De voorbereiding op een vakantie kan soms behoorlijk stressvol zijn. Je huis moet opgeruimd en schoon zijn, de was moet weggewerkt zijn en alle benodigdheden moeten klaarliggen. Koffers inpakken, de boodschappen doen, en ook de vuilnisbakken leegmaken en de planten water geven behoren tot de taken op je to-do lijstje. En laten we de huisdieren niet vergeten. Wie zorgt daarvoor? Vertrekken op vakantie, de pre-vakantiestress, kan soms overweldigend zijn, nietwaar?

Ik heb zelf al een paar keer ervaren dat ik de eerste dag van mijn vakantie gewoon ziek was van stress (lees migraine). Dit omdat ik te veel wilde doen in te korte tijd en mezelf niet de rust gunde die een welverdiende vakantie met zich meebrengt.

Gelukkig heb ik enkele praktische tips voor je om deze pre-vakantiestress te verminderen. Ze helpen mij enorm om veel relaxter op reis te gaan.

Maak Paklijsten

Tip 1 om de pre-vakantiestress te tegen te gaan: Maak paklijsten.
Ik heb twee paklijsten bij op mijn laptop, eentje voor motorreizen en eentje voor alle andere reizen.
Tijdens het inpakken zorg ik ervoor dat alles op de lijst al aanwezig is.
Bovendien heb ik veel vakantie spulletjes al bij elkaar klaarliggen in lades op vaste plekken. Zo heb ik bijvoorbeeld cases met ‘ready to go’-setjes voor mijn GoPro, fotocamera en Macbook. Ook heb ik extra laadkabels gekocht voor mijn telefoon, Apple watch en Mabcook. Zodat ik deze niet op het laatste moment nog vanachter mijn nachtkastje of bureau moet lospeuteren.
Vergeet ook niet om op tijd te controleren of de spullen op je paklijst, zoals medicijnen, nog binnen de houdbaarheidsdatum vallen.

Maak To-Do Lijsten

Lijstjes zijn je beste vriend bij het voorkomen van pre-vakantiestress. Maak naast een paklijst, lijsten voor klusjes, boodschappen en alle andere zaken die je wil en moet regelen voordat je vertrekt. Ik gebruik zelf graag Asana voor mijn takenlijstjes, maar een eenvoudige notitieblok met diverse takenlijstjes werkt natuurlijk ook prima.
Afstrepen maar!

Digitale mini detox

Het verminderen van de constante stroom van meldingen en informatie geeft je geest de kans om tot rust te komen. Je kunt je concentreren op je vakantieplanning zonder afgeleid te worden. Overweeg dus om tijdelijk meldingen van nieuwe e-mails en sociale media uit te schakelen. En misschien zelfs wel uitgeschakeld te laten om ook volledig te ontspannen tijdens je vakantie.

Ik loop enkele weken voor mijn vakantie sowieso altijd al mijn nieuwsbrief abonnementen na. Uitschrijven waar je geen behoefte meer aan hebt. Het zal voor heel wat minder mail verkeer zorgen al ruim voordat je op vakantie vertrekt.

Begin op tijd met je vakantievoorbereiding

Wacht niet tot het laatste moment om aan je to-do lijstjes te beginnen.
Controleer tijdig je paklijsten om te zien of er nog items zijn die je moet kopen en zet ze op je boodschappenlijst. Maak van die laatste boodschappen een leuke activiteit door het te combineren met bijvoorbeeld een smakelijke lunch in de stad.

Vertrek niet meteen op dag één

Het is een veelvoorkomend scenario: vrijdag om 17:00 uur sluit je de werkdag af, en de volgende ochtend om 06:00 uur zit je al in de auto op weg naar je vakantiebestemming. Laten we eerlijk zijn, is dit echt de ideale start voor een ontspannen vakantie?

In plaats van jezelf in een race tegen de klok te storten, gun jezelf de kans om op te laden. Geef je lichaam en geest de ruimte om te ontspannen voordat je de reis begint.

Zelfs als je je vertrek maanden van tevoren hebt voorbereid, blijft de laatste week voor je vakantie vaak hectisch. Plan daarom een paar dagen vrij voorafgaand aan je reis, zodat je al ontspannen en uitgerust bent voordat je vertrekt. Op die manier kun je al ‘losgekoppeld’ zijn van je werk en huishouden en optimaal van je vakantie genieten.

Vaarwel pre-vakantiestress, tijd om te genieten!

Met deze tips kun je de pre-vakantiestress verminderen en met een gerust hart op vakantie gaan. Geniet van je reis en vergeet niet om te ontspannen!

Lees ook deze blogs met tips voor je volgende reis: