Reisfotografie: voor mij is het meer dan alleen een uit de hand gelopen hobby, het is een manier om herinneringen vast te leggen terwijl ik de wereld ontdek. En elk complimentje over mijn foto’s koester ik, omdat ik weet dat achter elke geslaagde foto vooral heel veel oefenen schuilgaat. Ik heb ik mezelf voortdurend uitgedaagd om beter te worden en mijn vaardigheden als reisfotograaf te verbeteren. Sterker nog, ik leer nog steeds elke dag bij!
In deze blog mijn meest waardevolle reisfotografie tips, zodat ook jij jouw reisfoto’s naar een hoger niveau kunt tillen.
inhoudsopgave
Investeer in je materiaal en het gebruik ervan
Nee, je hoeft niet meteen de duurste spiegelreflex camera met 5 verschillende lenzen aan te schaffen. Bij lange na niet! Zelf fotografeer ik met mijn IPhone 14 Pro en mijn Canon R6 met het Canon RF 24-240mm F/4-6.3 IS USM objectief, het ideale full frame allround objectief, de perfecte reisgenoot.
Daarvoor had ik een instap model systeem-camera. Veel van mijn foto’s zijn ook gewoon genomen met de iPhone die ik op dat moment had. En ten tijden van mijn motorreizen was het de betere compactcamera. Omdat deze nu eenmaal makkelijker in de tanktas paste dan een dikke spiegelreflex met lens.
Ongeacht welke camera je kiest, raad ik aan om eraan te wennen, leer de instellingen en ga vooral veel oefenen.
Weten welke apparatuur ik allemaal precies gebruik en waar je deze kan aanschaffen? Ik heb het makkelijk voor je gemaakt, zodat je niet urenlang hoeft te zoeken. Op mijn pagina favorieten vind je een overzicht van alle tools, camera’s, lenzen, drones en andere onmisbare gadgets die ik op mijn avonturen meeneem.
Planning
Voordat je vertrekt, verdiep je in je bestemming. Bekijk wat er te doen en te beleven is. Dit kan heel makkelijk door eens wat zoektermen op Google in te geven zoals Instagram hotspots [bestemming] of fotografie hotspots [bestemming]. Onderzoek of het boeken van een excursie verstandig is, wat de openingstijden zijn van locatie X, of hoe dat natuurpark het beste te bereiken is.
Kies het juiste tijdstip
Wanneer mogelijk, moet je altijd proberen te fotograferen tijdens het gouden uur, blauwe uur, zonsopgang of zonsondergang. Dit zijn doorgaans de momenten waarop je te maken krijgt met het zachtste en meest flatterende licht, kleurrijke wolken en de minste hoeveelheid drukte!
Wat is het Gouden uur?
Het gouden uur is de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang, waarin er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is. Het gouden uur wordt ook wel magische uur genoemd.
Wat is het Blauwe uur?
Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat ’s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ’s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten.
Vermijd drukte
Ook hier geld, ga zo vroeg of zo laat mogelijk op de dag. Vermijd de drukte in de weekenden. En ga als het even kan buiten het drukke hoogseizoen. Daarnaast helpt het ook als je even wacht totdat die ene buslading toeristen weg is.
Voor mijn foto’s gemaakt bij de Lunersee in Oostenrijk hadden wij ervoor gekozen om zo vroeg mogelijk onze wandeling te maken. De ochtendzon en het vroege uur zorgen voor foto’s met mooi licht en heel weinig toeristen.
Speel met Compositie
Compositie is een van de meest belangrijke elementen van fotografie. Het kan het verschil betekenen tussen het vastleggen van een beeld dat boeiend is in vergelijking met een levenloos beeld. Het vastleggen van de schoonheid van de wereld om ons heen in één kader kan een uitdaging zijn, maar het begrijpen van compositie is een geweldig hulpmiddel dat je zal helpen om een stemming in je foto’s tot uiting te brengen. Het zoeken naar al deze elementen en het beheersen van technieken zal na verloop van tijd gemakkelijker worden (hoe meer je erop uit gaat en oefent!). Hieronder enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.
De regel van derden
Een van de eerst tips die ik zelf ooit ben gaan volgen.
Het zorgde meteen voor betere foto’s: de regel van derden.
Het basisprincipe achter de regel van derden is om je voor te stellen dat je een afbeelding opdeelt in drieën (zowel horizontaal als verticaal), zodat je negen delen hebt. Deze lijnen kruisen op punten waar de ogen van de kijker van nature naartoe worden getrokken, dus het is een goed idee om je onderwerp binnen, of op deze lijnen te plaatsen.
Gebruik lijnen in je beeld
Denk na over hoe je met je omgeving kunt werken om de ogen van de kijker naar het hoofdonderwerp te leiden. Leidende lijnen kunnen gevonden worden in gebouwen, schaduwen, rivieren, paden, wegen en meer. Open je ogen voor wat er om je heen is! Kijk naar wegen, hurk laag bij de grond, of gebruik nabijgelegen takken als inspiratie!
Creeer diepte: Neem iets op in de voorgrond
Neem eens iets mee op de voorgrond. Een beeld krijgt zo meer diepte; er ontstaat een visuele rangorde. Dat element kan een boom zijn, een paal, een hekwerk, een gebouw, van alles. Hoe beter deze elementen in het beeld verdeeld zijn, hoe beter de kijker een inschatting kan maken van de diepte in een scène.
Neem tijd om te bewerken
Foto’s klaar, bewerk ze dan. Ik bewerk mijn foto’s vrijwel altijd na. Ik heb zowel op mijn laptop als telefoon Adobe Lightroom geïnstalleerd. Wat ik persoonlijk een fijne app vind. Speel met helderheid, verdiep de kleuren maar hou de bewerking subtiel, verpest je foto niet. Wat je ook kunt doen is aanschaffen van enkele mooie en goede Adobe Lightroom presets voor wat leuke effecten op foto’s. Maar overdrijf hierin niet.
Reisfotografie tip: Instagram – kijk af bij anderen
Mijn laatste en misschien wel meest waardvolle reisfotografie tip: volg andere reisaccounts op Instagram. Leer ervan. Haal er inspiratie uit. Kijk bijvoorbeeld ook wat zij doen qua compositie en tijdstip van fotograferen. Geef de #hashtag van je bestemming eens in bij zoeken en ontdek welke Instagram / fotografie waardige hotspots er op jouw reisbestemming zijn.
Ik hoop dat ik je met mijn tips over reisfotografie op weg heb geholpen. Welke tip of tips ga jij zo binnenkort eens toepassen?
Wat een goede tips voor als je met mooie foto’s van je vakantiebestemming wilt terugkomen.
Zeker de regel van derden en natuurlijk het lijnenspel probeer ik overal toe te passen, soms lukt dat iets minder omdat je dan toch te snel wilt, zeker als ik in gezelschap op pad ga. Wat ik straks tijdens onze vakantie in Spanje zeker wil gaan doen, is fotograferen tijdens het Gouden Uurtje, het lijkt mij prachtig om op dat moment op het strand de zonsopkomst c.q. ondergang vast te leggen. Ook straks in de herfst wil ik er vaker ’s ochtends vroeg op uit om dan op een mooie plek foto’s te gaan maken, het is mij nu in de zomer nog te vroeg, maar in de herfst staat dat zeker weten op de planning!
Wat een fijn en uitgebreid blog artikel! Ik had nog nooit gehoord van het blauwe uur.
Jaaa, dit zijn bekende zaken voor mij. Benieuwd naar wat voor beeld je nog meer maakt. Creatief, doorkijkjes, portretten of toch liever landschappen?
Wat een handige tips! Ik ga ze ‘meenemen’ op mijn vakantie eind september. Bedankt voor het delen!
Wat een goede tips! Het gouden uur kende ik al wel, maar het blauwe uur had ik nog nooit van gehoord. Ik ga zeker proberen om deze tips toe te passen wanneer ik weer foto’s ga maken.
Dankje. Een aantal van jouw tips zijn nieuw voor mij. Daar kan ik wel wat mee! ?
Wat een fijne en bruikbare tips geef je. Ik ben zelf ook dol op fotograveren