Nieuwbouwhuis of bestaande bouw kiezen?

nieuwbouwhuis kopen
Getagd: Samenwerking

Ik ben super tevreden met mijn huis. Een fijn appartement met drie verdiepingen, garage en twee fijne terrassen. Waarvan er één zelfs groot genoeg is voor een klein zwembadje. Ik woon er al meer dan 20 jaar met veel plezier. Maar soms fantaseer ik ook wel eens over verhuizen. Over opnieuw beginnen in een ander huis. Zal ik dan een modern nieuwbouwhuis kopen met een fijne tuin, want die heb ik nu niet. Of kiezen voor een bestaand ouder huis met een warme sfeer en mooie karakteristieke eigenschappen.

Twee hele verschillende soorten huizen met voor beiden zoveel voor- en nadelen. Misschien dat ik daardoor blijf zitten waar ik zit, want echt een keuze maken tussen een nieuwbouwhuis of bestaande bouw durf ik niet.

Voordelen van een nieuwbouwhuis kopen

Een nieuwbouwhuis is energie zuiniger en voldoet vaak aan de laatste milieu-eisen. Goede isolatie en dubbelglas zijn tegenwoordig de standaard. 

Een nieuwbouwhuis wordt gemaakt met nieuwe en moderne materialen en is lekker strak en modern. Je kunt je keuken en badkamer helemaal naar eigen smaak inrichten. Ik heb ook gelezen dat je zelfs het aantal en hoogte van de stopcontacten nog kunt bepalen in een nieuwbouwhuis.

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis, ga je wonen in een huis, waarbij je geen gebreken overneemt van de vorige eigenaren. Je bent de eerste persoon die de keuken gebruikt, het bad laat vollopen en het toilet doorspoelt. 

De voordelen van bestaande bouw

Een woonwijk met bestaande woningen heeft over het algemeen meer karakter en sfeer dan een nieuwbouwwijk. Je vindt er sfeervolle woningen in wisselende bouwstijlen. Ook is de buurt meer ontwikkeld en een stuk groener.

En persoonlijk vind ik een al bestaand ouder huis ook zoveel meer sfeer en gezelligheid uitstralen dan een nieuwbouwhuis. Zelfs zoveel meer dat ik al jaren twijfel welke keuze ik zou moeten maken, mocht ik de knoop ooit doorhakken om voor een ander huis te gaan.

Nieuwbouwhuis kopen of kiezen voor bestaande bouw

Nieuwbouwhuis of bestaande woning en hypotheek

Goed, welk huis je uiteindelijk kiest en koopt, je hebt altijd een hypotheek nodig. Toen wij ons appartement kochten, stond internet nog in de kinderschoenen. Laat staan dat je hypotheekrente kon vergelijken online. Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk makkelijker geworden.

Je kunt de rente goed vergelijken op internet zodat je al voorbereid bent voor een bezoek aan de hypotheekadviseur. En hoewel het afsluiten van de laagste hypotheekrente een fijn gevoel geeft is het natuurlijk altijd verstandig ook naar overige voorwaarden te kijken. Looptijd, rentevaste periode en hypotheekvorm zijn natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk.

Wat is jouw keuze, Nieuwbouwhuis of bestaande bouw?

Welk soort huis zou jouw keuze zijn? Een mooi strak en modern nieuwbouwhuis? Of toch een sfeervol en karakteristiek ouder huis in een al gezellige groene buurt?

Geschreven door

Hi daar en welkom! Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee op ontdekkingstocht naar alle mooie plekjes op de wereld. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia.
Saskia Denkers - Reisblog / Travelblog
ReizenReizen

10 Reacties

 1. Girls-Things

  Mmh beide heeft wel wat. Een nieuwbouw huis is wel gaaf. Denk dat ik daarvoor zou gaan.

  Antwoord
 2. Frieda Luth

  Leuk artikel. Wij hebben 5 jaar geleden een stuk grond gekocht en daar ons droomhuis op laten bouwen.

  Liefs,
  Frieda

  Antwoord
 3. rachel

  ik zou voor nieuwbouw gaan, helemaal zelf indelen en opbouwen

  Antwoord
 4. Saskia

  Wij kozen bijna 4 jaar geleden voor bestaande bouw en zijn alles stapsgewijs aan het opknappen en naar onze eigen smaak aan het maken 🙂

  Antwoord
 5. henk

  Ik heb in een huis uit 1900 gewoond, heel sfeervol, maar heel veel geld kwijt geweest aan allerlei reparaties van dak/riool etc. Nu woon ik in een huis van iets minder dan 10 jaar oud; minder sfeer van buiten dat zeker, maar wel zo lekker om bij een fikse regenbui niet steeds te moeten vrezen waar er nu weer lekkage ontstaat

  Antwoord
 6. Lindaschrijfthetop

  Ik heb nu een nieuwbouw woning. Maar een oud boederijtje heeft voor mij ook wel wat.

  Antwoord
 7. Manon

  We hebben een huis laten bouwen. Helemaal naar wens nu.

  Antwoord
 8. Sabri

  Home is where the heart is hahahah???

  Antwoord
 9. Jessica

  Wij hebben een oud huis uit 1904. We zijn het huis grondig aan het verbouwen. Mijn man is zzper in de bouw. Hij maakt alles zelf en ik schilder alles zelf. We zijn nu 2 jaar bezig, naast ons gewone werk. En nog een lange tijd te gaan, maar wat wordt het mooi! Eigenlijk bouwen we een nieuw huis in een oud pand. Zo sfeervol en heel erg fijn als er weer een gedeelte af is. ?

  Antwoord
 10. Peter Boon

  Hoi Saskia
  In mijn leven ben ik tot nu toe 1 keer verhuisd, in het Zuid-Hollandse dorp Reeuwijk.
  Hiervoor woonde ik bij mijn ouders, die in een huis nog steeds wonen, die volgens mij eind jaren 50 is gebouwd.
  Nu woon ik al 5 jaar in Reeuwijk in een Thomashuis (begeleid wonen voor mensen met een beperking, zoals ik). En het leuke is, is dat het Thomashuis gevestigd is in het oude Gemeentehuis van Reeuwijk.
  Zie hierbij het linkje over het begeleid wonen: https://ikbenfanvan.wordpress.com/2020/05/01/wonen-in-een-thomashuis/
  Groetjes Peter Boon

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Je matras vervangen. Wanneer doe je dat?

Je matras vervangen. Wanneer doe je dat?

Nog niet zo lang geleden attendeerde mijn facebook herinneringen mij erop dat wij ons bed alweer 6 jaar hebben. Na vijftien jaar waterbed, stapten wij toen over naar een boxspring met matras topper. Wordt het niet langzaam tijd voor een nieuw bed? Hoe lang gaat een...

Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

Tips voor meer sfeer in de slaapkamer

Misschien heb je het meegekregen, misschien ook niet, maar onze slaapkamer heeft een fijne grote opknapbeurt gehad. We wilden vooral méér sfeer in de slaapkamer creëren. Waar het eerst vier witten muren en een bed was, hebben we nu gekozen voor een tikkeltje hotel...

Hotel Chique met kunstplanten

Hotel Chique met kunstplanten

We blijven even in Urban Jungle sferen 🙂 In mijn vorige blog had ik het over de vele voordelen van kamerplanten voor je thuiswerkplek. In deze blog ga ik in op planten in de slaapkamer. Waarom ook dat goed is, maar ook waarom ik uiteindelijk toch gekozen heb voor een...