Ik werk veel thuis. Voor ‘de baas’, mijn va-bedrijf of voor mijn blog. Ik heb het geluk dat ik voorzien ben van een hele fijne werkplek met twee grote beeldschermen, een heerlijke luxe bureaustoel en een fijne macbook. Maar wat eigenlijk net zo belangrijk is, is goede werkplek verlichting. Er komt echter meer kijken bij werkplek verlichting dan alleen het plaatsen van een stijlvolle lamp. Ik ben op zoek gegaan naar de juiste tips voor de verlichting van je werkplek.

Goede werkplek verlichting

Goede werkplek verlichting is heel belangrijk. Niet alleen om de kleine lettertjes goed te kunnen lezen, maar ook omdat (dag)licht van invloed is op je productiviteit. Bovendien helpt goede werkplek verlichting om (oog)vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen. Veel daglicht is dus goed, maar er er zijn ook zaken waar je rekening mee moet houden.

Daglicht

Gezellig door het raam naar buiten te kijken tijdens je werk? Beter van niet. Als je met je gezicht richting het raam werkt, is het contrast tussen het heldere buitenlicht en het computerscherm veel te groot. Je ogen moeten zich steeds aanpassen, wat zorgt voor (oog)vermoeidheid. Zit je met je rug naar het raam? Dan werk je in je eigen schaduw en verhinder je een goede verlichting van je werkplek. Daarbij kan het daglicht of de zon weerkaatsen op het scherm, wat een hinderlijke reflectie geeft.

Je zit dus het beste dwars ten opzichte van het raam en liever niet te dichtbij. Lukt dat niet, dan moet je het licht van buiten afschermen door middel van zonwering. Ben je rechtshandig? Zorg dan dat het daglicht van links invalt. Zo valt er geen storende schaduw op het werkblad.

Ik zit dus best prima met daar links naast me het raam met voldoende daglicht.

werkplek verlichting

Van Directlampen.nl kreeg ik de kans om mijn werklek nog meer te optimaliseren voor thuiswerken. Ik koos deze stoere Industriële tafellamp met kantelbare kap die een mooi licht verspreid achter mijn beide beeldschermen. Iets wat ik zelf als zeer prettig ervaar tijdens het werken. De lamp voelt bij tillen lekker zwaar en degelijk aan, dus de katten stoten ‘m ook niet zo snel om. Verder heeft hij een hele mooie kwaliteit afwerking.

En omdat ik toch al een zwak heb voor gekleurd licht heb ik in deze tafellamp ook maar meteen een slimme Philips Hue lamp gedraaid.

Wil je weten hoe je je (thuis)werkplek eventueel wat duurzamer wil inrichten? Kijk dan op de blog van Lisanne. Zij schreef een tof blogartikel vol tips om je werkplek duurzamer in te richten.

bron: VT Wonen – Houd het licht

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.