden en waterbedden. Het kiezen van een bed is erg persoonlijk. Het zal dus voor iedereen anders zijn in welk bed je uiteindelijk het lekkerste slaapt en het beste ligt. Wij hebben jarenlang heerlijk geslapen op ons waterbed. Lekker warm in de winter en in de zomer zelfs heerlijk koel. Maar een waterbed vergt best wel wat onderhoudt. En als je lekkages begint te krijgen is de liefde meestal over. Zo ook bij ons. En na wat bezoekjes aan enkele beddenspeciaalzaken besloten wij te gaan voor een boxspring met matras topper.

boxspring met matras topper

Een boxspring is een combinatie van een matras en een bedbodem. De bedbodem is een gestoffeerde box met veren of latten die over de hele breedte veerkracht geeft. Er liggen dus als het ware twee matrassen op elkaar. Een matras topper zorgt voor meer souplesse in de toplaag, en dus voor extra comfort. Meestal wordt er op een boxspring een pocketmatras gebruikt maar er kunnen ook latex of koudschuim matrassen op gebruikt worden.

Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een dun matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen. Ook hoef je niet gelijk je matras te vervangen als je matras niet meer zo lekker ligt als voorheen. De levensduur van je matras is vaak nog met een paar jaar te verlengen door er een nieuw topdekmatras 160×200 op te leggen. Nog een extra voordeel van een matras topper vind ik het gemak waarmee je het bed opmaakt en het matras keert. Een normaal matras draaien is toch al snel een klus voor twee, vooral als het een tweepersoonsmatras betreft.

Ook leuk om te lezen: Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

Je matras vervangen. Wanneer doe je dat?

Matras topper vervangen dus…

Dit wetende hoeven we onze matras dus nog niet gelijk te vervangen. We kunnen beter kiezen om de matras topper als eerste te vervangen. En dan misschien kiezen voor extra kwaliteit top matras!

Maar, vertel eens, welk soort bed zou jij kiezen als je bed aan vervanging toe zou zijn?

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!
ReizenReizen

6 Reacties

 1. Jenn

  Toevallig hebben we begin dit jaar ons bed vervangen. We hebben gekozen voor een boxspring, idd met een topper. Geen spijt van 🙂

  Antwoord
 2. M

  Interessant artikel! Ik heb ook een matras met topper, maar wist niet dat je ook alleen de topper kunt vervangen. Scheelt weer een hoop 🙂

  Antwoord
 3. Linda

  Onze topper is ook aan vervanging toe, zeker als ik lees dat je er tussen de 5 en 10 jaar mee zou moeten doen zijn we er wel aan toe! Maar ben nog steeds elke dag blij met onze boxspring!

  Antwoord
 4. Saskia

  Wij hebben toevallig pasgeleden ons matras vervangen: ZO BLIJ MEE. Beste idee ever en slaap nu een heel stuk beter en geen rugpijntjes meer.

  Antwoord
 5. felice

  ik heb wel heel veel zin in een boxspring, lijkt me heerlijk slapen

  Antwoord
 6. Marie de Jonge

  Goed om te weten dat je de matrastopper kan gebruiken om de naad tussen de matrassen niet te voelen. Ook kan ik me voorstellen dat een topper het gemakkelijker maakt om je bed te verschonen. Deze is een stuk lichter dan een normaal matras.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

Misschien heb je het meegekregen, misschien ook niet, maar onze slaapkamer heeft een fijne grote opknapbeurt gehad. We wilden vooral méér sfeer in de slaapkamer creëren. Waar het eerst vier witten muren en een bed was, hebben we nu gekozen voor een tikkeltje hotel...

Hotel Chique met kunstplanten

Hotel Chique met kunstplanten

We blijven even in Urban Jungle sferen 🙂 In mijn vorige blog had ik het over de vele voordelen van kamerplanten voor je thuiswerkplek. In deze blog ga ik in op planten in de slaapkamer. Waarom ook dat goed is, maar ook waarom ik uiteindelijk toch gekozen heb voor een...

Ideale kamerplanten voor je thuiswerkplek

Ideale kamerplanten voor je thuiswerkplek

Ik heb het al eerder aangegeven: ik heb een nieuwe thuiswerkplek! Helemaal super natuurlijk. Maar toch, er miste iets! Een mooie kamerplant voor op mijn thuiswerkplek maakte het uiteindelijk helemaal af. Een nieuwe thuiswerkplek De meeste van ons zijn al geruime tijd...