Waarom ik geen plannen en doelen heb voor 2020

Geen plannen en doelen

Vorig jaar maakte ik mooie plannen en doelen voor 2019. Ik had grootste plannen; mijn opleiding afronden, mijn bedrijf opbouwen en mijn blog laten groeien. Maar het pakte anders uit dan ik had gehoopt. 2019 bracht me een belangrijke les!

Een les dat niet altijd alles loopt zoals je zou willen en voor ogen hebt. Mijn mooie plannen en doelen waar ik keihard voor wou werken. In plaats daarvan zei mijn lijf stop.

Ik heb een tijdje terug al het labeltje hypermobiel gekregen. En deze aandoening in combinatie met veel beeldschermwerk zorgde dat ik in april thuis kwam te zitten met zware overbelasting van mijn armen. Overbelasting als in nog geen kraan meer open krijgen. RSI dus.

Verplichte Digitale Detox

Ik moest beslissingen gaan nemen. Grote beslissingen. Mijn blog, mijn opleiding én mijn eigen onderneming gingen op pauze. Ook mijn werk in loondienst ging op pauze. Ik ging werken aan mijn herstel.

Geen plannen en doelen

Ik heb een dikke maand helemaal geen laptop aan gehad, geen muis aangeraakt en geen toetsenbord-toets ingedrukt. Ook zorgde ik voor meer rust op mijn iPhone middels een schermtijd-timer. En ik controleerde ook of mijn app-notificaties tot een minimum beperkt waren. Een verplichte digitale detox dus.

Een tijd waarin ik veel fysiotherapie volgde, veel ging sporten, veel netflix keek en ook veel op de camping was waar ik helemaal verstoken ben van een goede internet verbinding en alle sociale media prikkels.

Na een tijdje geheel afwezig te zijn geweest heb ik weer langzaam mijn werk opgepakt. En ook langzaam weer het bloggen. En heb ik met hele kleine stapjes, eind juli mijn opleiding tot Virtual Assistant afgerond.

Pas toen ik in oktober terug kwam van een mooie reis naar Florida, merkte ik voor het eerst in maanden dat ik helemaal geen pijn meer had. Goed teken en goede hoop! Maar die goede hoop verdween al snel bij de eerste werkdag. Dit gaat dus nooit meer over, tenzij ik totaal geen toetsenbord en/of muis meer aanraak. Voor mij onmogelijk gezien ik mijn brood er mee verdien.

Geen plannen en doelen meer

Goed, lang verhaal, maar altijd werken met pijn zorgt er voor mij wel voor dat ik geen plannen en doelen meer stel. Dat ik per dag, per week en per maand kijk wat ik wél kan. Ik werk nog wel aan mijn onderneming en mijn blog, want daarvoor vind ik het te leuk, maar ik stel mezelf geen doelen meer op die ik wil halen. Geen cijfertjes waarna ik streef.

Meer rust

Ik moet aan de andere kant wel weer eerlijk toegeven dat het een stukje rust met zich mee brengt. Geen plannen en doelen hebben zorgt ervoor dat ik geen druk meer ervaar. Dat ik me meer focus en dat ik met een rustiger gevoel mijn to-do lijstjes afvink. Wat vandaag niet lukt, komt misschien morgen wel.

Ben jij al eens met je neus op de feiten gedrukt vanwege beperkingen van je lijf? En hoe ga je daarmee om?

Geschreven door

Mijn naam is Saskia. Ik woon in het mooie Maastricht samen met mijn man en twee katten. In het dagelijkste leven ondersteun ik ondernemers met hun online zichtbaarheid: VA-Saskia. Op dit blog neem ik je als reislustige veertiger graag mee in alles wat mij bezighoudt!

11 Comments

 1. Consuela

  Respect hoe je ermee omgaat en naar je lichaam wilt luisteren! Mijn lichaam werkt ook niet mee momenteel en beheerst mijn leven in zoverre, dat werken niet mogelijk is en een sociaal leven wel maar met duidelijke grenzen. Ik haal net als jij eruit wat erin zit en leef van dag tot dag. Het gaat tenslotte om de kwaliteit van leven die je elke dag weer zelf erin brengt. ?

  Reply
 2. rachel

  ik word al 15 jaar met mijn neus op de feiten gedrukt vanwege mijn medische issues maar ik stel wel doelen en eisen aan mijzelf. en dat moet ook wel vind ik anders word hier niks, voor mij dan 😉 ik run 2 bedrijven dus een maand mijn pc niet aanraken is not done haha. ik doe wat ik kan op een dag en vooral waar ik zin in heb en de rest verschuif ik naar de volgende dag of ik werk snachts. ik slaap toch niet ook mede door mijn medische kant dus ja dan maar dan iets doen 😉

  Reply
 3. Simone

  Vooral doen waar jij je goed bij voelt. Vaak komen er mooie dingen uit als je alles op z’n beloop laat. En jij en je rust zijn vele malen belangrijker dan al die doelen. Knap dat je dit zo ziet!

  Reply
 4. Krystle

  Nee, Heb er zelf geen ervaring mee, maar goed van je dat je even geen plannen en doelen stelt, zorgt zeker voor rust. En precies wat je zegt, komt het vandaag niet, dan morgen weer.

  Reply
 5. Nicole Orriëns

  Bijna nooit, wat dat betreft bof ik. Recent had ik een verstuikte enkel, en toen merkte ik hoe lastig zoiets is.

  Reply
 6. Linda Meester

  Geen plannen en doelen kan ook een doel op zich zijn. Net als meer rust

  Reply
 7. Jouvence

  Ik heb zelf fibromyalgie en cvs, dus wordt regelmatig op de rem getrapt door mijn eigen lichaam.

  Reply
 8. Natascha

  Helaas is dat voor mij ook heel herkenbaar. Mijn lijf roept me regelmatig terug maar ik leer er steeds beter naar luisteren. Haptotherapie heeft me daarbij geholpen.

  Reply
 9. Rachel Kromdijk

  Heel herkenbaar.. ik ben nog steeds aan het schommelen met mijn lichaam en de dokters staan voor een raadsel.

  Reply
 10. Juliette - Strongbody.nl

  Heel goed dat je naar je lichaam en je hoofd luistert. First things first en de rest komt vanzelf!

  Reply
 11. Linda

  Ik leef eigenlijk net als jou, ik kijk per moment wat mijn lichaam aan kan. Ergens schets ik wel wat lijnen maar daarbinnen is echt alles mogelijk. Haal ik iets, dan gaat de vlag uit, daar kan ik echt onwijs van genieten. En dat beurt mij tijdens de slechtere momenten ook echt op 🙂

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Ook leuk om te lezen

gerelateerde artikelen

Life Lately #14 – Even bijkletsen

Life Lately #14 – Even bijkletsen

Het is al een tijdje wat stiller op mijn blog. Wat niet wil zeggen dat ik stil zit! Integendeel. Ik ben hard aan de weg aan het timmeren. Mooie doelen aan het stellen (waar ik dat eerder niet deed) en deze ook aan het najagen. Ondernemerskriebels Toen begin vorig jaar...

2020 – De saaie cijfertjes op een rij

2020 – De saaie cijfertjes op een rij

Ik vind het altijd heerlijk om terug te kijken hoe mijn blog het heeft gedaan over het afgelopen jaar. Eind 2019 maakte ik een blog over hoe mijn blog en socials gegroeid waren. En zoals in die blog van 2019 ook al aangegeven, ik blog niet om de cijfertjes, maar het...

Dankbaarheidslijstje

Dankbaarheidslijstje

We leven in een hele rare tijd. Het sociale leven staat volledig op zijn kop en we mogen nog maar weinig dankzij die intelligente lockdown. Bij Jenn vond ik deze ochtend een mooi dankbaarheidslijstje. Volgens haar is het in tijden als deze beter om je te focussen op...