Reisapotheek Checklist

reisapotheek checklist
Categorie: Lijstjes

Wat is een reisapotheek?

Een reisapotheek is een kleine en compacte voorraad van je eigen medicijnen, zelfzorg medicijnen en eenvoudige EHBO-middelen. Altijd handig om dit bij je te hebben tijdens een vakantie zodat je niet direct bent aangewezen bent op een lokale apotheek of drogist. En vooral ook heel handig wanneer je in een land verblijft waarvan je de taal niet machtig bent.
Wil je niets vergeten? Medicijnen mee op reis? Maak op je paklijst dan ook een onderdeel aan met checklist reisapotheek. De inhoud van reisapotheek, daar ga ik in deze blog verder op in.

Inhoud reisapotheek, wat zit er in een reisapotheek

De inhoud van een reisapotheek is gedeeltelijk persoonlijk en gedeeltelijk afhankelijk van je reis. Toch is een reisapotheek makkelijk in een standaard checklist te gieten.

Checklist reisapotheek:

 • Medicijnen op recept. Als je regelmatig medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad hebt om de duur van je reis te dekken. Bewaar je medicijnen in hun originele verpakking en zorg ervoor dat je een kopie van het recept bij je hebt, of nog beter, een medicijnpaspoort, voor het geval je ze moet laten zien bij de douane of bij medische faciliteiten in het buitenland. Het kan ook handig zijn om een brief van je arts bij je te hebben waarin je medische aandoeningen en de medicijnen die je gebruikt worden vermeld.
 • EHBO-benodigdheden. EHBO-benodigdheden zijn de basis van elke reisapotheek. Zorg ervoor dat je een compacte EHBO-kit meeneemt met items zoals
  • verband,
  • pleisters,
  • ontsmettingsmiddel,
  • medische tape,
  • wegwerphandschoenen,
  • een digitale thermometer,
  • een pincet
  • en een schaar.
 • Anticonceptiemiddelen.
 • Paracetamol of andere pijnstillers.
 • Blarenpleisters.
 • Hooikoortstabletten. Hooikoortstabletten zijn ook handig voor allerlei andere allergische reacties op bijvoorbeeld muggen en dazen, maar ook bij zonneallergie. Sinds ik weet dat ik redelijk heftig reageer op een dazenbeet en regelmatig last heb van zonneallergie, heb ik deze standaard in mijn reisapotheek zitten.
 • Teken tang.
 • Anti-diarree medicatie.
 • Deet.
 • Afterbite.
 • Koortslipcrème.

Medicijnpaspoort

medicijnen mee op reis? zorg voor een medicijnpaspoort. Een medicijnpaspoort is een document dat een overzicht geeft van de medicijnen die een persoon gebruikt. Het wordt vaak gebruikt tijdens het reizen, zodat de persoon snel en gemakkelijk kan laten zien welke medicijnen hij of zij gebruikt, vooral als er sprake is van internationale reizen. Een medicijnpaspoort kan nuttig zijn om mogelijke communicatieproblemen met zorgverleners of douanebeambten te voorkomen, en kan helpen om ervoor te zorgen dat de persoon zijn of haar medicatie veilig en ononderbroken kan blijven innemen tijdens het reizen.

In een medicijnpaspoort worden meestal de volgende gegevens vermeld:

 • Naam en geboortedatum van de persoon.
 • Contactgegevens van de persoon, inclusief een noodcontactpersoon.
 • Een lijst van de medicijnen die de persoon gebruikt, inclusief de namen van de medicijnen, de doseringen, de frequentie van inname en de reden van gebruik.
 • Eventuele allergieën of intoleranties voor medicijnen.
 • Overige medische informatie die relevant kan zijn, zoals medische aandoeningen of speciale instructies met betrekking tot het gebruik van de medicijnen.

Het is belangrijk om te vermelden dat een medicijnpaspoort geen vervanging is voor de originele recepten of verpakkingen van de medicijnen. Het wordt aanbevolen om altijd de originele verpakkingen en recepten van de medicijnen mee te nemen tijdens het reizen, samen met het medicijnpaspoort, om aan te tonen dat de medicijnen legaal zijn voorgeschreven. Het is ook raadzaam om voorafgaand aan het reizen contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van het land van bestemming om te controleren of er speciale regels of beperkingen zijn met betrekking tot het meenemen van medicijnen.

Een medicijnpaspoort kun je aanvragen bij je apotheek.
Extra tip: Noteer ook het telefoonnummer van je (huis)arts en/of apotheek, voor noodgevallen of als je vragen hebt over je medicijnen.

Heb jij je reisapotheek al op orde?

Hopelijk kun je met deze tips en checklist voor je reisapotheek je paklijst aanvullen en ben jij tijdens je bezoek aan het buitenland beter voorbereid op kleine ongemakjes.

Andere handige checklists

Geschreven door

Hi daar en welkom! Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee op ontdekkingstocht naar alle mooie plekjes op de wereld. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia.
Saskia Denkers - Reisblog / Travelblog
ReizenReizen

7 Reacties

 1. Nicole

  Wij gaan zelf dit jaar weer niet naar het buitenland dus dat maakt dingen iets makkelijker. Maar ik neem altijd een apart tasje mee met medicatie sowieso voor m’n zoon en man.

  Antwoord
 2. Kijkje in huis en tuin

  Ik zorg altijd voor een medicijnenpaspoort als ik erop uit ga.

  Antwoord
 3. Claire

  We gaan volgende week 3 weken op reis met de camper richting Spanje/Portugal. Ik had net flink geshopt bij de apotheek maar ik zie net dat ik toch nog wat vergeten ben! Bedankt voor de checklist! Super waardevol!

  Antwoord
 4. Patricia Heres

  Ik heb mijn reisapotheek nog lang niet op orde. Maar goed, ik heb voorlopig ook nog geen reizen gepland staan, dus ik heb nog even om het te verzamelen. Een medisch paspoort is dan in elk geval wel handig om aan te vragen.

  Antwoord
 5. Wanda

  Wij hebben een klein EHBO kistje met daar de nodige eerste hulp dingen in, maar ik vraag mij af of we wel een tekentang hebben, dat zou nog wel een dingetje zijn om die aan te schaffen.

  Antwoord
 6. Linda schrijft 't op

  Ik slik aardig wat medicijnen, dus ik heb een medicijnenpaspoort in huis.

  Antwoord
 7. Sandra

  Ik heb ook een reisapotheekje dat ik steeds meeneem, zelfs op gewoon een weekendje weg. Bij mij zitten er ook nog tabletjes tegen reisziekte in.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Zo overleef je een lange vliegreis; 10+ tips

Zo overleef je een lange vliegreis; 10+ tips

Ondertussen heb ik al redelijk wat ervaring opgedaan met langere vluchten. Mauritius, was twee keer zes uur vliegen met een tussenstop in Dubai. Florida is ongeveer tien uur vliegen. En Kaapverdië is ongeveer zes uur vliegen. De enige beweging die je hebt tijdens een...

Handige en leuke reisapps voor op je telefoon

Handige en leuke reisapps voor op je telefoon

Er zijn ontzettend veel reisapps voor op je telefoon te vinden. Allemaal apps die jouw reis net even wat makkelijker maken. Maar ook gewoon leuke apps. Reisapps zijn handig omdat ze toegang geven tot nuttige informatie en hulpmiddelen die helpen je reis te plannen...

Je reis naar Florida voorbereiden

Je reis naar Florida voorbereiden

Binnenkort een reis naar Florida op de planning staan? Met onderstaande tips kun jij je reis naar Florida goed voorbereiden en heb je overal aan gedacht. En behalve tips over de belangrijkste zaken, bevat dit blog ook een heleboel handige andere reisinformatie om je...