Mijn opleiding tot Virtual Assistant – een update

Saskia Denkers - Virtual Assistant

Wie mij persoonlijk kent of mijn blog nauw volgt weet dat ik per 1 januari 2019 gestart ben met een opleiding tot Virtual Assistant . Ik wil vandaag even verder inzoomen op het beroep Virtual Assistant en wat de opleiding me tot nu toe heeft opgeleverd.

Virtual Assistant

Als Virtual Assistant, of kortweg VA, ben je een assistent op afstand en zorg je ervoor dat vooral ondernemers zorgen uit handen wordt genomen. Denk hierbij aan taken als:

 • Agendabeheer
 • (financiele) Administratie
 • Vergaderingen (inplannen, notuleren, uitwerken)
 • Offertes maken.
 • Drukwerk realiseren
 • Document ontwikkeling & beheer (vormgeving documenten, templates maken)
 • Spreadsheets
 • Word / PDF documenten
 • Proeflezen documenten
 • Bijhouden social media
 • Blogs schrijven
 • Boekhouding
 • Event organiseren (klant bijeenkomst/kerstborrel, bedrijfsuitje)

Bovenstaande is maar een kleine greep uit wat een VA voor een ondernemer kan betekenen. Virtual Assistant is een heel breed beroep. Een VA heeft dan ook vaak een specialisatie. Zelf richt ik mij voornamelijk op het bouwen en onderhouden van WordPress websites en het beheren van Social Media.

Maar waarom dan VA en geen webdesign-bureau hoor ik je vragen. Nah, eenvoudig om het feit dat ik naast veel ervaring met WordPress en Social Media heel veel andere kwaliteiten heb die ik ook graag voor iemand wil inzetten.

Virtual Assistant – VA School

Een eigen onderneming beginnen stelt eigenlijk niks voor. Maar om alles écht goed te willen doen en precies te weten waar ik mee bezig ben, heb ik toch besloten om een opleiding te gaan volgen. Ik kwam na een korte zoektocht uit bij VA school. De opleiding bij VA school bestaat uit 14 modules. Allemaal zelfstudie en helemaal gericht op hoe je stap voor stap je business als Virtual Assistant opzet. Een van de opdrachten is een VA-buddy te zoeken, waarmee je kunt sparren en overleggen. En ik bof met mijn buddy!! Verder is er een hele actieve besloten Facebook groep. Mede hierdoor voelt het dat je er niet helemaal alleen voor staat.

Modules

De modules volgen elkaar mooi op. En waar je soms bij de ene opdracht nog een beetje vreemd staat te kijken, ‘wat moet ik daar nu weer mee’, vallen de puzzelstukjes in een volgende module vaak vanzelf op zijn plek. Ook termen als ‘je ideale klant’ en ‘jezelf verkopen’ zijn in het begin nog allemaal vreemde en enge termen, maar worden steeds begrijpelijker. De opleiding denkt verder ook aan je verzekeringen, administratie, financiën, website en social media. Het komt allemaal aan bod.

Saskia Denkers - Virtual Assistant

Ik moet toegeven, een opleiding volgen naast werken in loondienst én het bijhouden van een blog (waar ik ook een klein centje mee verdien), het vergt best veel energie en tijd. Maar ik heb goede ondersteuning van het thuisfront.

De puntjes op de I

Ik zit momenteel halverwege de modules. En hoewel het dus soms best pittig is blijft het tot nu toe een hele leerzame opleiding. Ook moet ik toegeven dat ik veel dingen al van te voren kon afvinken. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel, visitekaartjes, een zakelijke facebook-pagina, Instagram en een website. Deze had ik ik al af voor ik aan de opleiding begon. Maar door het volgen van de opleiding wordt wel overal het spreekwoordelijke puntje op de i gezet.

Saskia Denkers - Virtual Assistant

Klaar voor de start!

Ik had me voorgenomen om tijdens de opleiding mezelf ook alleen te concentreren op de opleiding. En pas na afronding echt actief mijn netwerk uit te breiden en op zoek te gaan naar (potentiële) klanten. Maar ik merk juist doordat ik met de opleiding bezig ben, dit al een vrij natuurlijk proces is. Je bent al aan het netwerken en je legt nieuwe contacten. Dus, mocht er zich een klant melden, zal ik deze met het huidige vertrouwen in mezelf dan ook niet laten wachten.

Verder brengt de opleiding mij op heel veel nieuwe en frisse ideeën. Ik kan niet wachten deze tot uitvoer te brengen.

Wat is een Virtual Assistant? Welke opleiding kun je hiervoor volgen? Wat brengt een opleiding tot Virtual Assistant? Ik vertel het je graag.

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!

11 Comments

 1. Jenn

  Klinkt goed, fijn dat het zo bevalt!

  Reply
 2. lodi

  Leuk om te lezen wat deze opleiding inhoud, maar ik kan me voorstellen dat het zwaar is zeg oud at naast je werk en blog er bij te doen.

  Reply
 3. Henk

  Juist door groei van aantal zzp’ers en kleinere bedrijven is er aan dit soort van functie veel behoefte, goede move lijkt me

  Reply
 4. Melissa

  Leuk om te lezen wat je gaat doen en wat voor ideen hetje geeft

  Reply
 5. Nicole

  Vooral het volledig online lijkt me pittig.. Is er geen stok achter de deur als in live sessies ofzo?
  Fijn ook van je buddy!!

  Reply
 6. Nadia

  Wat fijn dat het zo goed bevalt! Ik heb er ook aan zitten denken, maar weet wel al heel veel vanuit mijn baan in loondienst en de opleidingen die ik al gevolgd heb! Zit dus nog een beetje in dubio en tot nu toe gaat het prima zonder opleiding 🙂

  Reply
 7. MC Kleuver

  Wat een interessant opleiding en op basis van de taken lijkt het mij ook wat voor mij! Alleen ben ik bang dat het wat hoog gegrepen is voor mij.

  Reply
 8. skincarebynaomi

  Interessant! Hoop dat je veel mensen hiermee kunt helpen om wat taken over te nemen.. Ik ben benieuwd of hier genoeg mensen ook gebruik van maken zodat je er echt een leefsalaris uit kan halen

  Reply
 9. Nicole Orriëns

  Fijn dat het een leerzame opleiding is en je tijd en moeite waard is. Ik vind je visitekaartje in ieder geval heel leuk!

  Reply
 10. Alexandra

  Interessant, was naar iets dergelijks op zoek. Dank je.

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Life Lately #14 – Even bijkletsen

Life Lately #14 – Even bijkletsen

Het is al een tijdje wat stiller op mijn blog. Wat niet wil zeggen dat ik stil zit! Integendeel. Ik ben hard aan de weg aan het timmeren. Mooie doelen aan het stellen (waar ik dat eerder niet deed) en deze ook aan het najagen. Ondernemerskriebels Toen begin vorig jaar...

2020 – De saaie cijfertjes op een rij

2020 – De saaie cijfertjes op een rij

Ik vind het altijd heerlijk om terug te kijken hoe mijn blog het heeft gedaan over het afgelopen jaar. Eind 2019 maakte ik een blog over hoe mijn blog en socials gegroeid waren. En zoals in die blog van 2019 ook al aangegeven, ik blog niet om de cijfertjes, maar het...

Dankbaarheidslijstje

Dankbaarheidslijstje

We leven in een hele rare tijd. Het sociale leven staat volledig op zijn kop en we mogen nog maar weinig dankzij die intelligente lockdown. Bij Jenn vond ik deze ochtend een mooi dankbaarheidslijstje. Volgens haar is het in tijden als deze beter om je te focussen op...