Oostenrijk is ‘by far’ een van mijn meest favoriete vakantie landen. We zijn er al meerdere keren met de motoren geweest en hebben er de meest geweldige vakanties gehad. Wil je Oostenrijk met eigen vervoer bezoeken dat zijn er enkele regels waar je rekening mee moet houden. Één daarvan is een aanvragen van een digitaal vignet voor Oostenrijk.

Het mooie Oostenrijk

Bij Oostenrijk denk ik aan werkelijk prachtige natuur met zijn machtige bergen en mooie meren. De zeer gastvrije bevolking. Het lekkere eten. Én de meest prachtige wegen. Ik ben er nog geen slecht stuk wegdek tegenkomen in de vele kilometers die ik in dit land al heb mogen rijden. Of we in 2019 weer met de motoren richting Oostenrijk gaan weten we nog niet. En zijn ook eventuele plannen dit land eens per auto te verkennen en eens wat anders te zien dan kronkelende bergpassen met adembenemende uitzichten. Wat op zich ook geen straf is hoor.

Vignet Oostenrijk nodig om te kunnen genieten van het mooie oostenrijk
Digitaal Vignet Oostenrijk nodig om te kunnen genieten van het mooie Oostenrijk. (Gepatscht-Stausee)

Met eigen vervoer naar Oostenrijk

Reis je met eigen vervoer naar Oostenrijk dan is het goed te controleren of je aan de volgende dingen gedacht hebt:

  • Gevarendriehoek. Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
  • Veiligheidsvest. Het is verplicht een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben en de bestuurder is verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidsvest te dragen. Voor de motorrijder: Motorrijders wordt geadviseerd een reflecterend veiligheidsvest mee te nemen voor zichzelf en een eventuele passagier.
  • Verbanddoos. Het is verplicht een verbanddoos in de auto te hebben. De verbanddoos moet stevig en vuilbestendig zijn. De houdbaarheidsdatum van de inhoud van de verbanddoos mag niet verstreken zijn. Ook als motorrijder moet je een stevige en vuilbestendige verbanddoos bij je hebben.
  • Het Tolvignet – Een vignet is verplicht in Oostenrijk. Voor zowel de auto als de motor.

Verplicht vignet oostenrijk

Op alle snelwegen in Oostenrijk is voor motorvoertuigen tot 3.500 kg (wettelijk toegestane maximum massa van het voertuig zoals ook vermeld op het kenteken) een tolvignet verplicht.

Het vignet is te koop bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Of bij de ANWB, wat wij dus altijd deden. Vlak voor onze vakantie begon, brachten we een bliksem bezoek aan de ANWB-winkel om de de twee vignetten voor de twee motoren aan te schaffen.

Digitaal Vignet Oostenrijk

Tegenwoordig kan dat een stuk sneller en milieu vriendelijker, zelfs zonder sticker op je voorruit of windscherm. Want zo’n plakkertje op een motor vond ik toch altijd wel een dingetje.
Op de website Vignet Oostenrijk kun je een Vignet Oostenrijk in alle gemak aanvragen. Je vult je type voertuig in (motor, auto of camper), je reisdata en het kenteken van het betreffende voertuig. Je betaald via iDeal (NL), Bancontact (BE) of Creditcard. En binnen 1-2 uur krijg je het digitale Vignet Oostenrijk per mail toegestuurd. Het vignet dat je ontvangt is het officiële tolvignet voor Oostenrijk. Je kenteken staat geregistreerd in database van Oostenrijk.

het digitale vignet voor Oostenrijk; een mooie ontdekking die ik zeker zal toepassen bij een volgende trip richting het mooie Oostenrijk.

Tolvignet Oostenrijk nodig om te kunnen genieten van het mooie Oostenrijk - Flexenpas
Tolvignet Oostenrijk nodig om te kunnen genieten van het mooie Oostenrijk – Flexenpas

Was jij al op de hoogte van deze handige website waar je digitaal je vignet voor Oostenrijk kunt aanvragen? Het zal mij in elk geval behoorlijk wat kostbare tijd schelen nu ik weet dat een vignet voor Oostenrijk gewoon online besteld kan worden en ik geen sticker meer op mijn motor of auto hoef.

Meer Oostenrijk?

Dan kan ik je deze blogs aanraden: