Verscholen in de Oostenrijkse Alpen ligt een verborgen schat van natuurlijke pracht en mythische betovering: de Zammer Lochputz. Deze kloof, in het Duits ook wel klamm of schlucht genaamd ligt in het hart van Tirol. Het trekt avonturiers aan met zijn watervallen, steile rotsen en de sfeer van de Tirolse mythen en legendes. De Zammer Lochputz, ook bekend als de “Tirolse mythische klamm,” onthult een tafereel van water en rotsen.

Het water van de Kundler Ache stroomt wild door de kloof, waar het zich een weg baant langs rotsformaties. Wandelaars kunnen genieten van het hypnotiserende geluid van kletterende watervallen en de verkoelende nevel die uit de diepte opstijgt.

Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk
Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk

Wat is een klamm of Schlucht?

Een “Klamm” is een Duits woord dat verwijst naar een diepe, smalle kloof die is uitgesleten door stromend water door de loop van vele jaren. Deze kloven zijn vaak omgeven door hoge rotswanden en worden meestal ook gekenmerkt door watervallen, stroomversnellingen en natuurlijke poelen.

Klammen zijn populaire bestemmingen voor wandelaars en natuurliefhebbers, omdat ze een unieke gelegenheid bieden om de kracht en schoonheid van stromend water te ervaren. Vaak zijn er houten of stalen loopbruggen, trappen en paden aangelegd, waardoor bezoekers veilig door de smalle kloof kunnen wandelen.

De term “Schlucht” wordt ook gebruikt om een soortgelijke natuurlijke kloof of ravijn aan te duiden. Beide termen worden vaak in Oostenrijk en Duitstalige gebieden gebruikt om dergelijke indrukwekkende natuurlijke formaties te beschrijven

Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk

Zammer Lochputz, Tirolse Mythische Klamm

Volgens de lokale folklore is deze kloof doordrenkt van Tirolse mythen en legendes. Bewonderaars van oude verhalen zullen betoverd worden door de mystieke sfeer die in de kloof hangt. Lokale legendes vertellen over berggeesten, bosnimfen en andere bovennatuurlijke wezens die hun thuis zouden hebben gevonden in de afgelegen hoeken van de kloof.

Waterval bij de Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk
Waterval bij de Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk

De Berggeest van Zammer Lochputz

Een van de meest geliefde verhalen vertelt over een vriendelijke berggeest die de kloof bewaakt en zorgt voor het welzijn van de natuur. Volgens de overlevering waakt deze geest over de watervallen en zorgt ervoor dat de balans tussen mens en natuur behouden blijft.

Bosnimfen en Watergeesten

De klamm wordt ook geassocieerd met bosnimfen die dansen in de maanverlichte nachten en watergeesten die in de sprankelende watervallen wonen. Hun aanwezigheid voegt een vleugje magie toe aan de algehele ervaring van Zammer Lochputz.

De diepte van de Tirolse mythische klamm inkijkend
De diepte van de Tirolse mythische klamm inkijkend

Historisch Gebruik van Waterkracht

Wat Zammer Lochputz nog fascinerender maakt, is het feit dat de waterval vroeger diende als energiebron voor de lokale bevolking. De overblijfselen van oude watermolens getuigen van het ingenieuze gebruik van waterkracht door vorige generaties. Terwijl je door de kloof wandelt, kun je de sporen ontdekken van de menselijke interactie met deze natuurlijke krachtbron en je verwonderen over de slimheid van je voorouders.

Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk: overblijfselen van oude watermolen
Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk. overblijfselen van oude watermolen
Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk: overblijfselen van oude watermolen

Praktische tips voor je bezoek aan de Zammer Lochputz

Wandelschoenen: Stevige wandelschoenen zijn een must, aangezien het pad door de kloof enigszins uitdagend kan zijn.

Camera: Vergeet niet je camera mee te nemen om de adembenemende uitzichten vast te leggen.

Respect voor de Natuur: Bewaar de rust en schoonheid van de kloof door de natuur te respecteren en afval correct weg te gooien.

Openingstijden: Controleer altijd de openingstijden van Zammer Lochputz voordat je vertrekt, aangezien deze seizoensgebonden kunnen variëren.

Zammer Lochputz is gemakkelijk bereikbaar met de auto en biedt voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers. De klamm is een populaire bestemming gedurende het hele jaar. Maar het voorjaar en de zomer zijn bijzonder aantrekkelijk vanwege het milde weer en de weelderige vegetatie.

Zammer Lochputz is van mei tot september dagelijks geopend van 09.30 – 17.30 uur, oktober dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. 

Rondleidingen: juni, juli en augustus iedere maandag om 14.00 uur, juli en augustus iedere woensdag om 20.00 uur.

Tirolse mythische klamm
Tirolse mythische klamm
Zammer Lochputz: de diepe en smalle kloof die is uitgesleten door stromend water, van bovenaf gezien.
Tirolse mythische klamm

Verken de pracht van Zammer Lochputz in Tirol, Oostenrijk. Ontdek de opwindende watervallen, steile rotsen en hoor lokale mythen terwijl je door de klamm wandelt. Een bezoek aan de Tirolse mythische klamm staat garant voor indrukwekkende natuur en een snufje geschiedenis. Mis het niet!

Heb jij deze of een andere klamm in Oostenrijk al eens bezocht?