Getting Personal

Series uit mijn jeugd

Tijd voor wat nostalgie op dit blog. Ga je even mee terug in de tijd? Naar mijn jeugd en naar de tv-programma’s die ik graag keek. Series uit mijn jeugd zoals de fabeltjeskrant, Pipo de clown, Bassie en Adriaan en Barbapapa zal de meeste wel bekend in de oren klinken. Maar er was meer. Zo veel meer.

Pippi Langkous

Wie is er niet mee groot geworden: Pippi Langkous. En wat vond ik haar stoer!

Pippi heeft rood haar met staartjes en woont ergens in Zweden in villa Kakelbont, samen met haar aapje meneer Nilsson. Op de veranda staat haar gestippelde paard Witje. Pippi’s moeder is een engel en haar vader scheepskapitein die over de wereldzeeën reist. Van hem heeft Pippi een grote tas met goudstukken gekregen waarmee ze alles kan kopen wat ze wil. Ook is Pippi heel sterk, met gemak tilt ze haar eigen paard op.

Series uit mijn jeugd - Pippi Langkous

Candy Candy (1984-1987)

Met enige regelmaat tranen met tuiten bij deze serie!

Candy is jong meisje met een grote bos blonde krullen. Als baby is ze te vondeling gelegd voor het weeshuis, waar ze opgroeit en vriendschap sluit met Annie. Zij is op dezelfde dag als Candy voor het weeshuis gevonden. Als Annie 10 jaar is wordt zij geadopteerd en mag tot verdriet van Candy geen contact meer met haar hebben. Teleurgesteld loopt Candy met haar wasbeertje Cleem de heuvel op waar ze wil uithuilen. Daar komt ze een jongen tegen in een kilt die doedelzak speelt. Hij troost haar, maar is plotseling verdwenen. Op de plek waar hij stond vindt Candy een hanger met een belletje waar de letter A in staat gegraveerd.

Remi – Alleen op de wereld

Nog een van mijn favoriete series uit mijn jeugd. Ik had er zelfs een plaatjes-spaarboek van. En ook bij deze serie soms tranen met tuiten.

Series uit mijn jeugd - Remi - Alleen op de wereld

Deze Japanse tekenfilm is gebaseerd op het Franse boek ‘Sans famille’ van Hector Malot uit 1878. Het verhaal gaat over de vondeling Remi, die opgroeit bij de familie Barbarin en dol is op zijn pleegmoeder. Maar als zijn pleegvader werkloos wordt, verkoopt hij de dan 8-jarige Remi aan Vitalis. Deze straatmuzikant verdient zijn geld door in dorpen op het platteland op te treden met zijn dieren. In het begin is Remi ontroostbaar omdat hij bij zijn geliefde pleegmoeder is weggehaald. Maar geleidelijk aan onstaat er een hechte band tussen Vitalis en de dieren: de honden Capi, Zerbino en Dolce en het aapje Joli-Coeur. Met hen trekt Remi door heel Frankrijk en geven ze overal voorstellingen. Maar als Vitalis sterft, staat Remi er alleen voor.

Boes

Wat heb ik soms in een deuk gelegen met deze oer-Hollandse os op klompen. Met stip een van de meest grappige uit deze blog met series uit mijn jeugd. Boes is een Japans-Nederlandse animatieserie gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van Wil Raymakers en Thijs Wilms. Het liep oorspronkelijk van 1987 tot 1988.

Nils Holgersson (1983-1984)

Nils leeft samen met zijn ouders in het zuiden van Zweden. Hij is een ondeugend jongetje en plaagt graag de dieren op de boerderij. Zij moeten niets van hem hebben en zijn blij als hij op een dag samen met zijn hamster Kruimel voor straf door een kabouter betoverd wordt. Nils en Kruimel worden zo klein als een dwerg en langzaam dringt het tot Nils dan ook door dat hij geen mens meer is. Wel kan Nils nu met de dieren praten.

Series uit mijn jeugd - Nils Holgersson

En zo zijn er nog heel veel tv-programma’s uit mijn kindertijd die ik kan noemen. Wickie de viking, Vrouwtje Theelepel, de bereboot. En wat dacht je van de freggels.

Welke series uit jouw jeugd of kindertijd kun jij je nog goed herinneren?

bron

Ik ben Saskia en woon in het mooie Maastricht met mijn man René en de twee katten Aeon en Lola. Op dit blog vind je een vrolijke mix over over alles waar ik als veertig plusser, blij en gelukkig van word.

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.