Een nieuwe motorhelm kopen, waar let je dan op? En hoe kom je tot jouw helmkeuze met de voor jou perfecte pasvorm?

Motorhelm kopen, heel persoonlijk

De winter is dé ideale tijd om als motorrijder eens rond te neuzen op de diverse webshops en mooie koopjes te scoren. Bij ons wordt het misschien wel tijd voor nieuwe motorhelmen. Onze huidige helmen zijn toch alweer enige jaren oud. Een nieuwe motorhelm kopen, waar let je dan op? En hoe kom je tot jouw helmkeuze met de voor jou perfecte pasvorm? Daarnaast is een motorhelm een heel persoonlijke keuze. Net als het soort motor dat je rijdt.

motorhelm kopen. hier let je op

Soorten motorhelmen

Als eerste maak je een keuze uit het soort motorhelm. Ga je voor een integraalhelm, een systeemhelm of bijvoorbeeld een Jethelm. Dit is geheel afhankelijk van je voorkeur, smaak en het soort motor dat je rijdt.

Integraalhelm:

Een integraalhelm bedekt het gehele gezicht, inclusief kin en kaak. Het biedt uitstekende bescherming en is ideaal voor lange ritten op de weg.

Systeemhelm (klaphelm):

Een systeemhelm heeft een beweegbaar kindeel dat omhoog kan worden geklapt. Dit biedt meer flexibiliteit en maakt communicatie makkelijker zonder de helm af te hoeven nemen.

Jethelm:

De jethelm, ook wel bekend als de ‘open face’ helm, bedekt het hoofd maar laat het gezicht vrij. Het is populair bij stadsrijders en scootergebruikers.

Natuurlijk zijn er nog veel meer helmsoorten, maar bovenstaande zijn toch wel de meestgekozene en bekendere soorten.

Opties, extra’s en kleuren

Ga vervolgens na wat voor opties en extra’s je graag zou willen. Wil je een pinlock vizier, wat condensvorming tegengaat. Eventueel ook een ingebouwd zonnevizier.

Kies je voor communicatie welke geheel geïntegreerd is of toch voor een los kastje op de helm. Of misschien vind je de mogelijkheid tot communicatie en koppelen met bijvoorbeeld een navigatie systeem helemaal niet belangrijk. Misschien vind je design en kleur belangrijk, zodat je helm bij je motorpak past. Op de website Voordeelhelmen kun je deze gegevens aanvinken om zo tot een geschikte helm te komen. Je zult dan uiteindelijk met een paar keuzes overblijven.

Motorhelm Kopen, Ga Passen!

En dan de meest belangrijke tip die ik kan geven voor het kiezen van jouw perfecte motorhelm: ga vooral passen.
Je koopt Rev’it motorkleding namelijk ook niet zonder eerst te passen. Elke motorhelm heeft zo zijn eigen pasvorm. En ze zullen niet allemaal even geschikt zijn voor jouw hoofd. Zo heb ik zelf ooit een hele gave Shoei helm op mijn hoofd gehad. Hij voldeed aan al mijn wensen, maar door de typische pasvorm paste het totaal niet bij/op mijn hoofd. Ik kreeg er zelfs een beetje een benauwd gevoel in.

Motorhelm pastips

  • De helm moet stevig op je hoofd zitten zonder te knellen. Zorg ervoor dat het niet te los zit, anders biedt het mogelijk onvoldoende bescherming in geval van een ongeval.
  • De wangstukken moeten gelijkmatig druk uitoefenen op je wangen zonder ongemakkelijk strak te zijn. Controleer of je je mond normaal kunt openen en sluiten.
  • Het kinbandje moet stevig onder je kin zitten, maar niet zo strak dat het onaangenaam wordt. Het moet de helm op zijn plaats houden zonder te knellen.
  • Zorg ervoor dat het vizier gemakkelijk te openen en te sluiten is. Het moet ook geen belemmering vormen voor je zicht. Als je een brildrager bent, controleer dan of de helm voldoende ruimte biedt voor je bril.
  • Positioneer de helm zodat deze gelijkmatig over je hoofd rust, met het voorhoofd net boven de wenkbrauwen. Laat het niet te ver naar achteren kantelen.
  • Elk merk en model kan een iets andere pasvorm hebben. Neem de tijd om verschillende helmen te passen en kies degene die het beste bij de vorm van je hoofd past.
  • Beweeg je hoofd rond terwijl je de helm draagt en voel naar drukpunten. Als je ergens ongemak of druk ervaart, probeer dan een andere maat of pasvorm.

Onze keuze

Bij ons is de keuze uiteindelijk gevallen op Schuberth C3 Pro Mattblack met het Schuberth SRC communicatiesysteem.

Systeemhelmen vinden wij persoonlijk praktischer dan integraalhelmen. De Schuberth C3 Pro heeft standaard een pinlock vizier én een geïntegreerd zonnevizier. En deze helm heeft voorbereiding voor het Schuberth SRC communicatiesysteem. Deze kraag is los verkrijgbaar en is binnen de kortste keren ingebouwd en aangesloten. Allemaal punten die ons toen hebben doen besluiten om deze motorhelm te kopen.

Meer motor gerelateerde artikelen?: Check dan mijn categorie motorrijden! je vind daar andere andere de volgende posts: