Wil jij met de motor op vakantie, maar weet je niet waar en hoe te beginnen? Ik help je graag op weg middels deze blog. Of je nu al vaker met de motor op reis bent geweest of informatie zoekt over een motorvakantie voor beginners, deze blog met een boel praktische tips voor jouw (eerste) motorvakantie, gaan je zeker helpen om van jouw motorreis een succes te maken.

Waar gaat jouw motorreis naar toe?

Een motorvakantie voor beginners? Wil je je eerste motorvakantie niet zo ver weg, blijf dan ook gewoon kort(er) bij huis.
Je hoeft echt niet eens zo heel ver weg om van een prima motorvakantie te kunnen genieten.
De Duitse Eifel rondom de Rursee leent zich al prima voor een korte motorvakantie of dus ook een motorvakantie voor beginners. Of wat dacht je van motorrijden langs de Moezel en Rijn, de glooiende heuvels vol wijngaarden rondom Cochem?
Beide locaties bieden uitdagende bochten, mooie natuur en de gastvrijheid waarvan jouw motorhart zeker sneller gaat kloppen. En het grote voordeel is, dat je maar op één dag rijden van huis bent.

Iets meer ervaring en/of wil je verder weg? Dan kun je je motorreis plannen naar bijvoorbeeld het Schwarzwald. Wil je de echte uitdaging? Ga dan voor de bergpassen in Oostenrijk, Zwitserland of Italië.

Motorvakantie - bij de Reschensee (Lago di Resia) in het noorden van Italië
Motorvakantie – bij de Reschensee (Lago di Resia) in het noorden van Italië

Bepaal het soort motorvakantie

Bepaal welk soort motorvakantie je gaat houden. Wil je alleen motorhotels? Of wil je een combinatie van hotels en campings, of alleen campings. Het soort vakantie zal de omvang van je bagage bepalen. Besluit je te kamperen, dan zullen een tent, matras, slaapzak en eventuele kook-spulletjes ook mee moeten op de motor.

Bedenk je ook of je elke dag naar een andere bestemming wilt rijden, een rondrit. Of dat je vanaf een vaste uitvalsbasis elke dag een andere route wilt rijden. Beide opties hebben voor en nadelen.

Bij een vaste uitvalsbasis kun je ervoor kiezen een een dagje niet op de motor te stappen en iets anders te doen.
Heb je gekozen voor een rondrit, dan zul je meer zien van een groter gebied.

Bepaal het aantal kilometers per dag

Vergis je niet in het aantal te rijden kilometers per dag. De ene persoon kan er meer aan dan de andere.
Rij je alles binnendoor, neem je de doorgaande snellere wegen, of rij je af en toe ook een stuk autobaan? Zit er een pittige bergpas in je planning en wil je op de top van de pas ook een uurtje van het uitzicht genieten? Het zal allemaal bepalend zijn voor het aantal kilometers per dag én de tijd die het in beslag neemt. Liever ergens om vijf uur moe maar voldaan aankomen, dan om 21.00 in de avond nog aan de laatste kilometers beginnen.

Hou ook rekening met te nemen pauzes. Wil je ergens op het gemak eten tussen de middag? Of vind je een snelle snack bij een tankstation voldoende.

Maak je routes

Aan de hand van het soort motorvakantie en het aantal te rijden kilometers per dag kun je je route bepalen. Wil je op je route nog bezienswaardigheden aandoen, neem deze dan ook mee in je route-punten. Hou ook rekening met de tijd die je spendeert tijdens deze uitstapjes.

Handige apps voor het maken van je routes zijn BaseCamp, MyRoute-app en ook Kurviger. Zelf vind ik Google Maps ook altijd erg prettig in de voorbereiding van mijn reisplanning.
Op den duur zul je zelf ontdekken welke app welke jij het prettigst vind werken.

Heb je je route bepaald, dan is het langzaam tijd om je overnachtingen te reserveren.
Je kunt er ook voor kiezen dit niet te doen en pas ‘last minute’ een hotel te boeken via bijvoorbeeld booking.com. Dit geeft je uiteraard meer vrijheid.

Mini-tip: Ben je impulsief en verander je graag van dagplanning. Dan is het zeker handig een laptop mee te nemen om ter plekke je dag-route te kunnen aanpassen.

Je motorkleding

Je kunt tijdens je motorreizen alle soorten weer tegenkomen. Ook in de zomer! 
Is je kleding bestand tegen een regenbui? Zo ja, super fijn natuurlijk. Zo nee, denk er dan ook aan regenkleding mee te nemen in je bagage. Schoenen of laarzen niet waterdicht? Ook hiervoor bestaan praktische oplossingen.

Zorg dat je thermokleding, eventueel met langere mouw, draagt of meeneemt. Of neem een extra laagje mee in je bagage. Op een bergpas kan het, ook in de zomermaanden, best fris zijn. Ook een fikse regenbui kan ervoor zorgen dat de temperatuur drastisch daalt.

Geloof me, been there, done that. Ook ik heb hartje zomer staan klappertanden op een Franse bergpas. Of in de ochtend een nog steeds vochtig leren motorpak moeten aantrekken!

motorvakantie: op de Arlbergpas
motorvakantie: op de Arlbergpas

Bagage

Neem zeker niet te veel bagage mee. Zelf nemen wij maar voor maximaal vier of vijf dagen kleding mee. Één korte broek en één lange broek. Vier of vijf t-shirts. Eventueel een vestje voor de koudere avonden. Het is geen modeshow, maar een motorvakantie. En aangezien je vrijwel de hele dag in je motorkleding loopt, wordt je normale kleding minder snel vuil. Kies ook voor praktische kleding wat snel droog is niet zo snel kreukt.

Ik ben zelf ook erg fan van packing cubes. Hiermee pak je je spulletjes efficiënt en compact in.

Ik schreef de blog motorvakantie checklist, met daarin heel veel tips met betrekking tot bagage, inclusief een handige herbruikbare paklijst. In deze checklist ook enkele handige weetjes met betrekking tot (verplichte) bagage in sommige landen.

Een tip die ik zelf de volgende keer ga uitproberen: maar twee functionele motor shirtjes meenemen. Eenmaal aangekomen op locatie meteen het shirtje uitwassen in de wasbak. Ik heb begrepen dat vooral deze functionele shirtjes de dag erna gewoon droog zijn. Fris uitgewassen en klaar om weer gedragen te worden,

Motorcheck

Het volgende  wat wij doen als onze vakantie vast staat; een afspraak maken bij de motordealer voor een controle beurt van de motor. Zorg dat je motor in orde is qua vloeistoffen, aandrijving en remmen. Zit er nog genoeg profiel op je banden voor je hele reis?

Tot slot

Nog niet zoveel ervaring op de motor? Denk dan eens aan een VRO voor de motor. Of misschien is een berg- of offroad-training meer jouw ding.

Ik hoop dat je met mijn tips een geweldige motorvakantie kunt samenstellen naar een mooi motorrij gebied.