Home » Tips voor goede werkplek verlichting

Tips voor goede werkplek verlichting

Tips voor goede werkplek verlichting

Ik werk vaak thuis. Voor ‘de baas’ of voor mijn blog. Ik heb het geluk dat ik voorzien ben van een hele fijne werkplek met twee grote beeldschermen, een heerlijke luxe bureaustoel en een fijne macbook. Maar wat eigenlijk net zo belangrijk is, is goede werkplek verlichting. Ik ben op zoek gegaan naar de juiste tips.

Goede werkplek verlichting

Een goede werkplek verlichting is heel belangrijk. Niet alleen om de kleine lettertjes goed te kunnen lezen, maar ook omdat (dag)licht van invloed is op je productiviteit. Bovendien helpt goede werkplek verlichting om (oog)vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen. Veel daglicht is dus goed, maar er er zijn ook zaken waar je rekening mee moet houden.

Daglicht

Gezellig door het raam naar buiten te kijken tijdens je werk? Beter van niet. Als je met je gezicht richting het raam werkt, is het contrast tussen het heldere buitenlicht en het computerscherm veel te groot. Je ogen moeten zich steeds aanpassen, wat zorgt voor (oog)vermoeidheid. Zit je met je rug naar het raam? Dan werk je in je eigen schaduw en verhinder je een goede verlichting van je werkplek. Daarbij kan het daglicht of de zon weerkaatsen op het scherm, wat een hinderlijke reflectie geeft.

Je zit dus het beste dwars ten opzichte van het raam en liever niet te dichtbij. Lukt dat niet, dan moet je het licht van buiten afschermen door middel van zonwering. Ben je rechtshandig? Zorg dan dat het daglicht van links invalt. Zo valt er geen storende schaduw op het werkblad.

Ik zit dus best prima met daar links naast me het raam met voldoende daglicht.

Werkplek

Van Directlampen.nl kreeg ik de kans om mijn werklek nog meer te optimaliseren voor thuiswerken. Ik koos deze stoere Industriële tafellamp met kantelbare kap die een mooi licht verspreid achter mijn beide beeldschermen. Iets wat ik zelf als zeer prettig ervaar tijdens het werken. De lamp voelt bij tillen lekker zwaar en degelijk aan, dus de katten stoten ‘m ook niet zo snel om. Verder heeft hij een hele mooie kwaliteit afwerking.

En omdat ik toch al een zwak heb voor gekleurd licht heb ik in deze tafellamp ook maar meteen een slimme Philips Hue lamp gedraaid.

Wil je weten hoe je je (thuis)werkplek eventueel wat duurzamer wil inrichten? Kijk dan op de blog van Lisanne. Zij schreef een tof blogartikel vol tips om je werkplek duurzamer in te richten.

werkplek verlichting

bron: VT Wonen – Houd het licht

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Dankjewel voor het lezen, hierdoor kan mijn blog blijven bestaan.

14 Comments

 1. 24 januari 2019 / 11:12

  Super leuke lampen! Ik heb in mijn werkkamer (ook meteen mijn (naai)atelier, daglichtlampen-tllampen. vind ik zelf echt ideaal

 2. Lizzie
  24 januari 2019 / 11:52

  Grappig ik heb daar eigenlijk nooit echt over gedacht. Heb gewoon mn normale lampen aan.

 3. 25 januari 2019 / 8:35

  Daar had ik nog nooit over nagedacht van welke kant de verlichting moet komen en dat het zoveel invloed kan hebben 😉

 4. 25 januari 2019 / 9:11

  Superleuk lamp. Ik wil in mijn kamer lampen net als voor in de winkel. Heel veel licht. Alleen ik zie veel lampen met warm white effect in de winkel. Ik zoek/wil de lampen met daglicht in mijn werkkamer.

 5. 25 januari 2019 / 14:42

  Gelukkig zit ik ook dwars op het raamkozijn en dat zowel thuis als op het werk. Dat is inderdaad erg fijn, want de zon schijnt praktisch gezien nooit op het scherm.

 6. 25 januari 2019 / 19:30

  Zou op het werk ook handig zijn, in plaats van die standaard verlichting

 7. 25 januari 2019 / 20:07

  Goed licht is zo belangrijk! Doet zoveel met de sfeer in een kamer en je concentratie…Enjoy je nieuwe lampen!

 8. Jouvence.nl
  26 januari 2019 / 13:11

  Wat een leuke lamp en ook erg handig voor op het bureau.

 9. 26 januari 2019 / 16:08

  Ik heb afgelopen week voor het eerst thuisgewerkt en merkte inderdaad wel dat de verlichting niet helemaal je van het was. Dus ik ga zeker even kijken naar deze lamp!

 10. 27 januari 2019 / 13:55

  Oh het is zo belangrijk om goed licht te hebben op je werkplek. Iets dat vaak wordt onderschat. Ook bij ons op de zaak. met gevolg: vermoeide ogen en koppijn aan het einde van de dag.
  Mooie lamp heb je gekozen. En wat een toffe werkplek voor thuis! Jaloers haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.