Na meerdere veelbelovende blogs te hebben gelezen over dit prachtige stuwmeer in Oostenrijk ging hij op mijn bucketlist; De Lünersee! Voor als ik eens in de buurt zou zijn, dan zou een wandeling rondom de Lünersee zeker op de agenda staan. En tijdens onze vakantie naar Oostenrijk in September 2021 zaten we eindelijk eens dicht in de buurt. Hoogste tijd om dit azuurblauwe meer eens van dichtbij te bewonderen. Want dit wilde ik dit toch wel eens met eigen ogen zien. Wandel je mee de Lünersee rond?

Waar ligt de Lünersee

De Lünersee is een natuurlijk stuwmeer dat aan het eind van het Brandnertal gelegen is, ten zuidoosten van het Schesaplanamassief in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het meer ligt op een hoogte van 1970 meter.

Vanuit Schruns, vakantieregio Montafon in het Vorarlberg, kleinste en meest westelijke deelstaat van Oostenrijk, waar wij verbleven, is het een klein uurtje rijden naar de Lünerseebahn. Deze berglift brengt je vanaf de parkeerplaats naar boven. Het meer kun je namelijk alleen te voet, of per berglift bereiken.

Om drukte voor te zijn vertrokken we gelijk na het ontbijt. Ook omdat de Lünersee een toeristische trekpleister is en we geen zin hadden om in file rond het meer te wandelen. Het bleek de goede keuze, want de berglift zit al snel propvol en naarmate de middag vorderde werd het alleen maar drukker rondom het meer.

Wandelen rondom de Lünersee, Oostenrijk
Wandelen rondom de Lünersee, Oostenrijk
Wandelen rondom de Lünersee, Oostenrijk

Wandelen rondom de Lünersee

Eenmaal boven met de bergbaan heb je direct zicht op het prachtige meer.

Je kunt kiezen uit diverse wandelingen. Van licht tot zwaar. Aangezien wij geen geoefende wandelaars zijn, kozen we voor de lichte wandeling. Deze loopt rondom het meer en met een gewone wandelsnelheid duurt deze wandeling van zo’n 6 kilometer ongeveer anderhalf uur. Halverwege kun je pauzeren bij een super leuke berghut waar je de innerlijke mens kunt verwennen met iets te drinken en een kleine hap.

Als ongeoefende wandelaar, geef ik eerlijk toe, is de wandeling rondom de Lünersee een behoorlijk kluif. Vooral het laatste stuk loopt behoorlijk stijl omhoog. En what goes up… juist. En dan voetje voor voetje. Maar alles bij elkaar is het de stevige wandeling en de klim meer dan waard. Het is er prachtig!

Na aankomst bij het restaurant en terras bij de Lünerseebahn nog even nagenoten van het prachtige uitzicht op het water met een koude cola en een Apfelstrudel met vanillesaus.

Wandelen rondom de Lünersee, Oostenrijk
Wandelen rondom de Lünersee, Oostenrijk

Tips voor een wandeling bij de Lünersee

  • Tip 1: Loop de wandelroute rondom de Lünersee linksom, wandel dus met de klok mee als je géén geoefende wandelaar bent! Dan heb je het pittige stuk in het begin van je wandelroute. Geloof me, ik weet er ondertussen alles van.
  • Tip 2: Neem een flesje water mee. Er is tijdens de 6 lange kilometer wandeling maar één punt om iets te drinken te kopen.
  • Tip 3: Maak je wandeling rondom de Lünersee in de ochtend / voor de middag om drukte in de berglift voor te zijn en optimaal en in rust te kunnen genieten van je wandeling rondom het meer.
  • Tip 4: Besparen op de bergbanen? Schaf je dan een Montafon Brandnertal Card aan. Wij kregen in ons hotel zelfs nog extra korting op deze kaart. Met de Montafon Brandnertal Card maak je gebruik van alle geopende bergliften, het openbaar vervoer, betaal je geen tol bij de Silvretta-Hochalpenstraße en meer.

Meer Oostenrijk

Ben jij al eens bij de Lünersee in Oostenrijk geweest? Of heb je misschien nog tips voor andere prachtige meren in Oostenrijk.