Van 10 tot en met 18 Juli 2010 hebben we mogen genieten van een werkelijk prachtige motorvakantie in Oostenrijk. De heenreis hebben we in drie dagen gedaan om zo nog een stukje Schwarzwald (Duitsland) en Bregenzerwald (Oostenrijk) mee te kunnen pikken.

Motorvakantie Oostenrijk Dag 1

Zaterdag 10 juli 2010 – 480 kilometer

Vijf uur gaat de wekker. We hebben besloten extra vroeg te vertrekken in verband met de extreme hitte. Even over zessen rijden we de straat uit. Via Aken, Keulen, Koblenz, Ludwigshaven en Karlsruhe bereiken we afslag Baden-Baden. Daar verlaten we de autobaan om de laatste 80 kilometer binnendoor af te leggen. Natuurlijk een stukje B500 – Schwarzwalder Hochstraße meegepikt, waar het opvallend lekker koel is.

Na 480 kilometer en de nodige stops om vocht bij te vullen arriveren we rond half vier bij hotel Anker. Spullen naar de kamer gebracht en even bijkomen op het terras met een “große Apfel Schorle” en een “große Cola”. Daarna is het lekker afkoelen onder de douche. Tot het avondeten hebben we op het terras gezeten. Rond half tien naar de kamer gegaan en de spulletjes voor de dag erna zo weer ver mogelijk ingepakt.
Morgen vroeg om zeven uur gaat de wekker weer. Op naar Oostenrijk! 😀

Motorvakantie Oostenrijk Dag 2

Zondag 11 juli – 275 Kilometer

Om 7 uur gaat de wekker. Een snelle douche, motorkleding aan en motoren bepakken. Daarna op het gemak ontbeten.
Rond half negen rijden we weg bij hotel Anker voor het eerste stuk binnendoor via het zwarte woud. Het is zondag ochtend en dus rustig op de weg.

Umleitung

De weg is op een gegeven moment afgezet en de bordjes “umleitung” zijn nogal onduidelijk en leidt ons te ver van de route af. Dan maar eens stout en een weggetje in waar eigenlijk geen auto’s en motoren mogen komen. Het is een vrij stijl paadje omhoog wat leid tot een klein stukje onverhard voetpad. Dan maar even hobbel-de-bobbel en doorbijten, maar even later staan we wel weer mooi op onze te volgen route.

Vervolgens een kleine 75 kilometer autobaan. Saai, maar goed om snel op de plek van de volgende bestemming te komen. Vlak voor de Bodensee wordt autobaan verruild voor de doorgaande weg langs het meer. De weg langs de Bodensee is druk, langgerekt en schiet niet op. Maar regelmatig stuurt de garmin ons iets verder van de randweg af en volgen er mooie wegen en af en toe een dorpje.

We passeren de grens met Oostenrijk en belanden in het Bregenzerwald. Een mooie bosrijke omgeving met mooie bochtige wegen langs beekjes en over bruggetjes.

Motorvakantie Oostenrijk

Al rijdend naar ons volgende logeeradres bedenk ik me dat dit wel eens een mooie bestemming kan zijn voor een volgende vakantie. De heuvels worden langzaam iets meer berg en ik kijk mijn ogen uit! Rond half drie arriveren we bij Hotel Post in Au.

We vallen met de neus in de boter want het is Grill-avond. Op het terras van ’t hotel heerlijk nagenoten van de dag onder het genot van heerlijk BBQ vlees, salades en wat drankjes. En natuurlijk op tijd naar de kamer gegaan om de WK-finale te bekijken.

Motorvakantie Oostenrijk - Bregenzerwald

Motorvakantie Oostenrijk Dag 3

Maandag 12 Juli – 163 kilometer – Faschinajoch en Silvretta Hochalpstraße

Zelfde ritueel als voorgaande dagen. Douchen, aankleden, motoren bepakken en ontbijten. Wederom zitten we weer vrij vroeg in de ochtend op de motoren en vervolgen we onze reis. Vandaag geen autobaan maar lekker binnendoor naar onze volgende bestemming, het Kaunertal in Oostenrijk waar we vier nachten geboekt hebben in Hotel Weisseespitze.

Tijdens het eerste stuk van onze rit, nemen we (onbewust) ons eerste “joch” mee, de Faschinajoch, en langzaam maar zeker zien we de eerste echte bergtoppen met eeuwige sneeuw.

Niet lang daarna is het tijd voor de Silvretta Hochalpstraße. Tolletje betaald aan de kassa en meteen kan de pret beginnen. Een aantal flink aantal hairpins volgen op mooi glad en strak asfalt tot boven, hier doe je het als motorrijd(st)er voor. Maar wat deze weg nog leuker maakt is wat je rond om je ziet. Koeien lopen gewoon rond waar ze zin hebben. Een herkauwende koe op de middenstreep van de weg is niet abnormaal 🙂

Bovenaan de Silvretta (Bielerhöhe) bij het stuwmeer even een kleine pauze genomen en wat gedronken op het terras met panorama uitzicht op het stuwmeer. Vervolgens weer naar beneden door een meesterlijk landschap. De glimlach is niet van mijn smoel te slaan. Hier ben ik voor gekomen. Dit was wat ik wilde.

We vervolgen onze weg via een klein stuk doorgaande weg om vervolgens het Kaunertal in te rijden. In een dal midden tussen de bergen ligt onze hoofdbestemming. We arriveren lekker op tijd bij ons hotel waar we alle bagage van de motoren halen en onze kamer opzoeken.

Motorvakantie Oostenrijk Dag 4

Dinsdag 13 Juli – 275 kilometer – Timmelsjoch, Lago di Resia, Reschenpass

De eerste drie dagen van onze Motorvakantie naar Oostenrijk had ik thuis uitgezocht en uitgestippeld. Eenmaal aangekomen op onze bestemming zouden we ter plekke beslissen wat we zouden gaan doen. Ik had al op de website van het hotel gezien dat men daar mooie routes klaar heeft liggen. Boekje meegekregen en de avond ervoor via mapsource de route uitgezet: Timmelsjoch, Lago di Resia (Italië) en Reschenpass.

Besloten om eerst de Timmelsjoch te doen, daar deze vrij pittig uitziet en dan via de andere tussen punten weer terug te rijden naar het hotel. De Timmelsjoch werd dus aan de Oostenrijkse kant omhoog gereden, even dacht ik nog “is het dit?” want na het betalen van het tolgeld volgt de weg zich alweer lichtelijk naar beneden. Daar vergis ik me dus even goed, want de weg blijkt erg mooi te zijn. Eenmaal op de top natuurlijk gestopt voor de fotootjes om vervolgens de grens met Italië over te steken.

En daar wordt ‘ie pittig! Vrij steile hairpins omlaag (niet mijn sterke kant), donkere tunneltjes en smalle wegen tot beneden. En hier en daar een “local” die je met een rotvaart tegemoet komt en de complete weg in beslag neemt. Eenmaal beneden tijd voor een pauze en dan verder door naar Merano.

De weg naar Merano is mooi, maar het stuk ná Merano is langgerekt en saai! De lucht begint ook nog eens langzaam dicht te trekken (houden we het droog?)
We volgen de bordjes Reschenpass via gelukkig weer steeds leuker wordende wegen om zo bij Lago di Resia aan te komen. Erg stoer om je motor dáár te parkeren waar je al zo vaak foto’s van hebt gezien!

Daarna nog via de Reschenpass richting het hotel.
Ik ben moe, maar niet volledig gesloopt als we onze motoren veilig binnen zetten in de garage van het hotel. Eerst tijd voor een douche en daarna eten!!

Motorvakantie Oostenrijk Dag 5

Woensdag 14 Juli – Kaunertaler Gletscherstraße

Motorvriendjes Jos en Kim blijken in dezelfde periode in dezelfde streek te verblijven. Dus waarom niet wat afspreken om samen een rit te doen. We spreken de woensdag af. Echter staan wij al in onze motorkleding klaar voor vertrek als we een sms krijgen met daarin de melding dat een puinlawine (ze zijn daar in de bergen aan het werken) door de regenval de avond ervoor de weg versperd heeft.
We besluiten de rit alleen te doen: Kaunertaler Gletscherstraße.
De brochure welke bij het hotel te verkrijgen was beloofd veel moois en dat is het ook! 29 Hairpins omhoog door wederom weer een prachtig landschap dat naarmate je hoger komt robuuster en ruwer wordt.
En eenmaal boven: WAUW!!

What go’s up must go down en aangezien het een doodlopende weg is mogen we dezelfde weg weer omlaag. Ja, hairpins omlaag, joepie (NOT). Even wat rustiger aan dan maar, maar al snel krijg ik de smaak te pakken en gaat het steeds beter en beter. 29*2=58 hairpins in een dag 😀

Eenmaal beneden nog even verder naar het nabijgelegen grotere dorp gereden voor wat inkopen (snoep en sigaretten) en een tankbeurt. We zijn rond half twee terug bij het hotel. Tijd zat om nog even te genieten van een sauna, een welverdiend uurtje in de zon en het zwembad. Om vier uur krijg ik een rugmassage inclusief een ontgiftende pakking. De masseuse maakt een flink aantal blokkades in mijn linkerschouder los.
Na een uurtje goed onder handen te zijn genomen ga ik met een flinke hoofdpijn en een paracetamol naar bed. Als ik een uur later wakker wordt lijk ik herboren! Ik kan mijn nek ineens beter en verder bewegen dan de afgelopen maanden.

Motorvakantie Oostenrijk Dag 6

Donderdag 15 Juli – Kaunertaler Gletscherstraße met Jos en Kim + bezoek

De weg is vrij en Jos en Kim komen onze kant op. Aangezien zij deze werkelijk prachtige weg nog niet gereden hebben doen wij hem nog maar eens over. Het is weer genieten ten top. De heren leggen het tempo een stuk hoger dan de dames, maar wachten bij de mooie stopplekjes netjes op ons.

Dat waren dus wederom 58 hairpins.

Tegen 13.00 uur zijn we terug in het hotel en is het bezoek net gearriveerd. Een oude UT vriend van René woont redelijk in de buurt en wou ons graag weer even zien. ’s Middags dus relaxt op het terras van het hotel gezeten en gebabbeld over alles wat ons tegenwoordig in het leven bezighoudt.
[singlepic id=138 w= h= float=center]

Het wordt onze laatste nacht in dit hotel en moeten dus gaan inpakken. Beiden hebben we nog geen zin om al richting huis te gaan. Het bevalt ons erg goed in de Oostenrijkse bergen. We besluiten een route uit te zetten naar Zell am See en daar een hotel te zoeken om de dag erna de Großglockner Hochalpenstraße te rijden (handig hoor, een laptop bij je hebben 😉 ).

Dag 7 – Vrijdag 16 juli – 234 kilometer

Gerlospas, Zell am See

Eerst een stukje autobaan en daarna via de Gerlospas naar Zell am See. De Gerlospass is mooi en overzichtelijk, maar op een of andere manier krijg ik mijn tweewieler vandaag niet lekker de bocht in. Toch genoten van alles wat er weer onderweg te zien is zoals de Krimmler Wasserfälle.

We komen in de middag aan in Zell am See. Nu dus een hotelletje zoeken. Dit blijkt minder makkelijk dan gedacht. De prijzen reizen werkelijk de pan uit. En als een “ÜF” al te betalen is blijkt het hotel vol te zijn. Na veel zoeken in de verzengende hitte vinden we gelukkig een hotel wat redelijk betaalbaar is. De kamer is klein en warm maar voldoet. En alleen logies en ontbijt, dus ’s avonds moeten we nog het centrum in voor een hapje eten.

Na het avondeten besloten dat we geen twee dagen hier blijven maar de volgende dag al terug gaan naar Hotel Post, even voor de zekerheid gebeld of ze nog een plekje voor ons hebben voor de zaterdagnacht en vervolgens de zelfde terugweg uitgezet maar nu inclusief Großglockner Hochalpenstraße, de Arlbergpas, Flexenpas en Hoghtannbergpas.

Dag 8 – Zaterdag 17 Juli – 301 kilometer

Gerlospas, Arlbergpas, Flexenpas en Hoghtannbergpas

’s Morgens als we wakker worden ziet het weer er niet bepaald goed uit. Vrij donkere wolken op de bergtoppen die behoorlijk neigen naar een fikse regenbui. We besluiten de Großglockner te laten voor wat ie is 🙁 Jammer maar helaas, maar zo blijft er nog iets te dromen over 😉

Wederom de Gerlospas, maar nu de vanaf de andere kant. Vervolgens een stuk autobaan om ongeveer rondom Landeck weer de binnendoor wegen te pakken.
Even voorbij Landeck worden de motoren van wat nieuwe brandstof voorzien om nog verder te kunnen rijden.
Als ik een sanitaire stop inlas en vervolgens weer buiten kom, komt het water met bakken uit de hemel gevallen. We besluiten de regen uit te zitten bij het tankstation. Zodra alles weer een beetje goed genoeg uitziet om te gaan rijden, doen we onze regenpakken aan en zetten onze route voort.
Nog geen kilometer verder is de weg weer kurkdroog en schijnt het zonnetje weer vrolijk.

We nemen de Arlbergpas, Flexenpas en via Lech (even bij de koningin op bezoek) naar de Hoghtannbergpas.
Ongeveer bij Lech nog een fikse regenbui gehad. Op het moment dat het begon met gieten reden we net een langere tunnel in. Aan het einde van de tunnel besloten even te wachten. Toen het water iets minder naar beneden kwam weer verder gereden. Een dorpje verder was het wederom weer kurkdroog. Tot aan Hotel Post het gelukkig droog weten te houden. Nadat we beiden hadden genoten van een lekker warm en welverdiend bad, kwam het water weer met bakken uit de lucht vallen. Andere motorrijdende gasten van het hotel wisten ons te vertellen dat het de hele dag al zulk weer was in het dorp, dus wat dat betreft hebben we heel veel geluk gehad.

Dag 9 -18 Juli 201 – 772 kilometer – Op naar huis

Kilomeeeeters autobaan. Pas ter hoogte van Karlsruhe zijn de regenjassen uitgegaan. Deze hadden we voor de zekerheid aangetrokken tegen de dreigende buitjes.
Tegen 19.00 uur weer heerlijk thuis, een ervaring rijker, een paar handschoenen armer, maar wel een paar geweldige kilometers kunnen rijden!

Motorvakantie Oostenrijk – Bezochte passen, jochs en andere leuke plekjes

 • Faschinajoch (1486 m)
 • Silvretta Hochalpstraße / Bielerhöhe (2037 m)
 • Timmelsjoch, Italiaans: Passo del Rombo (2509 m)
 • Lago di Resia (1520 m)
 • Reschenpas, Italiaans: Passo di Resia (1504 m)
 • Kaunertaler Gletscherstraße (2750 m).
 • Gerlospas (1500 m)
 • Krimmler Wasserfälle
 • Arlbergpas (1793 m)
 • Flexenpas (1773 m)
 • Hochtannbergpas (1679 m)