Als ik de inrichting van ons huis een stijl zou moeten toekennen, dan zit deze het dichtst bij de Scandinavische Woonstijl. Of het is de stijl waar we zo veel mogelijk naar toe willen als we meubeltjes vervangen. Scandinavisch wonen, ook wel Nordic living genoemd, staat voor eenvoud, minimalistisch, functionaliteit en vooral houten materialen en lichte (pastel) kleuren.

Wat is Scandinavisch Wonen

In Scandinavië duurt de winter periode lang en kunnen de dagen erg donker zijn. Daarom houden de Scandinaviërs van een licht interieur. Zo wordt er het best gebruik gemaakt van het schaarse daglicht.

Een Scandinavische inrichting straalt rust uit en is vrij sober. De meest gebruikte ‘kleur’ is wit en daarnaast worden ook veel grijstinten gebruikt. Ter contrast wordt er vaak gewerkt met zwarte accenten of pastelkleuren.

Natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen en de herkomst daarvan staat centraal bij het Scandinavisch wonen. Het gebruik van houtsoorten is een must, zoals eiken, grenen, dennen en essen. Naast diverse houtsoorten gebruiken de Scandinaviërs ook andere natuurlijke materialen die vooral in de lange wintermaanden goed van pas kunnen komen, zoals wol, dierenvachten en leer. 

Functionaliteit en Minimalisme

Bij Scandinavisch wonen is design belangrijk, maar vooral ook de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de meubels. Ergonomie en comfort staan voorop. Een ander kenmerk is minimalisme. Accessoire gebruik is zo minimaal mogelijk. Het interieur moet vooral rust uitstralen.

Scandinavische Woonaccessoires

Scandinavische woonaccessoires hebben grafische en geometrische prints. De accessoires mogen niet te veel afleiden van de inrichting, dus er mag niet overdreven worden met tierlantijntjes. De paar accessoires die er dan zijn komen zo meer tot hun recht.

Wil jij ook Scandinavisch wonen?

Wil ook jij een Scandinavische inrichting creëren? Dat kan heel makkelijk door bijvoorbeeld pastel kleuren toe te voegen aan je interieur, dit kan door een muur te verven en het gebruik van de juiste woonaccessoires. Ik heb bij OTTO enkele toffe woonaccessoires voor je uitgezocht. Zodat jij jouw inrichting in een mum van tijd ook een nordic stijl kunt geven.

Een Scandinavische badkamer inrichten? Klik dan door naar deze toffe blog boordevol met tips voor een moderne, Scandinavische badkamer.

Bronnen: 1 2

Hoe omschrijf jij jouw eigen woonstijl?