Over Hoe Ik Mijn Burnout(achtige) Klachten Aanpakte

Ik las laatst een blog bij Sas over tijd maken voor leuke dingen en het minder ‘druk druk druk’ te hebben. Want iedereen lijkt het maar druk te hebben. Té druk. Persoonlijk vind ik het ook niet zó gek hoor, want behalve goed moeten en willen presteren op het werk is er ook een sociaal leven en al de nodige andere dingen die (schijnbaar) moeten. Het lijkt bijna een trend om het maar wat druk te hebben.

Dat heeft mij aan het denken gezet deze blog te schrijven.

Ik kwam zelf zo rond de feestdagen, na een hele intense en drukke periode op het werk mezelf keihard tegen. Een neerwaarts spiraaltje van negatieve gevoelens en steeds verder wegkruipen in mijn schulpje. Ik was moe, beter gezegd uitgeput, had vaak hoofdpijn en veel last van migraine-aanvallen. Ik sliep slecht. At slecht, te veel en te vaak ongezond. Had geen lust meer om te sporten. Mijn huid was dof en onverzorgd en kwam in korte tijd veel kilo’s aan.
Kortom, ik was totaal niet lief voor mezelf en was helemaal niet goed bezig.
En juist dát is zo belangrijk! Lief zijn voor jezelf. Want omdat ik dat niet (meer) was, kreeg ik een soort van paniek aanvallen en had een raar onrustig en trillerig lijf. Wat weer zorgde voor slechte nachtrust, en te veel eten omdat mijn lijf energie vroeg om de dag door te komen en zie daar het neerwaartse spiraaltje waar ik het net al over had.

En hoe heb ik het aangepakt mij weer mijn eigen goede zelf te voelen? Mijn leventje weer in balans te krijgen.
Als eerste rust. De eerste twee weken van mijn ziekmelding heb ik bijna alleen maar geslapen.
Na deze periode leek het wel of ik de balans in mijn leven opnieuw moest uitvinden.
Langzaam weer weer het normale leven proberen op te pakken. Werken, huishouden, sociale leventje en ontspanning. De dingen weer allemaal netjes op een rijtje krijgen.
Vooral ontspanning is een belangrijke, want die had ik ik dus niet meer. Of beter gezegd, ik nam het niet meer of veel te weinig. Een uitlaatklep. Tijd voor jezelf. Tijd om lief te zijn voor jezelf. Me-time. Geef het maar een naam.
Voor de ene persoon kan dat lezen zijn, of naar muziek luisteren. Misschien wel een hele dag slapen. Of wandelen. Blogs schrijven. Tutten in de badkamer met een maskertje. Het maakt niet uit. Als je het maar doet!

funny-burnout

Voor mij bleek deze me-time sporten te zijn. Alleen ik, mijn hardloopschoenen en mijn muziek. Tijd voor mezelf en even alles van me af rennen. Om daarna met een leeg hoofd onder de douche te stappen en weer fris en fruitig verder te gaan met leven en al zijn dingen die nu eenmaal moeten.

En om mezelf te wapenen om in herhaling te vallen doe ik mijn me-time plannen. Ik plan in mijn agenda mijn tijd voor mezelf. Op dat moment even geen tijd voor werk, geen tijd voor huishoudelijke taken, de boodschappen, strijk of die ene afspraak met wie dan ook. Nee, MIJN tijd. En daar komt niets tussen. Lekker egoïstisch, maar het verleden laat mij beter weten 😉

Daarnaast heb ik een andere instelling gekregen in veel dingen. Mijn huis mag heus wel eens een rommeltje zijn. De strijk hoeft echt niet elke week weggestreken te worden. Het is oké een zondag op je luie gat te hangen.
Iets wat ik ook geleerd heb: geniet van eenvoudige dingen en alleen dat ene ding. Bijvoorbeeld, eet je ontbijt bewust, zittend en met niets anders om je heen, zoals bijvoorbeeld een iPad of tv (mindfullness heet dat geloof ik). Hetzelfde kun je doen met een kop thee. Schakel jezelf tijdens je kop thee even helemaal af van de buitenwereld en al zijn (social media) prikkels en geniet van de smaak van de thee en de rust om je heen.
En geloof me, ik ben totaal geen zweverig type, dit helpt gewoon om je rustmomenten, die we allemaal zo hard nodig hebben, te krijgen.

Goed, ik brei een eind aan deze blog, want mijn punt zal ondertussen wel duidelijk zijn. En zelf hou ik ook niet zo van ellenlange lappen tekst op blogs 😉

Vragen? stel ze gerust in de comments.
En tips zijn uiteraard ook zeer welkom. Ik zou best wel eens willen weten hoe jij je rustmoment(en) pakt.

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!

12 Comments

 1. Tessa | 52druppels.nl

  goed dat je jezelf zo snel herpakt hebt. soms moet je echt even gevloerd worden om te beseffen dat het zo niet kan…

  Reply
  • Saskia

   Klopt onderdaad. Even een reset om bewust te worden dat ik dus niet goed bezig was.

 2. Morgaine

  Ik ben altijd zo blij om dit soort dingen te lezen, ik weet dat ik zo bevoorrecht ben dat ik eigenlijk gewoon thuis ben en mijn eigen tijd in kan delen. Dat ik mijn eigen ritme kan volgen, zelfs als het even omdraait, dat ik meer in de avond en nacht leef dan overdag bijvoorbeeld.

  Dat is gewoon lastiger als je werkt, je moet zoveel in deze tijd. En zelfs ik merkte ergens dat ik weer teveel op touw nam. Daarmee besloot ik ook weer enige maanden terug een tandje terug te doen en oa weer te gaan bloggen. Heeft er allemaal mee te maken, mijn ontspanning, mijn ding.

  En elke maandag is van mij! Elke maandag hou ik vrij voor mijzelf, mijn beste vriend komt vaak op de maandag, dus eigenlijk onze tijd! En vandaag kwam mijn dochter en heb ik toch getraind, maar dat hoefde ik niet. Kortom, de maandag is de dag die ik zelf invul, als ik er geen zin in heb, doe ik ook lekker niks.

  Iedereen, ook wie wel gewoon goed gaat, zou één zo’n dag per week in moeten plannen, net toevallig? Ook besproken met mijn vriendin in Amerika die gek wordt nu, 4 kids en 1 van hen is autitisch en bla…

  Way to go, en vooral ook blijven doen!

  Reply
 3. Anita

  me-time is zo ontzettend belangrijk, dat heb ik ook op deze harde manier geleerd. Goed voor jezelf zorgen en niet teveel hooi op je vork nemen is van groot belang. En idd een dagje niets doen is goed! De dagen hoeven helemaal niet volgepland te staan, rust en je energie weer opladen is nodig om het volgende wat op je pad komt weer aan te pakken.

  Reply
 4. Lonneke

  Ik heb jaren geleden al geleerd dat ik goed om mezelf moet letten en dat probeer ik echt te doen. De ene keer gaat dat alleen beter dan de andere keer. Nee leren zeggen is ook een belangrijke 😉
  Fijn dat je het zo op hebt kunnen pakken, balen dat je toch even bent uitgevallen.
  Ik vraag me wel af waarom we ons tegenwoordig zo druk maken. In zekere zin leek het leven me jaren geleden wel een stuk simpeler.

  Reply
 5. Wanda

  Fijn dat je zelf die knop hebt weten te vinden en er naar kon handelen! Het is zo ontzettend moeilijk om die knop te vinden en je bewust te worden dat dingen anders moeten. Ik heb zelf meer last van een winterdip en weet dan ook dat ik eigenlijk juist in die tijd meer tijd voor ontspanning en leuke dingen moet nemen in plaats van thuis te blijven zitten en alleen maar de negatieve dingen te zien. Probleem is alleen dat het uitgerekend in die tijd ook nog eens mega druk is op mijn werk dus dat maakt het wel zo lastig. Dat moeten herken ik wel, dat is namelijk ook de reden geweest dat ik vorig jaar minder ben gaan werken en nu dus de maandag gewoon lekker echt voor mezelf heb. De balans tussen werk en vrije tijd was ver te zoeken en dat voelt in ieder geval nu een stuk beter aan…

  Reply
  • Saskia

   Ik heb ook zitten rekenen om een dagje per week minder te kunnen werken. Het zit er nu even niet in, maar ik hoop dat de toekomst me iets gunstiger gezind is

 6. jackie

  wat mooi dat je dit hebt geschreven…
  Ik worstel hier al jaren mee, steeds als ik iets opkrabbel gebeurt er weer iets wat zoveel impackt op mijn leven heeft dat ik terug zak…
  Ik merk het onder tussen wel wanneer het weer slechter gaat met mij, ik geef er even een weekje aan toe, en dan moet ik van mezelf echt weer aan mijn dingetje houden, sporten, op tijd uit en naar bed…
  Daarom is zondag voor mij ook zo belangrijk, heb dat echt nodig om tot rust te komen, even zo’n niets doen baal dagje hebben…

  Reply
 7. Serena

  Ik weet gelukkig totaal niet wat het is. Ik vind het knap dat je voor jezelf hebt gekozen en weer zo snel bent opgekrabbeld. Hoe die me-time in ere!!!

  Reply
  • Saskia

   Zolang j niet weet wat het is, alleen maar goed! En als je een prima balans hebt is er ook niks aan de hand. Ik wist het ook niet maar besefte ook niet dat ik verkeerd bezig was.

 8. Mieke

  Goed dat je nog steeds zo bewust de tijd voor jezelf neemt die je nodig hebt om bij te tanken. Dat zou ik ook eens wat vaker moeten doen, ik ren mezelf soms ook teveel voorbij.

  Reply
 9. Sas

  Je bent er erg goed mee omgegaan, mooi om dit te lezen!
  Ik ben zelf ook iemand die echt kan genieten en tot rust kan komen van sporten (skaten)

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Recept Pompoensoep

Recept Pompoensoep

Op zoek naar een makkelijk, snel klaar en gezond recept voor pompoensoep? Ik heb een fijn recept voor je! Pompoensoep is een meestal gebonden soep gemaakt van de puree van een pompoen. Het wordt gemaakt door het vlees van een pompoen te combineren met bouillon. Het...

Uit eten in Maastricht

Uit eten in Maastricht

Wil je uit eten in Maastricht? Dan zit je in Maastricht goed. De stad telt maar liefst 529 cafés en restaurants. Keus te over dus en bijna overal is het heerlijk eten. Maar welke plekken zijn nu de hotspots? Waar gaat de Maastrichtenaar zelf eten? Ik heb een aantal...

Apple fan in stijl

Apple fan in stijl

Ik ben een echte Apple fan. Ik heb een mooie toffe MacBook pro, een iPad, een iPhone en een Apple watch. Yes, de hele Apple familie is compleet. En er komt er bij mij ook niks anders in huis dan Apple. Het prettige van Apple en waarom ik zo'n fan ben; alles...