In 2013 schreef ik vol trots dat het me gewoon gelukt was om te stoppen met roken. Met een e-sigaret! En ik rookte echt stevig. Sommige dagen zat ik op meer dan een pakje per dag. Nog steeds heb ik die vreselijke rookverslaving overwonnen. Al moet ik wel héél eerlijk toegeven dat ik tegenwoordig een gelegenheidsroker ben. Vooral als ik een drankje op heb, kan ik het gewoon niet laten. Maar goed, het is géén verslaving meer en ik kan de sigaret goed laten liggen.

Hoe ik gestopt ben

Ik ben dus gestopt door over te stappen op een e-sigaret. Een e-sigaret stond toen, in 2013, nog in de kinderschoenen. En het was ook nog heel erg raar om iemand te zien ‘dampen’ met zo’n e-smoker. Tegenwoordig is het meer dan normaal en zie je het veel vaker in het straatbeeld.

Ik had toen een e-sigaret in de vorm van een pen. Veel meer keus was er toen niet. Tegenwoordig is de keuze echt gigantisch. Je hebt Pods, sub-ohm en er zijn zelfs E-sigaren. Wat voor jou de beste e sigaret is, hangt heel erg af van wat bij jou past en waar je van houdt. Veel damp, weinig damp, meer of minder smaak, klein en compact of juist wat groter. Het kan allemaal.

Afbouwen

Als je eenmaal gewend bent aan het ‘roken’ met een e-sigaret kun je langzaam gaan afbouwen. De vloeistoffen die in de e-sigaret gaan, de e-liquids, zijn beschikbaar in verschillende nicotinesterktes. Deze sterktes worden weergegeven in hoeveelheid nicotine per milliliter. De vloeistoffen zijn in 0 mg/ml, 6 mg/ml, 12 mg/ml en 18 mg/ml verkrijgbaar. Zelf ben ik toen gestart met 12 mg/ml en binnen drie maanden heb ik dat afgebouwd naar 0 mg/ml.

E-liquids

Er zijn echt belachelijk veel smaken e-liquids te koop. Uiteraard met tabaksmaak en er zijn ook e-liquids te koop met fruit of menthol smaak. Maar ook bijvoorbeeld gezouten karamel of koekjes. Het is maar net wat je lekker vindt. Ik had zelf op een gegeven moment een appelsmaak en de associatie met roken was ondertussen helemaal verdwenen. Tijd voor mij om ook de e-smoker weg te leggen.

Een e liquid kopen kan online en er bestaan genoeg shops die je graag hun assortiment laten proeven zodat je jouw favoriete smaak kunt bepalen.

Voordelen e-sigaret

Naast dat een e-smoker je kan helpen om te stoppen met roken heeft een e-sigaret meer voordelen ten opzichte van de normale sigaret:

  • een E-sigaret bevat geen kankerverwekkend teer, koolmonoxide en stikstofoxide, die de ademhaling en conditie verslechteren en bovendien hart en bloedvaten aantasten.
  • Naast nicotine en teer blijft de e-sigaret roker ook gevrijwaard van de honderden andere giftige stoffen die men binnenkrijgt bij het roken van tabak. In normale tabak zitten vele giftige stoffen die bij het verbranden van de tabak vrijkomen. Dit kan oplopen tot 4000 gifstoffen waarvan er ongeveer 300 kankerverwekkend zijn. De e-sigaret bevat, indien er gekozen is voor een vloeistof met nicotine, nicotine als enige gifstof.
  • Een E-sigaret is niet brandgevaarlijk.
  • E-sigaretten produceren nagenoeg een geurloze damp in plaats van stinkende rook. Hierdoor blijft de omgeving, maar ook je kleding vrij van tabaksluchtjes. En je hebt geen last van gele tanden en vingers zoals bij normale sigaretten of shag.
  • Het roken van een E-sigaret is stukken goedkoper, mede omdat de e-liquids niet worden belast met accijnzen.

Het beste is nog om helemaal niet te roken. Maar als je een poging wilt wagen om te stoppen met roken, kan ik je deze manier dus heel erg aanraden.

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.