Home » Mijn opleiding tot Virtual Assistant – een update

Mijn opleiding tot Virtual Assistant – een update

Saskia Denkers - Virtual Assistant

Wie mij persoonlijk kent of mijn blog nauw volgt weet dat ik per 1 januari 2019 gestart ben met een opleiding tot Virtual Assistant . Ik wil vandaag even verder inzoomen op het beroep Virtual Assistant en wat de opleiding me tot nu toe heeft opgeleverd.

Virtual Assistant

Als Virtual Assistant, of kortweg VA, ben je een assistent op afstand en zorg je ervoor dat vooral ondernemers zorgen uit handen wordt genomen. Denk hierbij aan taken als:

 • Agendabeheer
 • (financiele) Administratie
 • Vergaderingen (inplannen, notuleren, uitwerken)
 • Offertes maken.
 • Drukwerk realiseren
 • Document ontwikkeling & beheer (vormgeving documenten, templates maken)
 • Spreadsheets
 • Word / PDF documenten
 • Proeflezen documenten
 • Bijhouden social media
 • Blogs schrijven
 • Boekhouding
 • Event organiseren (klant bijeenkomst/kerstborrel, bedrijfsuitje)

Bovenstaande is maar een kleine greep uit wat een VA voor een ondernemer kan betekenen. Virtual Assistant is een heel breed beroep. Een VA heeft dan ook vaak een specialisatie. Zelf richt ik mij voornamelijk op het bouwen en onderhouden van WordPress websites en het beheren van Social Media.

Maar waarom dan VA en geen webdesign-bureau hoor ik je vragen. Nah, eenvoudig om het feit dat ik naast veel ervaring met WordPress en Social Media heel veel andere kwaliteiten heb die ik ook graag voor iemand wil inzetten.

Virtual Assistant – VA School

Een eigen onderneming beginnen stelt eigenlijk niks voor. Maar om alles écht goed te willen doen en precies te weten waar ik mee bezig ben, heb ik toch besloten om een opleiding te gaan volgen. Ik kwam na een korte zoektocht uit bij VA school. De opleiding bij VA school bestaat uit 14 modules. Allemaal zelfstudie en helemaal gericht op hoe je stap voor stap je business als Virtual Assistant opzet. Een van de opdrachten is een VA-buddy te zoeken, waarmee je kunt sparren en overleggen. En ik bof met mijn buddy!! Verder is er een hele actieve besloten Facebook groep. Mede hierdoor voelt het dat je er niet helemaal alleen voor staat.

Modules

De modules volgen elkaar mooi op. En waar je soms bij de ene opdracht nog een beetje vreemd staat te kijken, ‘wat moet ik daar nu weer mee’, vallen de puzzelstukjes in een volgende module vaak vanzelf op zijn plek. Ook termen als ‘je ideale klant’ en ‘jezelf verkopen’ zijn in het begin nog allemaal vreemde en enge termen, maar worden steeds begrijpelijker. De opleiding denkt verder ook aan je verzekeringen, administratie, financiën, website en social media. Het komt allemaal aan bod.

Saskia Denkers - Virtual Assistant

Ik moet toegeven, een opleiding volgen naast werken in loondienst én het bijhouden van een blog (waar ik ook een klein centje mee verdien), het vergt best veel energie en tijd. Maar ik heb goede ondersteuning van het thuisfront.

De puntjes op de I

Ik zit momenteel halverwege de modules. En hoewel het dus soms best pittig is blijft het tot nu toe een hele leerzame opleiding. Ook moet ik toegeven dat ik veel dingen al van te voren kon afvinken. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel, visitekaartjes, een zakelijke facebook-pagina, Instagram en een website. Deze had ik ik al af voor ik aan de opleiding begon. Maar door het volgen van de opleiding wordt wel overal het spreekwoordelijke puntje op de i gezet.

Saskia Denkers - Virtual Assistant

Klaar voor de start!

Ik had me voorgenomen om tijdens de opleiding mezelf ook alleen te concentreren op de opleiding. En pas na afronding echt actief mijn netwerk uit te breiden en op zoek te gaan naar (potentiële) klanten. Maar ik merk juist doordat ik met de opleiding bezig ben, dit al een vrij natuurlijk proces is. Je bent al aan het netwerken en je legt nieuwe contacten. Dus, mocht er zich een klant melden, zal ik deze met het huidige vertrouwen in mezelf dan ook niet laten wachten.

Verder brengt de opleiding mij op heel veel nieuwe en frisse ideeën. Ik kan niet wachten deze tot uitvoer te brengen.

Wat is een Virtual Assistant? Welke opleiding kun je hiervoor volgen? Wat brengt een opleiding tot Virtual Assistant? Ik vertel het je graag.

11 Comments

 1. 18 maart 2019 / 10:25

  Leuk om te lezen wat deze opleiding inhoud, maar ik kan me voorstellen dat het zwaar is zeg oud at naast je werk en blog er bij te doen.

 2. 18 maart 2019 / 14:39

  Juist door groei van aantal zzp’ers en kleinere bedrijven is er aan dit soort van functie veel behoefte, goede move lijkt me

 3. 18 maart 2019 / 15:24

  Leuk om te lezen wat je gaat doen en wat voor ideen hetje geeft

 4. 19 maart 2019 / 15:27

  Vooral het volledig online lijkt me pittig.. Is er geen stok achter de deur als in live sessies ofzo?
  Fijn ook van je buddy!!

 5. 20 maart 2019 / 11:06

  Wat fijn dat het zo goed bevalt! Ik heb er ook aan zitten denken, maar weet wel al heel veel vanuit mijn baan in loondienst en de opleidingen die ik al gevolgd heb! Zit dus nog een beetje in dubio en tot nu toe gaat het prima zonder opleiding 🙂

 6. 20 maart 2019 / 17:55

  Wat een interessant opleiding en op basis van de taken lijkt het mij ook wat voor mij! Alleen ben ik bang dat het wat hoog gegrepen is voor mij.

 7. 20 maart 2019 / 18:41

  Interessant! Hoop dat je veel mensen hiermee kunt helpen om wat taken over te nemen.. Ik ben benieuwd of hier genoeg mensen ook gebruik van maken zodat je er echt een leefsalaris uit kan halen

 8. 26 maart 2019 / 21:10

  Fijn dat het een leerzame opleiding is en je tijd en moeite waard is. Ik vind je visitekaartje in ieder geval heel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.