De carnaval of winter ontvluchten en tegelijk wat zonnestralen meepikken? Denk dan eens aan een vakantie naar kaapverdië. Wij bezochten in Februari 2023 Sal, een van meest toeristische eilanden van Kaapverdië. Een verblijf op Sal leent zich prima voor een combinatie van relaxen in de zon en leuke uitstapjes. Ik neem je dan ook graag mee in wat te doen op Sal Kaapverdië.

Kaapverdië

Kaapverdië is eilandengroep in de Atlantische Oceaan ligt ter hoogte van Afrika. Het wordt gekenmerkt door langgerekte witte zandstranden, azuurblauw water met dobberende vissersbootjes, de luxe resorts en vulkanische bergen maken het plaatje compleet. De temperatuur komt in de (onze) wintermaanden nauwelijks onder de 23 graden. Een vakantie op Kaapverdië is ideaal om in de winter even wat vitamine D op te doen.

Strand tentje aan de kust bij Santa Maria

Sal

Wij boekten onze vakantie naar Sal, Kaapverdië via Tui.nl. En hadden het heerlijke all inclusief en adult only hotel Tui Blue Cabo Verde geboekt.

Sal is het bekendste eiland van Kaapverdië. Sal is plat, kaal, dor en ziet er uit als één grote zandbak. Tenminste, dat was wat mij het eerste opviel toen we over het eiland kwamen aanvliegen. Toch hebben wij er een prima tijd gehad en hebben we voldoende leuke dingen kunnen ondernemen.

Wat te doen op Sal Kaapverdië

Wat te doen op Sal Kaapverdië? Ondanks dat het een klein eiland is, is er genoeg te doen. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of een culturele onderdompeling, Sal heeft voor elk wat wils. Hier zijn enkele onmisbare ervaringen die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit exotische eiland.

Postcards from Sal tour

Op de vraag, wat te doen op Sal Kaapverdië? Sowieso de excursie: Ansichtkaarten van Sal.
In één dag zie je vrijwel alle hoogtepunten van het Kaapverdische eiland Sal. Je bezoekt de kusten van Kite Beach en Murdeira Bay. Het ‘blauwe oog’ in de lagune van Buracona en het dorp Palmeira. Maar tijdens deze tour rij je ook langs de sloppenwijken en zie je een fatamorgana. Je bezoekt de hoofdstad Aspergos voor een lunch. Je gaat drijven in de zoutmeren van Pedra Lume, Kaapverdië’s eigen Dode Zee. En tot slot breng je nog een bezoekje aan Viveiro, debotanische tuinen van Sal. De dag wordt afgesloten met een cocktail aan het strand.

wat te doen op Sal, Kaapverdië
Wat te doen op Sal, Kaapverdië

Street art en souvenir shopjes in Santa Maria

Santa Maria is een leuke badplaats op het zonnige Kaapverdische eiland Sal. Alles is op loopafstand en het hele stadje staat vol met restaurants, bars en leuke boetiekjes.
Vanaf ons hotel rijden er een pendel busjes richting Santa Maria. In de ochtend twee maal heen. En één keer terug laat in de middag. Wil je met de taxi dan is dat ook mogelijk. De prijzen staan vast. Voor 4 euro wordt heb je vanaf het hotel een rit heen of terug. In de avond betaal je vijf euro.

Wij hebben het na drie souvenir shopjes wel gezien met de winkeltjes. Ik vind vooral de street art mooi om te zien. Verder valt me op dat het er netjes en schoon is. Onkruid of troep is bijna niet te zien. Na ons rondje door Santa Maria drinken we een drankje op een terras op het strand, genoten we van het uitzicht op de windsurfers. Daarna besluiten we de taxi terug te nemen naar het hotel.

wat te doen tijdens een vakantie naar Kaapverdië: Santa Maria, streetart
wat te doen tijdens een vakantie naar Kaapverdië: Santa Maria, streetart
wat te doen op Sal, Kaapverdië: Santa Maria, streetart

Citroen haaien spotten

Het leek spannend maar persoonlijk vond ik het een beetje een tegenvaller: het spotten van citroen haaien, oftewel Lemon Sharks. Een paar stevige waterschoenen zijn echt een must om richting de spotplek te wandelen. Het rustige en ondiepe water ligt vol met scherpe en grote stenen wat het lopen een flinke uitdaging maakt. Het idee is leuk, maar als ik vooraf geweten had, dat lopen echt zo’n uitdaging voor zij zou zijn, had ik deze trip dus niet geboekt.

Heb je jonge benen en sta je stevig in je waterschoenen (je kunt ze daar ook huren eventueel), dan deze excursie zeker boeken. Want het is een prima manier om paar uurtjes weer een gedeelte van het eiland te zien.

Toch nog één citroen haai gespot hoor. 🙂

Walvis spotten

De tijd dat wij er waren was helaas niet geschikt. Maar als je in de maanden maart, april en mei op een van de Kaapverdische eiland bent, kijk dan of je een excursie walvis spotten kunt boeken. Geen garanties uiteraard en toch best wel een bak geld. Maar wat tof als je deze dieren gewoon in het echt kunt spotten!

Snorkelen

Als onervaren snorkelaars, besloten wij met een eenvoudig setje van decathlon onze eerste stapjes op snorkelgebied te zetten. Gewoon aan het rustige kunstmatig aangelegd baaitje bij het hotel. Én ik kan je zeggen, dat is niet tegengevallen. Dit smaakt echt naar meer.

Heb je iets meer ervaring met snorkelen? Op het eiland Sal zijn er twee populaire snorkel plekken namelijk Murdeira Bay en Palmeira. Ook zijn er diverse excursies te boeken die je naar de beste snorkel plekken brengen. 

Samenvatting van onze vakantie naar Sal, Kaapverdië

Hoewel ik een heerlijke tijd heb gehad op Sal en ik eigenlijk geen zin had om naar het koude Nederland terug te keren is een vakantie van één week Sal voldoende om alle leuke dingen te zien en ook nog van de nodige rust te genieten. Het eiland is niet bizar groot namelijk.

Wat het er ook is; gastvrij, gericht op toeristen, zonnig en relaxt!
Het motto op Kaapverdië is niet voor niks: No Stress.