Home » Mijn 6 favoriete websites voor gratis stockfoto’s

Mijn 6 favoriete websites voor gratis stockfoto’s

Mijn 6 favoriete websites gratis stockfoto

Voor mijn blogposts of binnen Canva, wat ik gebruik voor het maken van mijn blog-headers en pins, probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van mijn eigen foto’s. Helaas lukt dat niet altijd. En omdat een blogpost mét foto’s er altijd net even wat beter uitziet maak ik, op het moment dat ik zelf geen geschikt fotomateriaal heb, graag gebruik van stockfoto’s. Rechtenvrije en gratis stockfoto’s om precies te zijn.

Daarnaast is het gebruik van afbeeldingen binnen je blogpost, mits er een goede alt-attribuut is gebruikt, alleen maar goed voor je vindbaarheid binnen Google.

TIP: Vergeet jij je alt-attributen regelmatig? Ik maakte een handige blog checklist.

Wat je absoluut niet moet doen!

Wat veel mensen doen, iets waar ik me vroeger uit pure onwetendheid ook schuldig aangemaakt heb, is foto’s en afbeeldingen gebruiken die je kunt vinden met behulp van de Google zoekmachine voor afbeeldingen. Doe dit niet!! De foto’s die je vindt met de zoekmachine kunnen auteursrecht hebben. Je loopt hierdoor grote kans om een boete te ontvangen.

Mijn 6 favoriete websites voor gratis stockfoto's
gratis stockfoto’s – Kaboompics

Wat is een Stockfoto?

Een stockfoto is letterlijk een “foto op voorraad”. Een stockfoto is een foto of afbeelding die je mag gebruiken tegen een bepaalde vergoeding. Dit is wel zo eerlijk omdat zo ook de fotograaf of vormgever een beloning krijgt voor het werk. Een stockfoto wordt vaak verkocht via een beeldbank. De bekendste beeldbanken zijn Shutterstock, Getty Images en Adobe Stock.

Mijn 6 favoriete websites met gratis en rechtenvrije stockfoto's. Stock Photo's om te gebruiken voor bijvoorbeeld je blog of binnen Canva.

Gratis en rechtenvrije stockfoto’s

Gelukkig bestaat er ook beeldbanken met rechtenvrije en gratis stockfoto’s om te kunnen gebruiken. Ik heb de volgende in mijn favorieten staan. En ik deel ze graag met je.

Uiteraard bestaan nog er ontzettend veel andere websites waar je gratis en rechtenvrije stockfoto’s vandaan kunt halen. Maar met met bovenstaand lijstje heb ik persoonlijk voldoende materiaal voorhanden om mijn blogs te vullen.

Één klein nadeel van het gebruikt van die gratis en rechtenvrije stockfoto’s is dat je dezelfde foto op meerdere sites tegen kunt komen. 🙂

Maak jij wel eens gebruik van stockfoto’s?

16 Comments

 1. 20 december 2019 / 7:45

  Ik maak gebruik van Shutterstock, super handig, want ik kan ook niet van alle onderwerpen zelf afbeeldingen maken.

 2. 20 december 2019 / 8:28

  Ik maak wel gebruik van stockfoto’s van pixabay. net als jij maak ik ze het liefste zelf, maar ik heb niet altijd een mooie foto en dan is dit de ideale oplossing.

 3. 20 december 2019 / 10:53

  Ja, heel vaak, want ik heb ze toch het liefst gratis : ) Pixabay gebruik ik heel vaak, en ook de foto’s via Canva.

 4. 20 december 2019 / 16:28

  Ik doe eigenlijk hetzelfde. Zoveel mogelijk eigen foto’s en aanvullen met stockfoto’s. Stond er toch weer één tussen dieik niet ken. Thx.

 5. 20 december 2019 / 19:17

  Ik maak er zelden gebruik van omdat ik eigen fotos toch meer persoonlijk vind. ik heb er wel een paar op de site staan maar nee eigen fotos blijven mijn voorkeur 😉

 6. 21 december 2019 / 12:28

  Ik maak bijna altijd gebruik van mijn eigen foto’s, Vind ik leuker en scheelt inderdaad gedoe. Heel soms pak ik een stockfoto van pixabay of unsplash.

 7. 22 december 2019 / 15:34

  Heel slecht, ik weet het, maar ik gebruik eigenlijk alleen maar stockfoto’s van Unsplash. Dat vind ik een fijne website en makkelijk in gebruik.

 8. 22 december 2019 / 17:03

  Ik gebruik niet zo vaak, toen wij van Shutterstock maar nu niet meer. Handig lijstjes. Dank je wel voor delen.

 9. 22 december 2019 / 18:33

  Ik gebruik voor mijn eigen blog bij voorkeur zelgemaakte foto’s. Maar jouw overzichtje is wel handig voor als ik even geen passende foto’s heb gemaakt.

 10. 22 december 2019 / 18:36

  Unsplash en pixabay zijn echt sites waar ik dagelijks gebruik van maak. De andere ken ik niet echt, tenminste ik gebruik ze niet.

 11. 22 december 2019 / 19:36

  Ik maak meestal gebruik van Pixabay, de anderen ken ik niet. Bedankt voor de tip daar heb ik zeker wat aan.

 12. 22 december 2019 / 23:20

  Een enkele keer maak ik gebruik van Pixabay, maar verder zijn het altijd mijn eigen foto’s die ik gebruik.

 13. 23 december 2019 / 17:05

  Wat een leuk artikel, bedankt voor de tips!
  Zelf kwam ik niet verder dan Unsplash en Pexels. Ik kom dan ook vaak afbeeldingen tegen op andere websites die ik ook gebruik.
  Ik ga zeker een kijkje nemen bij de andere aanbieders!

 14. 25 december 2019 / 9:40

  Ik maak niet vaak gebruik van stockphoto’s meeste foto’s zijn eigen werk. Maar soms heb ik ook wel eens niets in mijn voorraad, dan word het RGBStock of Pexels. Ik ga zeker eens bij de door jouw aangerade websites kijken. Dank je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.