Mijn huis wordt steeds slimmer

Mijn huis wordt steeds meer een slim huis

En dan heb je ineens, zonder dat je het doorhebt, best een slim huis. Het begon ooit met de Toon van Eneco, zo’n slimme thermostaat die, heel handig, alvast de verwarming voor me aandeed terwijl ik onderweg was van kantoor naar huis. Niet lang daarna volgde de eerste slimme verlichting, een set Philips Hue led-lampen. Ook die schakelde zich in als ik bijna thuis was. Ik kwam na een werkdag niet meer thuis in een donker en koud huis. Geweldig!

Tegenwoordig hebben we meerdere slimme apparaten in huis. Een slimme deurbel. Meerdere Philips Hue lampen in verschillende ruimtes van het huis. Het licht op het toilet word geschakeld door een bewegingssensor van Philips Hue. Fijn, geen handjes meer aan trekschakelaars. En verder nog twee Sonos speakers.

En alles werkt met elkaar samen middels de Google Home Smart Speaker gecombineerd met de Google Home app én de Google Assistant app.

Smart Home / Slim Huis

De Google Home Smart Speaker

Die Google Home Smart Speaker vond ik bij de eerste kennismaking een grappig ding. Je vraagt wat en je krijgt netjes antwoord. Maar vond hem verder geen echte toegevoegde waarde hebben. Tóch kocht ik ‘m (ja, ik weet ’t) en na een paar dagen vond ik het zelfs een miskoop! Want veel van de spraakcommando’s die ik probeerde begreep ‘ie niet of werkte niet echt zoals verwacht.

Totdat ik me verder in de Google Home en Google Assistant apps en het instellen van eigen routines ging verdiepen.

Spelen met de ideale instellingen

Waar ik eerst de lampen van onze werkkamer handmatig met de Philips Hue app inschakelde, werd dat later op een vast tijdstip in de ochtend door de diezelfde app gedaan. Dit bleek achteraf niet altijd even handig omdat mijn werktijden én die van mijn man behoorlijk variëren. Dat zou slimmer moeten kunnen! Ik ben dus op onderzoek uitgegaan.

Tegenwoordig gebruik ik dan ook de Google Home Smart Speaker in combinatie met een eigen aangemaakt routine in de Google Assistant app. Bij het binnenkomen van de werkkamer roep ik “hey Google, goede morgen” of “hey Google, activeer werkkamer” en vervolgens gaan de gewenste lampen aan in de gewenste scene, mijn sonos play:5 schakelt in op Radio10 en krijg ik het actuele weerbericht te horen. In de koudere wintermaanden kan ik met hetzelfde commando ook Toon de verwarming aan laten zetten. Ja, nerd-alert, maar ik vind het geweldig!

Nog slimmer, ook op de badkamer.

Onze badkamer wordt begin 2021 verbouwd. En ook daar wordt dan gelijk een stukje smart home meegenomen. Zo zal er geen normale lichtschakelaar komen. Maar een Philips Hue Dimmer Switch gecombineerd met een mooi armatuur uit de Philips Hue serie.

Momenteel zijn we ook bezig met een andere, iets kleine verbouwing. Op de slaapkamer en werkkamer komen nieuwe vloeren en zonwering. En vanwege de ruimte hebben we besloten de boel te ruilen. Ook daar gaan we voor meer smart home producten zoals geen traditionele lichtschakelaar meer en handige Philips Hue lampen.

Steeds een stukje slimmer

En zo wordt mijn huis steeds een stukje slimmer. En ben ik ook steeds op zoek naar smart home producten die het leven veraangenamen of net een stukje makkelijker maken.

Heb jij smart home producten? En zo ja, welke vind jij het fijnste en zou je nooit meer zonder willen?

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!

15 Comments

 1. Serena

  Tja, je weet het hè, hier hangt alles bomvol.
  Ik vind vooral ook de slimme stekkers van Ikea fijn. Je hebt wel de gateway nodig, maar je maakt heel veel domme apparaten ook slim.
  De telefoonlader naast het bed gaat aan als ik Welterusten zeg en uit als ik Goedemorgen zeg. Veilig idee dat die niet de hele dag aan staat.
  Bovendien, ze kosten maar een tientje.
  En als je dan toch bij de Ikea bent. Neem de volumeknoppen voor de Sonos mee. Die zijn echt ideaal. Naast de voordeur, bij het weggaan zet je je alles uit. Onder de keukenkastjes, afzuigkap aan, muziek iets harder. Etc.

  Mijn Roomba. Mijn lieve robotje stofzuigt het hele huis voor me. Echt geweldig.

  Reply
  • Sabri

   Wow gives me something to think about!!

 2. Girls-things

  Wat handig allemaal. Wij hebben niet echt van die slimme apparaten. Hoewel zo’n slimme thermometer mij wel heel handig lijkt!

  Reply
 3. rachel

  wij zijn hier al enige tijd mee bezig want wij willen dit door het hele huis aan laten leggen. het is gewoon handig 😀

  Reply
 4. Frieda Luth

  Leuk artikel. Google home speaker is een super leuke gadget.

  Lief,
  Frieda

  Reply
 5. Krystle/Batboy

  Mijn oudste zoontje wil graag zo’n smart speaker lijkt hem zo cool ! Misschien ooit in de toekomst.

  Reply
 6. Renata Feyen

  Ik heb wel zo een smart verwarming, maar daar stopt het dan ook vrees ik 🙂

  Reply
 7. Nicole Orriëns

  Ik heb zo’n ding waarvan mijn tv ‘smart’ wordt, een Google Chrome cast of zo.

  Reply
 8. Marsha

  We hebben hier ook wel eens over nagedacht, maar en zijn nog geen knopen doorgehakt of we het nou wel of niet gaan aanschaffen. Mijn man vind zo’n slimme deurbel ook wel interessant.

  Reply
 9. Manon

  Ik kan super veel bedienen met mijn telefoon. Vrij smart hier allemaal.

  Reply
 10. Caroline

  Ik vind mijn smartphone al meer dan genoeg slimheid bevatten. Thuis wil ik niet afhankelijk zijn van slimme apparaten.

  Reply
 11. Simone

  Ik heb geen enkel slim apparaat. Alleen de meters in de meterkast geloof ik, haha. Wel handig!

  Reply
 12. Jouvence

  De Google Home speaker lijkt me wel wat! Wij hebben volgens mij geen slimme apparaten in huis.

  Reply
 13. Bouchra

  We hebben geen slimme apparaten maar het lijkt mij geweldig om te hebben.

  Reply
 14. Lindaschrijfthetop

  Ideaal! Jij oeft niet meer na te denken in huis. Hier geen slimme apparaten.

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Je matras vervangen. Wanneer doe je dat?

Je matras vervangen. Wanneer doe je dat?

Nog niet zo lang geleden attendeerde mijn facebook herinneringen mij erop dat wij ons bed alweer 6 jaar hebben. Na vijftien jaar waterbed, stapten wij toen over naar een boxspring met matras topper. Wordt het niet langzaam tijd voor een nieuw bed? Hoe lang gaat een...

Zwart in huis | Zwarte woonaccessoires

Zwart in huis | Zwarte woonaccessoires

Zwart is een kleur die steeds meer gezien wordt in en om het huis. Zo zie ik steeds vaker zwarte kozijnen met zwarte raamdecoratie zoals bijvoorbeeld zwarte jaloezieën. Of oude houten kasten die zwart geverfd worden en zo een tweede leven tegemoet gaan. Een trend die...

Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

Misschien heb je het meegekregen, misschien ook niet, maar onze slaapkamer heeft een fijne grote opknapbeurt gehad. We wilden vooral méér sfeer in de slaapkamer creëren. Waar het eerst vier witten muren en een bed was, hebben we nu gekozen voor een tikkeltje hotel...