Home » Review: Sonos Play:5

Review: Sonos Play:5

Review: Sonos Play:5

Als ik alleen thuis ben, of tijdens het poetsen heb ik graag de radio aan. Radio 2, Arrow Classic Rock Radio of Radio 10 staan hier het vaakst aan. Radio luisteren gaat tegenwoordig alleen net even anders dan een paar jaar geleden. Radio luisteren doe je tegenwoordig via je TV, tenminste met KPN zoek je je zenders op via je TV-scherm. Persoonlijk vind ik dat nogal onnodig energie verkwistend. Een groot plasma scherm dat een hele dag aanstaan alleen om muziek te luisteren.

Van René kreeg ik als kerstcadeau dé oplossing, de Sonos Play:5. Een draadloze speaker die mijn favoriete radio stations kan afspelen en daarnaast ook nog de mogelijkheid bied om mijn eigen collectie MP3’s af te spelen en in te loggen op Spotify (naast een heleboel andere diensten) om ook muziek via deze dienst te kunnen luisteren. Daarnaast is het ook nog een aantrekkelijk dingetje om in je woonkamer te plaatsen. Naast het standaard zwart is hij ook verkrijgbaar in een mooie witte uitvoering. Voor deze laatste heb ik gekozen.

Sonos Play 5
Sonos Play 5

Al in de winkel (ik ben toch niet gek) bleek ten opzichte van diverse andere merken dat de bediening van de speaker en de app een eitje is.
Eenmaal thuis en uitgepakt is het niet meer dan stekker insteken, de app downloaden, stapjes volgen om je speaker in je netwerk te hangen en klaar. Werkelijk, zo makkelijk heb ik het nog nooit meegemaakt. De werking van de app is zo gemaakt dat iedereen die een beetje om kan gaan met een tablet deze zo doorheeft.

Sonos Play 5 App
Sonos Play 5 App

Het koppelen van je eigen muziek collectie op je (externe) harde schijf is even makkelijk. De software downloaden. Instellingen zoals bijvoorbeeld opgeslagen radio stations of Spotify account worden al meegenomen bij aanmelden op het netwerk. Vervolgens is het de map waar jij je muziek hebt staan kiezen en klaar is je muziekbibliotheek. Note: je pc moet wel aanstaan om af te kunnen spelen.

Sonos Play 5 PC
Sonos Play 5 PC

Opzoeken en toevoegen van radio stations, zoeken binnen je eigen muziek of binnen Spotify via de app is net als de rest; makkelijk! Via het zoekglaasje bovenaan. Daarna kun je met een eenvoudige klik, diverse keuzes maken tussen bijvoorbeeld artiesten, stations, tracks etc.

Sonos Play 5 App (zoeken)
Sonos Play 5 App (zoeken)

De geluidskwaliteit is natuurlijk totaal niet te vergelijken met een volledig hifi systeem, maar persoonlijk vind ik het verbluffend goed. De speaker heeft al redelijk hard gestaan en ik hoorde geen vervorming of iets dergelijks.

Ik geef toe, goedkoop zijn ze niet, maar voor een stukje design, makkelijke installatie, groot bedieningsgemak en prima geluidskwaliteit ben ik bereid te betalen!

Zelf ben ik ondertussen nog aan het denken aan de kleinste van de familie, de Sonos Play:1 voor bijvoorbeeld op de badkamer of het terras. Of het iets grotere broertje, de Sonos Play:3 voor de pc kamer of zolder.

SONOS-PLAY-SERIES
Dit artikel is NIET gesponsord. Maar mocht je interesse hebben in aanschaf, dan wil ik je vragen de links in het artikel te gebruiken. Ik krijg dan een kleine commissie.

11 Comments

 1. 11 januari 2015 / 9:35

  Wat grappig. Wij hebben hier ook over zitten denken. Het lijkt ons echt ideaal.

  • 11 januari 2015 / 9:58

   Ik heb nog geen moment spijt van de aanschaf.

 2. Myrthe
  11 januari 2015 / 11:14

  Wow, wat een gaaf cadeau! Wij zitten hier ook over te denken, dus nuttige review! Hebben jullie een grote ruimte, en zo ja, is één speaker genoeg om de ruimte te ‘vullen’, of zou je dan toch voor meerdere speakers gaan?

  • 11 januari 2015 / 11:24

   Onze woonkamer is ongeveer 7 bij 3,5m. Niet al te groot dus. Een speaker vind ik voldoende.
   Misschien geeft de sonos website uitsluitsel. Heb gelezen dat ze eventueel ook te koppelen zijn voor grotere ruimtes

  • Myrthe
   12 januari 2015 / 0:00

   Bedankt voor je reactie! 🙂 zal nog es verder onderzoek doen!

 3. 11 januari 2015 / 19:34

  Leuk om te lezen! Ik kan ze met korting via mijn werk aanschaffen als ik wil, ik zal er toch eens over nadenken 🙂

 4. jackiedeklerk
  12 januari 2015 / 9:07

  ik vind ze ideaal….
  wel duur, ik red het nog wel zoals het nu gaat..
  Heel veel plezier ermee…

 5. Miranda
  12 januari 2015 / 10:02

  Lijkt mij heel handig! Maar nog wel even sparen 😉

 6. Serena
  13 januari 2015 / 9:37

  Ik heb ook een tijdje getwijfeld om deze aan te schaffen. Ik heb echter een super goede geluidsinstallatie/home cinema waar ik via mijn Apple TV de muziek naartoe kan streamen.
  Hihi, heb nog nooit via de tv radio geluisterd thuis, vond ik altijd ‘raar’ geluid.
  Volgens mij kun je die Sonos ook met de kleine Pays koppelen om er een surround set van te maken voor je tv, maar dat weet ik niet zeker.
  Maar zeker weten een mooie aankoop!!!
  Maakt hij al overuren?

  • Rene
   13 januari 2015 / 19:43

   Hoi Serena,
   Die optie hadden wij ook om te streamen via de apple tv. Dat is voor ons ook een kwestie van een hdmi stekkertje ompluggen.
   Echter ben ik (persoonlijk) van mening dat een surround set, die eigenlijk bedoeld is voor film geluid goed weer te geven, ondergeschikt is aan een stereo installatie die we vroeger hadden staan. Je weet wel zo’n mega toren met knoeperts van boxen ernaast om onze LP’s en CD’s te luisteren.
   Het beste (nogmaals mijn persoonlijke mening) is dat je 2 aparte installaties hebt. 1 voor de tv ( Het surround systeem) en 1 voor de muziek. Maar ja wie heeft daar tegenwoordig nog geld voor of zelfs plek in de huiskamer om zoiets leuk neer te zetten.

   Groet
   René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.