Dag 1 – De heenreis naar het zwarte woud

488 kilometer – Dinsdagochtend, 8 september 2009, half zes gaat de wekker. Vroeg! Vooral als je de avond ervoor meer hebt liggen woelen dan slapen. De bedoeling was om rond zeven uur op de motor te zitten. Het douchen, ontbijten en motoren bepakken duurt echter iets langer. Rond tien voor acht rijden we weg voor onze Motorvakantie naar het Schwarzwald, oftewel het Zwarte Woud.

Eerste stop is net over de grens in Luxemburg. Even een sigaretje en wat drinken. Het stuk autosnelweg via Malmedy, Spa en Sankt Vith blijkt aardig fris. Gelukkig hadden we ons warm genoeg gekleed en hielden de thermo-shirts de nodige kou van het lijf. De stop houden we dan ook lekker in het zonnetje om een beetje op te warmen.

Luxemburg

We vervolgen de rit binnendoor door Luxemburg aangezien het daar te mooi rijden is om autosnelweg te nemen. Bordjes Diekirch volgen blijkt geen probleem te zijn. Alleen het volgende punt in de route, Larochette, is afgezet. We volgen de borden van de omleiding om via een kleine omweg toch in het stadje aan te komen waar we ooit onze eerste motorvakantie hebben gehad. Door de omleiding komen we tot onze verrassing ook nog eens langs de camping waar we twee jaar geleden een caravan hadden.

We vervolgen de uitgestippelde route van de garmin verder. Helaas komen we weer bij een omleiding te staan. In plaats van richting Grevenmacher en vanaf daar een stuk langs de moezel te rijden worden we een andere richting op gedwongen. Bij een volgend klein stadje gooien we de tanks vol bekijken op de kaart waar we ons bevinden. We besluiten de grote weg richting Luxemburg-stad te nemen en de Garmin de route te laten herberekenen. Het eerste stukje binnendoor is nog mooi. Daarna volgen autosnelweg en nog eens autosnelweg via het noorden van Frankrijk naar het Schwarzwald.

Op zijn tijd een pauze ingepland en rond half vier in de middag komen we aan op de camping. Alles uitgepakt en een plekje gegeven en even geacclimatiseerd. Het is in de loop van de dag behoorlijk warm geworden. Enkele boodschappen gedaan bij de plaatselijke supermarkt. Meteen een lekkere versnapering meegenomen die ’s avond dan ook goed smaakte: een flesje Baileys. Rond kwart over tien val ik dan ook zowat om van de slaap.

Dag 2 – Rustdag

We beginnen onze motorvakantie in het Schwarzwald rustig. Vandaag een lekker-niks-doen-dagje. Begonnen in mijn boek: De eenzaamheid van de priemgetallen. En tegelijk ook wat aan mijn kleurtje gewerkt, wat goed gelukt is met een bloedje hete dag van meer dan 26 graden en heel veel zon! ’s Avonds de BBQ aangegooid en genoten van een lekker stukje vlees en frietjes.

Schwarzwald - Camping Herbolzheim in Zwarte Woud (Duitsland)

Dag 3 – Schauinslandstrasse

193 kilometer – Redelijk op tijd wakker. Het is nog fris buiten maar het zonnetje schijnt volop. Op het gemak een ontbijtje genuttigd, caravan een beetje op orde gebracht. Tegen het middag uur zijn we vertrokken op onze brommertjes.

Eerst een stukje autosnelweg richting Freiburg. Vanaf daar de garmin en borden gevolgd richting Todtnau (over de Schauinslandstrasse). Bwah, wat is het daar mooi!! Een prachtige natuur, goed asfalt en heerlijke bochten. Het beeld op de garmin maakt het plezier alleen maar groter als ik zie wat voor een bochtenwerk er nog voor ons ligt. Af en toe kan ik het ook niet laten om de goed in te ademen door mijn neus, in het Schwarzwald ruikt het ook nog eens gewoon lekker.

Motorvakantie Schwarzwald - Schauinslandstrasse - Zwarte Woud
Schwarzwald - bochtjes
Vanuit Todtnau naar Titisee

Schluchsee en Titisee

Via Todtnau rijden we naar de Schluchsee (groot meer) en daarna richting Titisee (kleiner meer). Daar aangekomen ben ik wel toe aan een lekker glas cola en een klein hapje eten. Zo gezegd zo gedaan. Zittend op het terras valt me op dat het vooral bejaarden zijn die rondom Titisee vertoeven. Het is een optocht van wandelstokken en kromme mensen die welverdiend genieten van het zonnetje en hun oude dag. Na het eten een klein stukje door het centrum geslenterd (weihnachtsmarkt? Nu al?!) en uitgekomen bij het meer zelf.

Schwarzwald - Zwarte Woud  - Titisee

René komt op het idee om een bootje te huren en even op het water rond te dobberen. Ik zie het eerst niet zo zitten om met motorkleding en al in dat bootje te kruipen. Maar achteraf bleek het gewoon heerlijk. We hebben genoten daar op het water!

Schwarzwald - Titisee
Schwarzwald - Titisee

Vanuit Titisee weer richting Freiburg gereden en vandaar uit weer autosnelweg richting de camping. Het was een geweldige dag. Veel moois gezien, leuke dingen gedaan, heerlijk gereden. Ik heb zowat de hele dag een vette smile op zijn gezicht gehad. ’s Avonds heerlijk gegeten in het restaurant van de camping. Typisch Duits natuurlijk: Schnitzels waar je bijna niet overheen kunt kijken.

Schwarzwald - schnitzel

Dag 4 – Blijven of doorreizen?

70,4 kilometer – Dag vier alweer van onze Motorvakantie in het Schwarzwald, de vrijdag. We houden nauwgezet de weersvoorspellingen in de gaten. Hier in het Zwarte woud is het weer geweldig en ook de vooruitzichten zien er prima uit. Op onze tweede bestemming, Zell am See in Oostenrijk, is het niet al te best. Vijftien tot zeventien graden en veel regen 🙁 Gezien onze ervaring van vorig jaar, iets wat we liever willen vermijden. Vijf dagen sip voor je uit zitten kijken in een caravan is niet leuk. René is daarom gaan vragen of we niet de rest van onze vakantie hier kunnen voortzetten. De jongens van Eurocamp gaan iets proberen te regelen. We wachten dus geduldig af.

Rondje om de kerk

Tegen half twee besluiten we een klein rondje rond de camping te rijden. Ik heb nog snel een route in elkaar gedraaid door wat leuke wegen aan elkaar te knopen. 70 en nog wat kilometers kom ik op uit. Motorpak aan en gaan. Dachten we dan. Poort dicht! Grbml. Om drie uur gaat dat kreng pas weer open. Dan maar weer terug naar de caravan en rustig afwachten.
Om drie rijden we de poort uit. Rondje in de buurt dus. Valt best wel tegen. Hier en daar een krappe hairpin of een mooi panorama uitzicht maar voor de rest is het vooral dorpje in dorpje uit.

Het zuiden en waarschijnlijk ook het noorden van het schwarzwald heeft dus meer te bieden. ’s Avonds de BBQ weer aangegooid om te smullen van de lekkere gemarineerde koteletten van de plaatselijke supermarkt en de frietjes gehaald bij het camping restaurant.

Dag 5 van onze motorvakantie in het Schwarzwald

203 kilometer – ’s Morgens weer het gebruikelijke ritueel: broodjes halen en ontbijten. Tegen half elf komt men ons vertellen dat we onze vakantie hier in het Schwarzwald kunnen voortzetten in plaats van door te reizen naar Oostenrijk. Jammer voor Oostenrijk, daar hadden we ons beiden zeer op verheugd, maar dat komt dan wel een ander jaar.

Enige is wel dat we moeten verhuizen naar een andere caravan. Wat moet dat moet. Er word ons ook nog vermeld dat het een “downgrade” qua caravan is, maar dat valt ons reuze mee. De boel is iets minder luxe afgewerkt maar voor de rest hebben we alles voorhanden wat we nodig hebben en is de caravan zelfs groter dan de eerste.

Schwarzwaldhochstraße – Zwarte Woud

Tegen twaalven wederom op de motor geklommen. Vandaag staat het noordelijk deel van het Zwarte Woud op het programma. En wel de B500, de Schwarzwaldhochstraße. We beginnen met een behoorlijk stukje autosnelweg. Saaaaai! Maar zodra we daar vanaf rijden bij Baden-Baden begint de pret. De ene bocht volgt de andere op. Mooie overzichtelijke en brede wegen, wederom prachtig onderhouden asfalt en mooie uitzichten.

Uitzicht
Fototjes maken.
Saskia op de Fazer
Saskia op de Fazer – Zwarte Woud – Bühlerhöhe.

Alleen het laatste stukje nemen we een andere weg dan de B500 en gaan richting Allerheiligen. Dit blijkt een super leuk stukje te zijn. Een stuk krapper dan we tot nu toe gewend zijn van de B500 en ook het bochtenwerk (berg af) vergt voor mij de nodige concentratie.

Zwarte woud - Allerheiligen

Van daar uit volgen we de weg richting Oberkirch, waar we nog even genieten op een terras van een glas cola. En dan weer autosnelweg op richting Herbolzheim.

Dag 6 en 7 – Rust- en regendagje

Dag 6 en 7 van onze Motorvakantie in het Schwarzwald.
De zondag niet veel meer uitgevoerd dan verhuizen naar een andere caravan en luieren, boekje lezen, spelen met de DS en ’s middags een lekker dutje. Maandag boodschappen gedaan en verder ook niet veel uitgevoerd. Het was een beetje een druilerig dagje met de nodige regenbuitjes.

Camping Herbolzheim in Zwarte Woud (Duitsland)

Dag 8 – Panoramastraße en Hexenloch

251,5 kilometer – De weersvoorspellingen beloofde een mooie dag. Echter, bij het ontwaken bleek alles een beetje erg dicht te zitten met mist. Dus op het gemak ontbeten en lekker uitgebreid gedoucht. Tegen elf uur blijkt de lucht zich aardig open te gooien en begint het zonnetje zich te laten zien. Ik had de dag ervoor nog een wegenkaart van zuidelijke deel van het Schwarzwald gekocht bij de receptie van de camping en aan de hand daarvan wat wegen aan elkaar geknoopt met mapsource.

Tegen twaalf uur zaten we op de motoren voor een hopelijk mooie route. En dat is het ook geworden! Dit keer veel kleine weggetjes binnendoor, met soms wat krap bochtenwerk maar vooral heel veel moois om te zien. Zoals de panoramastraße met werkelijk een pracht uitzicht op de top. En de weg richting Glashütte en Hexenloch, de idyllische mini-dorpjes met leuke huisjes.

Zwarte Woud (Duitsland) - Panoramastraße en Hexenloch
Panoramastraße en Hexenloch
Fun @ Hexenloch – Zwarte Woud

Mijn fazer stuiterde alle kanten op door het slechte asfalt maar het mocht de pret niet drukken. Triberg ook nog aangedaan, waar de hoogste waterval van Europa te zien zou zijn, maar dat hebben we verstek laten gaan vanwege de enorme klim te voet (met motorlaarzen en leren pak, nee dankjewel) er naar toe.

Vervolgens was het de bedoeling via een omweg te rijden naar Titisee, maar helaas, “umleitung”. Op een of ander manier komen we niet meer op de route terecht, maar de bordjes Titisee via de B500 leiden ons toch aardig de goede kant op. Het zonnetje verdwijnt echter weer achter de wolkjes en op sommige stukken vind ik het dan ook behoorlijk fris. Vervolgens vanuit Titisee via de nu bekende weg weer richting Freiburg gereden alwaar we de autosnelweg nemen richting camping. Bij aankomst in Herbolzheim nog een paar boodschappen gedaan zodat we tijdens het avondeten de inwendige mens ook konden verwennen.

Om half elf en drie glazen baileys verder vallen mijn ogen zowat dicht en kruip ik tevreden het bedje in.

Dag 9

Het lijkt er op dat de zomer voorbij is. Vanmorgen weer mist! En het is de hele dag niet opgeklaard en het heeft ook nog even geregend. De zin om te rijden is er bij mij niet echt meer. René besluit na het halen van de broodjes nog even terug het bed in te kruipen. Ik doe gezellig mee maar kan echter de slaap niet vatten en sta na wat gedraai weer op. Ik heb wat gelummeld in en rond de caravan: douchen, wasje doen, beetje opruimen. Dat soort zaakjes. ’s Middags wel nog een lekker uurtje liggen slapen. Tegen drie uur aangekleed en met de motor boodschappen gaan doen.

Dag 10

Dag tien van onze motorvakantie in het Schwarzwald. Vandaag ook niet veel uitgevoerd. We zijn tegen de middag begonnen met het inpakken van de spullen.

Dag 11 – 492 kilometer

Op naar huis. Een dagje eerder dan gepland vanwege de slechte weersvoorspellingen op zaterdag. Eerst een ontbijtje naar binnen gewerkt en daarna de motoren bepakt. Vervolgens nog even de caravan netjes achtergelaten.

We nemen autosnelweg en nog eens autosnelweg om zo snel als mogelijk thuis te geraken. Op zijn tijd gestopt voor een rustpauze. Duitse autobaan schiet lekker op zolang er geen wegwerkzaamheden zijn. En die zijn er genoeg, helaas.

Tegen half vijf rijden we onze straat binnen. We zijn thuis! Lekker! Eerste even met de katten knuffelen want die heb ik echt gemist!

Samenvatting Motorvakantie Schwarzwald

Al met al is het een geweldige vakantie geweest. Ik heb het reuze naar mijn zin gehad. Het Schwarzwald heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen. De natuur, de uitzichten, de bochtige en goed onderhouden wegen. Het Duitse eten, de vriendelijke mensen. De idyllische dorpjes met zijn huisjes vol met weelderige bloembakken. De roofvogels die van tijd tot tijd boven je rondcirkelen. Allemaal gewoon geweldig!

Ik ga er graag nog eens terug naar dat mooie zwarte woud.

Ook hebben we gedaan wat je op een vakantie hoort te doen: de batterij eens goed opladen. Er zijn dagen geweest dat we lekker lui ronde de caravan hebben gehangen. Goed boek erbij, glaasje cola en wat te knabbelen binnen handbereik. ’s Avonds vlees op de BBQ gegooid en dan nagenieten met een lekker alcoholische versnapering.

Wat feitjes op een rij

  • Totaal aantal kilometers: 1697,90
  • We verbleven op camping Herbolzheim, in Herbolzheim, Zwarte Woud, Duitsland.

Meer motorvakanties