Meteen naar de inhoud
nieuwbouwhuis kopen
Home » Nieuwbouwhuis of bestaande bouw kiezen?

Nieuwbouwhuis of bestaande bouw kiezen?

Ik ben super tevreden met mijn huis. Een fijn appartement met drie verdiepingen, garage en twee fijne terrassen. Waarvan er één zelfs groot genoeg is voor een klein zwembadje. Ik woon er al meer dan 20 jaar met veel plezier. Maar soms fantaseer ik ook wel eens over verhuizen. Over opnieuw beginnen in een ander huis. Zal ik dan een modern nieuwbouwhuis kopen met een fijne tuin, want die heb ik nu niet. Of kiezen voor een bestaand ouder huis met een warme sfeer en mooie karakteristieke eigenschappen.

Twee hele verschillende soorten huizen met voor beiden zoveel voor- en nadelen. Misschien dat ik daardoor blijf zitten waar ik zit, want echt een keuze maken tussen een nieuwbouwhuis of bestaande bouw durf ik niet.

Voordelen van een nieuwbouwhuis kopen

Een nieuwbouwhuis is energie zuiniger en voldoet vaak aan de laatste milieu-eisen. Goede isolatie en dubbelglas zijn tegenwoordig de standaard. 

Een nieuwbouwhuis wordt gemaakt met nieuwe en moderne materialen en is lekker strak en modern. Je kunt je keuken en badkamer helemaal naar eigen smaak inrichten. Ik heb ook gelezen dat je zelfs het aantal en hoogte van de stopcontacten nog kunt bepalen in een nieuwbouwhuis.

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis, ga je wonen in een huis, waarbij je geen gebreken overneemt van de vorige eigenaren. Je bent de eerste persoon die de keuken gebruikt, het bad laat vollopen en het toilet doorspoelt. 

De voordelen van bestaande bouw

Een woonwijk met bestaande woningen heeft over het algemeen meer karakter en sfeer dan een nieuwbouwwijk. Je vindt er sfeervolle woningen in wisselende bouwstijlen. Ook is de buurt meer ontwikkeld en een stuk groener.

En persoonlijk vind ik een al bestaand ouder huis ook zoveel meer sfeer en gezelligheid uitstralen dan een nieuwbouwhuis. Zelfs zoveel meer dat ik al jaren twijfel welke keuze ik zou moeten maken, mocht ik de knoop ooit doorhakken om voor een ander huis te gaan.

Nieuwbouwhuis kopen of kiezen voor bestaande bouw

Nieuwbouwhuis of bestaande woning en hypotheek

Goed, welk huis je uiteindelijk kiest en koopt, je hebt altijd een hypotheek nodig. Toen wij ons appartement kochten, stond internet nog in de kinderschoenen. Laat staan dat je hypotheekrente kon vergelijken online. Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk makkelijker geworden.

Je kunt de rente goed vergelijken op internet zodat je al voorbereid bent voor een bezoek aan de hypotheekadviseur. En hoewel het afsluiten van de laagste hypotheekrente een fijn gevoel geeft is het natuurlijk altijd verstandig ook naar overige voorwaarden te kijken. Looptijd, rentevaste periode en hypotheekvorm zijn natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk.

Wat is jouw keuze, Nieuwbouwhuis of bestaande bouw?

Welk soort huis zou jouw keuze zijn? Een mooi strak en modern nieuwbouwhuis? Of toch een sfeervol en karakteristiek ouder huis in een al gezellige groene buurt?

10 reacties op “Nieuwbouwhuis of bestaande bouw kiezen?”

 1. Ik heb in een huis uit 1900 gewoond, heel sfeervol, maar heel veel geld kwijt geweest aan allerlei reparaties van dak/riool etc. Nu woon ik in een huis van iets minder dan 10 jaar oud; minder sfeer van buiten dat zeker, maar wel zo lekker om bij een fikse regenbui niet steeds te moeten vrezen waar er nu weer lekkage ontstaat

 2. Wij hebben een oud huis uit 1904. We zijn het huis grondig aan het verbouwen. Mijn man is zzper in de bouw. Hij maakt alles zelf en ik schilder alles zelf. We zijn nu 2 jaar bezig, naast ons gewone werk. En nog een lange tijd te gaan, maar wat wordt het mooi! Eigenlijk bouwen we een nieuw huis in een oud pand. Zo sfeervol en heel erg fijn als er weer een gedeelte af is. ?

 3. Hoi Saskia
  In mijn leven ben ik tot nu toe 1 keer verhuisd, in het Zuid-Hollandse dorp Reeuwijk.
  Hiervoor woonde ik bij mijn ouders, die in een huis nog steeds wonen, die volgens mij eind jaren 50 is gebouwd.
  Nu woon ik al 5 jaar in Reeuwijk in een Thomashuis (begeleid wonen voor mensen met een beperking, zoals ik). En het leuke is, is dat het Thomashuis gevestigd is in het oude Gemeentehuis van Reeuwijk.
  Zie hierbij het linkje over het begeleid wonen: https://ikbenfanvan.wordpress.com/2020/05/01/wonen-in-een-thomashuis/
  Groetjes Peter Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.